Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Leon al XIV-lea: Discurs adresat participanților la Jubileul Bisericilor Orientale (14 mai 2025)

În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, pacea să fie cu voi!
Preafericiri, Eminență, Excelențe,
Dragi preoți, consacrate și consacrați,
Fraților și surorilor,

Cristos a înviat. Adevărat a înviat! Vă salut cu cuvintele pe care, în multe regiuni, Orientul creștin în acest timp pascal nu încetează să le repete, mărturisind nucleul central al credinței și al speranței. Și este frumos să vă văd aici chiar cu ocazia Jubileului speranței, pentru care învierea lui Isus este fundamentul indestructibil. Bine ați venit la Roma! Sunt fericit să vă întâlnesc și să dedic credincioșilor orientali una dintre primele întâlniri ale pontificatului meu.

Sunteți prețioși. Privind la voi, mă gândesc la varietatea proveniențelor voastre, la istoria glorioasă și la suferințele aspre pe care multe comunități ale voastre le-au îndurat și le îndură. Și aș vrea să reafirm ceea ce a spus Papa Francisc despre Bisericile orientale: "Sunt Biserici care trebuie iubite: păstrează tradiții spirituale și sapiențiale unice și au mult să ne spună despre viața creștină, despre sinodalitate, despre liturgie; să ne gândim la părinții greci, la concilii, la monahism: comori inestimabile pentru Biserică" (Discurs adresat participanților la Adunarea ROACO, 27 iunie 2024).

Doresc să-l citez și pe Papa Leon al XIII-lea, care cel dintâi a dedicat un document specific demnității Bisericilor voastre, dată înainte de toate de faptul că "opera răscumpărării umane a început în Orient" (cf. Scrisoarea apostolică Orientalium dignitas, 30 noiembrie 1894). Da, aveți "un rol unic și privilegiat, fiind context originar al Bisericii de la începuturi" (Sfântul Ioan Paul al II-lea, Scrisoarea apostolică Orientale lumen, 5). Este semnificativ că unele dintre liturgiile voastre - în aceste zile le celebrați solemn la Roma conform diferitelor tradiții - încă folosesc limba Domnului Isus. Însă Papa Leon al XIII-lea a exprimat un apel insistent pentru ca "varietatea legitimă de liturgie și de disciplină orientală [...] să abunde spre [...] marea frumusețe și utilitate a Bisericii" (Scrisoarea apostolică Orientalium dignitas). Preocuparea sa de atunci este foarte actuală, pentru că în zilele noastre atâția frați și surori orientali, între care mulți dintre voi, constrânși să fugă din teritoriile lor de origine din cauza războiului și a persecuțiilor, a instabilității și a sărăciei, riscă, ajungând în Occident, să piardă, în afară de patrie, și propria identitate religioasă. Și astfel, cu trecerea generațiilor, se pierde patrimoniul inestimabil al Bisericilor orientale.

În urmă cu peste un secol, Leon al XIII-lea a observat că "păstrarea riturilor orientale este mai importantă decât se crede" și în acest scop a prescris chiar ca "orice misionar latin, din clerul secular sau regular, care cu sfaturi sau ajutoare atrage vreun oriental la ritul latin" să fie "destituit și exclus din oficiul său" (ibid.). Să primim apelul de a păstra și de a promova Orientul creștin, mai ales în diaspora; aici, în afară de a înființa, unde este posibil și oportun, circumscripții orientale, trebuie să fie sensibilizați latinii. În acest sens, cer Dicasterului pentru Bisericile Orientale, căruia îi mulțumesc pentru lucrarea sa, să mă ajute să definesc principii, norme, linii călăuzitoare prin care păstorii latini să poată în mod concret să-i susțină pe catolicii orientali din diaspora și să protejeze tradițiile lor vii și să îmbogățească prin specificul lor contextul în care trăiesc.

Biserica are nevoie de voi. Cât de mare este aportul pe care ni-l poate da Orientul creștin! Câtă nevoie avem să recuperăm sensul misterului, așa de viu în liturgiile voastre, care implică persoana umană în totalitatea sa, cântă frumusețea mântuirii și provoacă uimirea datorită măreției divine care îmbrățișează micimea umană! Și cât de important este a redescoperi, și în Occidentul creștin, sensul primatului lui Dumnezeu, valoarea mistagogiei, al mijlocirii neîncetate, al pocăinței, al postului, al plânsului pentru păcatele proprii și ale întregii omeniri (penthos), așa de tipice ale spiritualităților orientale! De aceea este fundamental a păstra tradițiile voastre fără a le dilua, eventual pentru practicitate și comoditate, așa încât să nu fie corupte de un spirit consumist și utilitarist.

Spiritualitățile voastre, antice și mereu noi, sunt medicinale. În ele sensul dramatic al mizeriei umane se contopește cu uimirea față de milostivirea divină, așa încât josniciile noastre să nu provoace disperare, ci să invite la primirea harului de a fi creaturi vindecate, divinizate și ridicate la înălțimile cerești. Avem nevoie să-l lăudăm și să-i mulțumim fără sfârșit Domnului pentru asta. Cu voi putem să ne rugăm cuvintele Sfântului Efrem Sirul și să-i spunem lui Isus: "Mărire ție care din crucea ta ai făcut o punte peste moarte. [...] Mărire ție care te-ai îmbrăcat cu trupul omului muritor și l-ai transformat în izvor de viață pentru toți muritorii" (Discurs despre Domnul, 9). Este un dar de cerut acela de a ști să vedem certitudinea Paștelui în orice zbucium al vieții și să nu ne pierdem curajul amintindu-ne, cum scria un alt mare părinte oriental, că "păcatul cel mai mare este de a nu crede în energiile Învierii" (Sfântul Isaac din Ninive, Sermones ascetici, I, 5).

Așadar, cine, mai mult decât voi, poate să cânte cuvinte de speranță în abisul violenței? Cine mai mult decât voi, care cunoașteți îndeaproape ororile războiului, așa încât Papa Francisc a numit Bisericile voastre "martiriale" (Discurs la ROACO, cit.)? Este adevărat: de la Țara Sfântă la Ucraina, de la Liban la Siria, de la Orientul Mijlociu la Tigray și la Caucaz, câtă violență! Și asupra acestei orori, asupra masacrelor de atâtea vieți tinere, care ar trebui să provoace mânie, pentru că, în numele cuceririi militare, cele care mor sunt persoanele, iese în relief un apel: nu atât cel al papei, ci al lui Cristos, care repetă: "Pace vouă!" (In 20,19.21.26). Și specifică: "Pace vă las vouă, pacea mea v-o dau vouă. Eu nu v-o dau așa cum o dă lumea" (In 14,27). Pacea lui Cristos nu este tăcerea de mormânt după conflict, nu este rezultatul samavolniciei, ci este un dar care privește la persoane și le reactivează viața. Să ne rugăm pentru această pace, care este reconciliere, iertare, curaj de a întoarce pagina și a reîncepe.

Pentru ca această pace să se răspândească, eu voi folosi orice efort. Sfântul Scaun este la dispoziție pentru ca dușmanii să se întâlnească și să se privească în ochi, pentru ca popoarelor să fie restituită o speranță și să fie redată demnitatea pe care o merită, demnitatea păcii. Popoarele vor pacea și eu, cu inima în mână, spun responsabililor popoarelor: să ne întâlnim, să dialogăm, să negociem! Războiul nu este niciodată inevitabil, armele pot și trebuie să tacă, pentru că nu rezolvă problemele, ci le măresc; pentru că va intra în istorie cel care va semăna pace, nu cel care va secera victime; pentru că ceilalți nu sunt înainte de toate dușmani, ci ființe umane: nu răi de urât, ci persoane cu care trebuie vorbit. Să alungăm viziunile maniheiste tipice ale narațiunilor violente, care împart lumea în buni și răi.

Biserica nu va înceta să repete: să tacă armele. Și aș vrea să-i mulțumesc lui Dumnezeu pentru cei care în tăcere, în rugăciune, în ofrandă cos băteli de pace; și creștinilor - orientali și latini - care, în special în Orientul Mijlociu, perseverează și rezistă în ținuturile lor, mai puternici decât ispita de a le părăsi. Creștinilor trebuie să li se dea posibilitatea, nu numai în cuvinte, să rămână în ținuturile lor cu toate drepturile necesare pentru o existență sigură. Vă rog, să ne angajăm pentru asta!

Și mulțumesc, vă mulțumesc vouă, iubiți frați și surori din Orient, de unde a apărut Isus, Soarele dreptății, pentru că sunteți "lumini ale lumii" (cf. Mt 5,14). Continuați să străluciți prin credință, speranță și iubire, și prin nimic altceva. Bisericile voastre să fie exemplu, iar păstorii să promoveze cu corectitudine comuniunea, mai ales în Sinoadele Episcopilor, ca să fie locuri de colegialitate și de coresponsabilitate autentică. Să se îngrijească transparența în gestiunea bunurilor, să se dea mărturie de dedicare umilă și totală pentru poporul sfânt al lui Dumnezeu, fără alipiri de onorurile, de puterile lumii și de propria imagine. Sfântul Simeon Noul Teolog indica un exemplu frumos: "Ca unul, aruncând praf pe flacăra unui cuptor aprins o stinge, în același mod preocupările din această viață și orice tip de alipire de lucruri meschine și de nicio valoare distrug căldura inimii aprinse la începuturi" (Capitole practice și teologice, 63). Strălucirea Orientului creștin cere, astăzi mai mult ca oricând, libertate de orice dependență lumească și de orice tendință contrară comuniunii, pentru a fi fideli în ascultarea și în mărturia evanghelice.

Eu vă mulțumesc pentru asta și din inimă vă binecuvântez, cerându-vă să vă rugați pentru Biserică și să înălțați rugăciunile voastre puternice de mijlocire pentru slujirea mea. Mulțumesc!

LEO PP. XIV

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat