Onești: Consiliul Național al Uniunii Asociațiilor Caritative "Sfântul Vincențiu de Paul"
Sâmbătă, 10 mai 2025, Asociația "Sfântul Iosif" din Onești a găzduit Consiliul Național al Uniunii Asociațiilor Caritative "Sfântul Vincențiu de Paul" din Romania. Au participat președinți și membri ai Asociațiilor din Iași ("Sfânta Tereza a Pruncului Isus", "Sfântul Anton de Padova" și "Adormirea Maicii Domnului"), Roman ("Sfânta Tereza a Pruncului Isus"), Târgu Frumos, Câmpulung Muscel (Argeș), Bocșa (Caraș-Severin), Adjudeni, Bălțați, Turț (Satu Mare) și, bineînțeles, Onești.
În deschiderea întâlnirii, prin rugăciunea vincențianului, a fost invocat Duhul Sfânt să reverse darurile sale pentru a avea o întâlnire rodnică.
Salutul de bun venit al parohului comunității, pr. Gheorghe Cojocaru, și al doamnei Ancuța Vârlan, președinta asociației gazdă, au creat un ambient cald, prietenos, primitor.
În prima parte a întâlnirii, părintele Petru Păuleț, paroh de Câmpulung Muscel și asistentul spiritual al Uniunii, a ținut conferința "Vincențienii în anul speranței". Prin cuvinte bine alese, Sfinția Sa a amintit că speranța este "încrederea în făgăduințele divine", a arătat caracteristicile speranței și a subliniat legăturile cu celelalte virtuți teologale. De asemenea, a insistat asupra importanței practicării acestei virtuți de către vincențieni, care trebuie să fie "purtători ai speranței", să conștientizeze prezența lui Isus în acțiunile lor și ori de câte ori oferă un zâmbet, o vorbă de îmbărbătare, o încurajare... Momentele de reflecție care au urmat au fost un prilej de a medita asupra cuvintelor Papei Francisc, de pioasă amintire, "speranța este un dar care vine direct de la Dumnezeu", fiecare punându-și întrebarea: sunt eu un semn al speranței pentru ceilalți?
Sfânta Liturghie celebrată în Sanctuarul "Fericitul Ieremia Valahul" a fost un moment de încărcare spirituală. La predică, părintele Păuleț a subliniat necesitatea îmbinării rugăciunii cu slujirea, a spiritualității cu caritatea. Toți cei prezenți au înțeles că cel mai important lucru este să fie martori ai iubirii lui Cristos pentru cei mai nevoiași, trăind mesajul evangheliei, în comunitate, slujind lui Cristos prin săraci cu dragoste, respect, dreptate și empatie.
După prânzul oferit cu multă generozitate de gazde, a urmat partea organizatorică.
Doamna Ana Doboș, președinta Uniunii, a prezentat situația statistică și darea de seamă pentru anul 2024, precum și bugetul de venituri și cheltuieli. A trecut în revistă principalele acțiuni desfășurate, proiectele aflate în derulare, legăturile cu partenerii externi, succesul sesiunilor de formare care au avut loc în anul precedent. Au avut loc discuții legate de activitățile din fiecare asociație în parte, s-au prezentat diferite probleme cu care se confruntă membrii, s-au propus soluții.
La final, fiecare a plecat în propria comunitate cu inima plină de bucurie, mulțumire și recunoștință pentru momentele frumoase petrecute împreună, conștienți că împărtășirea cu cei săraci înseamnă îmbogățire reciprocă.
Angela Dumea,
secretar al Uniunii Asociațiilor Caritative
"Sfântul Vincențiu de Paul"
din România
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
10 mai: Onești: Consiliul Național al Uniunii Asociațiilor Caritative "Sfântul Vincențiu de Paul"