|
© Vatican Media |
Alegerea lui Leon al XIV-lea
Surprize și consonanțe
Prima surpriză a fost rapiditatea. A doua a fost anunțul alegerii cardinalului augustinian Prevost, Leon al XIV-lea. Ea a avut loc în ziua comemorării liturgice a celor 19 martiri din Algeria, al căror postulator sunt, și iată că alegerea a căzut asupra unui fiu al Sfântului Augustin, episcop de Hipona, chiar în țara algeriană!
Nu numai atât: între cei 19 martiri sunt două surori misionare augustiniene, dintre care una spunea că alegerea sa de a rămâne în Algeria era un act de fidelitate față de evanghelie, și că modelul său perfect era Isus, care a suferit, a trebuit să înfrunte dificultăți și a cunoscut înfrângerea Crucii, din care curgea izvorul vieții.
Ascultând primele cuvinte ale noului pontif, pe care cu siguranță le-a cântărit dat fiind faptul că erau scrise pe hârtie, m-au impresionat câteva consonanțe cu cei 19 martiri, și îndeosebi cu Fericitul Christian de Chergé. De fapt, Leon al XIV-lea a făcut un apel la pace, vestindu-l astfel pe Isus Cristos, evanghelia. Un apel pentru "o pace dezarmată și dezarmantă, umilă și perseverentă". Ca un ecou al rugăciunii lui Christian de Chergé care, atunci când s-a aflat în fața emirului din GIA (Grupul Islamic Armat) în noaptea de Crăciun din 1993, a spus: "Doamne, dezarmează-mă și dezarmează-l!".
Leon al XIV-lea a dorit cu determinare o Biserică aptă, ca și Piața "Sfântul Petru", să știe să-i primească pe toți, construind punți. Atitudinea Bisericii este cea a lui Isus: cu brațe deschise, oferă pur și simplu propria viață. Fericitul Christophe Lebreton, călugăr din Tibhirine, folosea metafora "casei pe punte" pentru a vorbi despre propria mănăstire și despre prezența sa deschisă la diversitate într-un context musulman.
Papa Prevost a insistat asupra dimensiunii misionare a Bisericii formate din bărbați și femei credincioși față de Isus Cristos. Mi-au revenit în minte cuvintele fericitului monsenior Pierre Claverie în ziua intrării sale ca episcop de Oran: "Biserica noastră este trimisă în misiune, nu suntem și nu vrem să fim evanghelizatori care fac prozelitism [...]. Ci suntem și vrem să fim misionari ai iubirii lui Dumnezeu așa cum am descoperit-o în Isus Cristos. Această iubire, infinit de respectuoasă față de om nu se impune."
În omilia sa făcută cardinalilor, la 9 mai, în ziua următoare alegerii, Leon al XIV-lea a amintit urgența misiunii în contextele în care credința creștină este considerată absurdă, a misiunii pe liniile de fractură... Acea misiune a Bisericii despre care Monseniorul Claverie spunea: "Unde ar fi Biserica lui Isus Cristos, ea însăși Trup al lui Cristos, dacă n-ar fi înainte de toate acolo? Cred că ar muri dacă n-ar fi așa de aproape de crucea Domnului său. Oricât de paradoxal ar putea să pară, și Sfântul Paul arată bine asta, forța, vitalitatea, speranța, rodnicia creștină, rodnicia Bisericii vin de acolo. Nu din altă parte, nici în alt mod."
În urmă cu câteva luni, fostul cardinal Prevost, într-un interviu televizat, a spus: "Cred că astăzi glasul Bisericii, mărturia Bisericii nu ca instituție, ci ca o comuniune a credincioșilor, cu martirii, cu prezența și mărturia bărbaților și femeilor care așa de des își dau propria viață, și în situații de violență, de război, de conflict, este un glas care oferă lumii o mare speranță."
Creștinul este chemat să mărturisească iubirea lui Dumnezeu cu propria viață. În ultimii ani ai existenței sale, Monseniorul Claverie, iluminat de circumstanțele prin care trecea Biserica sa din Algeria, reflecta adesea și cu plăcere asupra faptului că mărturia cea mai mare de iubire este martiriul, care constă în acceptarea consecințelor propriei angajări. Asta nu se traduce mereu într-o moarte violentă, există și un "martiriu alb" care se trăiește prin micile și marile daruri zilnice din iubire. Această față a Bisericii a schițat-o Leon al XIV-lea în prima sa omilie amintind cardinalilor că trebuie "să dispărem ca să rămână Cristos [...], dedicându-se până la capăt pentru ca nimănui să nu-i lipsească oportunitatea de a-l cunoaște și de a-l iubi". A accepta mandatul de succesor al lui Petru cu siguranță va oferi noului papă multe ocazii de a trăi acest martiriu alb, pentru a lăsa să transpară fața lui Cristos, pentru totdeauna viu.
Thomas Georgeon,
abate de La Trappe
(După L'Osservatore Romano, 13 mai 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu