Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Leon al XVI-lea: Discurs adresat membrilor Fundației Centesimus Annus Pro Pontifice (17 mai 2025)

Good morning everyone! Bună ziua!

Iubiți frați și surori, bine ați venit!

Mulțumesc președintelui și membrilor Fundației Centesimus Annus Pro Pontifice și vă salut pe voi toți care participați la anuala Conferință Internațională și Adunare Generală.

Tema conferinței voastre din acest an - "A depăși polarizările și a reconstrui governance globală: bazele etice" - merge la inima semnificației și rolului Doctrinei Sociale a Bisericii, instrument de pace și de dialog pentru a construi punți de fraternitate universală. În special în acest timp pascal, noi recunoaștem că Cel Înviat ne precedă și acolo unde pare că nedreptatea și moartea au învins. Să ne ajutăm unii pe alții, așa cum îndemnam în seara alegerii mele, "să construim punți, cu dialogul, cu întâlnirea, unindu-ne toți pentru a fi un singur popor mereu în pace". Asta nu se improvizează: este o împletire dinamică și continuă de har și libertate care și acum, întâlnindu-ne, o întărim.

Deja Papa Leon al XIII-lea - care a trăit într-o perioadă istorică de transformări epocale și disruptive - își propusese să contribuie la pace prin stimularea dialogului social, între capital și muncă, între tehnologii și inteligența umană, între diferite culturi politice, între națiuni. Papa Francisc a folosit termenul "policriză" pentru a evoca dramatismul situației istorice pe care o trăim, în care converg războaie, schimbări climatice, inegalități crescânde, migrații forțate și contracarate, sărăcie stigmatizată, inovații tehnologice disruptive, precaritatea muncii și a drepturilor (Mesaj adresat participanților la Adunarea Generală a Academiei Pontificale pentru Viață, 3 martie 2025). În teme atât de importante, Doctrina Socială a Bisericii este chemată să ofere chei interpretative care să pună știința și conștiința în dialog, aducând astfel o contribuție fundamentală la cunoaștere, la speranță și la pace.

De fapt, Doctrina Socială ne educă să recunoaștem că mai important decât problemele, sau decât răspunsurile la ele, este modul în care le înfruntăm, cu criterii de evaluare și principii etice și cu deschiderea la harul lui Dumnezeu.

Voi aveți ocazia să arătați că Doctrina Socială a Bisericii, cu propria sa privire antropologică, intenționează să promoveze un adevărat acces la problemele sociale: nu vrea să ridice steagul deținerii adevărului, nici în ceea ce privește analiza problemelor, nici în rezolvarea lor. În astfel de chestiuni este mai important a știi cum să abordăm, decât să dăm un răspuns pripit cu privire la motivul pentru care s-a întâmplat ceva sau cum să depășim situația. Obiectivul este să învățăm să înfruntăm problemele, care sunt întotdeauna diferite, pentru că fiecare generație este nouă, cu noi provocări, noi vise, noi întrebări.

Avem aici un aspect fundamental pentru construirea "culturii întâlnirii" prin dialog și prietenie socială. Pentru sensibilitatea multora dintre contemporanii noștri, cuvântul "dialog" și cuvântul "doctrină" sună opuse, incompatibile. Poate că atunci când auzim cuvântul "doctrină" ne vine în minte definiția clasică: un ansamblu de idei specifice unei religii. Și cu această definiție ne simțim mai puțin liberi să reflectăm, să punem în discuție sau să căutăm noi alternative.

Prin urmare, este urgent să arătăm, prin Doctrina Socială a Bisericii, că există o altă semnificație, promițătoare, a expresiei "doctrină", fără de care chiar și dialogul se golește. Sinonimele sale pot fi "știință", "disciplină" sau "cunoaștere". Înțeleasă astfel, fiecare doctrină se recunoaște ca rod al cercetării și, prin urmare, al ipotezelor, al vocilor, al progreselor și al insucceselor, prin care încearcă să transmită o cunoaștere credibilă, ordonată și sistematică asupra unei probleme specifice. În acest fel, o doctrină nu este echivalentă cu o opinie, ci cu un drum comun, coral și chiar multidisciplinar spre adevăr.

Îndoctrinarea este imorală, împiedică judecata critică, atacă libertatea sacră de a respecta propria conștiință - chiar dacă este eronată - și se închide față de noi reflecții, pentru că respinge mișcarea, schimbarea sau evoluția ideilor în fața unor noi probleme. Dimpotrivă, doctrina, ca reflecție serioasă, senină și riguroasă, își propune să ne învețe, în primul rând, să știm cum să abordăm situațiile și chiar înainte de asta, persoanele. În afară de asta, ne ajută să formulăm o judecată prudențială. Seriozitatea, rigoarea, seninătatea sunt ceea ce trebuie să învățăm de la fiecare doctrină, inclusiv de la Doctrina Socială.

În contextul revoluției digitale în desfășurare, mandatul de a educa la simțul critic trebuie redescoperit, explicitat și cultivat, contracarând tentațiile opuse, care pot străbate și organismul eclezial. Există puțin dialog în jurul nostru, iar cuvintele strigate predomină, adesea fake news și tezele iraționale ale câtorva prepotenți. Așadar, aprofundarea și studiul sunt fundamentale, precum și întâlnirea și ascultarea săracilor, comoară a Bisericii și a omenirii, purtători ai unor puncte de vedere rebutate, dar indispensabili pentru a vedea lumea cu ochii lui Dumnezeu. Cei care se nasc și cresc departe de centrele de putere nu trebuie pur și simplu să fie instruiți în Doctrina Socială a Bisericii, ci recunoscuți drept continuatori și realizatori ai acesteia: martorii angajării sociale, mișcările populare și diferitele organizații muncitorești catolice sunt expresie a periferiilor existențiale în care speranța rezistă și încolțește mereu. Vă recomand să dați cuvântul săracilor.

Preaiubiților, așa cum afirmă Conciliul Vatican II, "Biserica are îndatorirea permanentă de a cerceta semnele timpurilor și de a le interpreta în lumina evangheliei, astfel încât să poată răspunde, într-un mod adaptat fiecărei generații, la întrebările fără sfârșit ale oamenilor asupra sensului vieții prezente și viitoare și asupra relației reciproce dintre ele" (Constituția pastorală Gaudium et spes, nr. 4).

Vă invit, așadar, să participați activ și creativ la acest exercițiu de discernământ, contribuind la dezvoltarea Doctrinei Sociale a Bisericii împreună cu poporul lui Dumnezeu, în această perioadă istorică de mari frământări sociale, ascultând și dialogând cu toți. Astăzi există o nevoie răspândită de dreptate, o exigență de paternitate și maternitate, o dorință profundă de spiritualitate, mai ales din partea tinerilor, a celor marginalizați, care nu găsesc întotdeauna canale eficace pentru a se exprima. Există o cerere tot mai mare de Doctrină Socială a Bisericii, la care trebuie să răspundem.

Vă mulțumesc pentru angajarea voastră și pentru rugăciunile voastre pentru slujirea mea, și vă binecuvântez din inimă pe voi toți, familiile voastre și munca voastră. Mulțumesc!

LEO PP. XIV

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat