Cacica: Pelerinajul diecezan al bolnavilor și al lucrătorilor din sănătate
A fost plin de speranță Sanctuarul Marian de la Cacica sâmbătă, 10 mai 2025, la pelerinajul diecezan al bolnavilor și al lucrătorilor din sănătate organizat de Oficiul pentru Pastorația Sanitară al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, Serviciul de Îngrijire la Domiciliu al Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași, Sanctuarul Cacica și parohiile Diecezei de Iași. Liturghia prezidată de părintele Alois Farțadi, decan de Bucovina, a fost transmisă în direct de postul de radio ERCIS FM.
Și anul acesta, cu voia bunului Dumnezeu, pelerinajul diecezan al bolnavilor și al lucrătorilor din sănătate de la Cacica a adunat numeroși credincioși, veniți să își pună speranța și suferințele în mâinile Maicii Domnului. În ajunul sărbătorii creștine a Bunului Păstor și cu doar trei zile înainte de comemorarea Apariției Sfintei Fecioare Maria la Fatima, pelerinii, însoțiți de preoți, persoane consacrate și lucrători sanitari, s-au unit în rugăciune pentru alinare și întărire sufletească.
Evenimentul, devenit deja tradiție, a fost organizat prin colaborarea dintre Oficiul pentru Pastorația Sanitară al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, Serviciul de Îngrijire la Domiciliu al Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași, Sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica și parohiile Diecezei de Iași. Astfel, comunitatea credincioșilor a trăit, încă o dată, bucuria comuniunii și puterea credinței.
Sfânta Liturghie a fost prezidată de părintele Alois Farțadi, decan de Bucovina. Au concelebrat părintele Egidiu Condac, directorul general al Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași, părintele Mihai Galațanu, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Sanitară, părintele Cristian Dumea, OFMConv., vicar provincial al Fraților Minori Conventuali, părintele Daniel-Cătălin Romila, OFMConv., parohul comunității din Cacica, și numeroși preoți din parohiile Diecezei de Iași.
Programul evenimentului a cuprins Sfântul Rozariu, Celebrarea Penitențială, Sfânta Liturghie, un moment de adorație euharistică, binecuvântarea bolnavilor cu Sfântul Sacrament și binecuvântarea obiectelor religioase.
După procesiunea solemnă de intrare, părintele Daniel-Cătălin Romila, parohul comunității din Cacica, i-a întâmpinat cu căldură pe credincioșii și pelerinii bolnavi în cadrul Sfintei Liturghii, adresându-le un mesaj de speranță și mângâiere: "Bine ați venit, preacucernici părinți concelebranți, persoane consacrate, dragi pelerini ai speranței, frați și surori care purtați în suflet sau în trup greutatea suferinței! Astăzi, la Sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica, vă primesc cu bucurie și recunoștință, într-o zi dedicată credinței și rugăciunii. Ați venit ca pelerini ai durerii și ai speranței, purtând în inimi povești nespuse, lacrimi și rugăciuni. Fie ca această celebrare să fie pentru voi toți un moment de har, de întărire și de vindecare, în care Maica Sfântă să vă cuprindă cu iubirea ei și să vă aducă alinare. Să trăiți această Sfântă Liturghie ca pe un dar ceresc, în comuniune cu Dumnezeu și cu toți cei care împărtășesc această credință. Bine ați venit la Cacica, bine ați venit la Maica noastră cerească!"
La cuvântul de învățătură, părintele Egidiu Condac ne-a reamintit: "Întâlnirea cu Cristos Înviat înseamnă și deschiderea sinceră față de Cuvântul lui Dumnezeu. Evanghelia ne invită să nu fim doar simpli auditori, ci să trecem de la auzire la ascultare și apoi la trăire. A auzi înseamnă atenție, a asculta înseamnă deschidere sufletească, iar a împlini presupune transformare interioară. Doar astfel Cuvântul devine viu în viața noastră. Într-o lume preocupată de consum, riscăm să pierdem sensul profund al creșterii și al împlinirii spirituale. Papa Francisc ne amintește că în slăbiciune, fragilitate, acolo unde durerea devine loc de întâlnire cu mângâierea și speranța divină, putem descoperi prezența compasiunii divine care ne întărește din interior. Speranța prinde contur în privirea maternă a Mariei, care ne luminează, ne unește și ne ajută să rămânem ancorați în iubirea fraternă. Adunați în jurul Mamei cerești, redescoperim sensul profund al familiei spirituale și al solidarității creștine."
Înainte de binecuvântarea finală, părintele decan Alois Farțadi a transmis pelerinilor mesajul de pace și speranță din partea Preasfințitului Iosif Păuleț, îndemnându-i totodată să-și trăiască viața creștină cu autenticitate, în lumina virtuților teologale: credința, speranța și iubirea. În continuare, i-a invitat pe toți cei prezenți să rostească împreună rugăciunile speciale prescrise de Biserică pentru dobândirea indulgenței plenare, oferite cu ocazia Zilei Bolnavului și a Anului Jubiliar.
Cântările liturgice au fost înălțate cu bucurie de un cor format din pelerinii prezenți la Cacica, într-o atmosferă de rugăciune și comuniune sufletească. Corul a fost acompaniat la orgă și voce de Irina Frenț, coordonatoarea Centrului de Îngrijire la Domiciliu Roman și asistent al Departamentului de Dezvoltare Organizațională din cadrul Asociației Centrul Dieceza Caritas Iași, în strânsă colaborare cu Margareta Ferenț, coordonator Centrul de Resurse pentru Copii și Tineri "Don Bosco" Iași, care a susținut acompaniamentul la chitară și flaut. Li s-au alăturat cu dăruire și entuziasm ceilalți pelerini, oferind astfel un moment muzical religios, plin de emoție și recunoștință.
După-amiază, a avut loc adorația euharistică pregătită de Congregația "Slujitorii Carității" din Iași și a fost condusă de pr. Alphonse Bakthis Walagan.
Mulțumim tuturor celor care au contribuit la buna organizare a evenimentului și au participat alături de cei bolnavi la acest pelerinaj, precum și postului de radio ERCIS FM, prin intermediul căruia s-a transmis această Liturghie, ajungând astfel și la cei care nu au putut fi prezenți fizic la această celebrare. De asemenea dorim să mulțumim preoților, persoanelor consacrate și personalului socio-medical care au însoțit bolnavii la Cacica. Prezența și implicarea tuturor acestor persoane reprezintă un real semn de solidaritate umană și creștină.
Irina Frenț
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
10 mai: Cacica: Pelerinajul diecezan al bolnavilor și al lucrătorilor din sănătate