|
© Vatican Media |
Anii în Dieceza de Chiclayo ai viitorului Leon al XIV-lea în amintirea pasionată a unui prieten
Un păstor cu inima infinită care a cucerit popor și credincioși
Un prieten, ba chiar mai mult: o călăuză. Era 7 noiembrie 2014 când părintele Marcos Antonio Ballena Rentería a intersectat pentru prima dată privirea lui Robert Francis Prevost, pe atunci de puțin timp numit administrator apostolic al diecezei peruviene de Chiclayo, al cărei episcop a devenit după aceea în anul următor. "Eram în bazilica diecezană în ziua în care Prevost a asumat oficial funcția de administrator și noi preoții am concelebrat cu el Liturghia. În aceeași zi am participat și la o întâlnire dedicată formatorilor și seminariștilor, a fost o mare bucurie", amintește preotul care a înțeles imediat că raportul cu misionarul augustinian avea să fie unul așa de intens, încât să depășească prietenia pentru a se transforma într-o legătură mai profund spirituală și umană.
Părintele Ballena Rentería, de altfel, nu a întârziat mult să simtă cum se revarsă asupra sa toată încrederea, sprijinul și paternitatea de care viitorul Leon al XIV-lea era capabil. S-a întâmplat când a fost numit de Prevost rector al seminarului diecezan "Sfântul Toribiu de Mongrovejo" în 2017: "Nu a fost o perioadă ușoară - relatează el la L'Osservatore Romano -, pentru că în cei cinci ani ai mandatului meu a trebuit să înfruntăm consecințele dramatice ale unui fenomen climatic extrem numit El Niño, ale unei boli respiratorii contagioase și ale pandemiei COVID-19 care a declanșat o criză economică gravă care a implicat tot Peru. Și totuși, episcopul nostru nu a lăsat niciodată să lipsească acțiunea sa subsidiară, paternă și solidară. Nu m-am simțit niciodată singur." Așa cum nu am simțit niciodată lipsa de libertate, pentru că, adaugă părintele Ballena Rentería, "el ne lăsa să facem munca noastră și ne însoțea ca un tată cu vizite periodice frecvente și cu întâlniri cu caracter familial pentru a sărbători zile de naștere, pentru a juca tenis și pentru a conversa cu seminariștii și diaconii. Și apoi ne-a îndemnat mereu să devenim preoți cu mirosul oilor și să nu-i neglijăm pe săraci, pe bolnavi, pe migranți".
În anii în care s-a îngrijit de poporul din Chiclayo, Prevost a manifestat clar toată apropierea sa, iubirea sa față de aproapele, zelul său apostolic, umilința sa și seninătatea sa care l-au făcut popular și iubit nu numai printre credincioșii catolici. "Se observa clar că în el trăiește evanghelia. Și asta s-a înțeles și din faptul că a voit să aibă incidență pe frontul cultural încurajând universitatea catolică «Sfântul Toribiu de Mogrovejo» îndemnând-o în excelența academică fără a pune deoparte credința și pe cel al formării lansând inițiative nu numai la Chiclayo, ci și în prelatura de Chota, în Dieceza de Chachapoyas și în cea de Chimbote și prin crearea Institutului teologic «Sfântul Toribiu de Mogrovejo»", explică preotul, care nu uită să aprindă reflectoarele și asupra unei alte dimensiuni: cea mai pur pastorală. "De mai mult ori a vizitat toate parohiile diecezane, nu a neglijat nici măcar una. Dimineața îl găseai într-o parohie de la înălțimi și după-amiază în una de pe coaste. Și apoi a încurajat și a evanghelizat și diferite manifestări ale religiozități populare precum miracolul euharistic de la Eten sau cel față de cruce de la Chalpón."
Însă viitorul Leon al XIV-lea a fost înainte de toate în mod autentic misionar până acolo încât a fost o cucerire reciprocă a inimilor: el a cucerit inima locuitorilor din Chiclayo și ei au cucerit-o pe a lui. "Cel din Chiclayo este un popor de credință, îndrăgostit de Euharistie și de preoți. Monseniorul Prevost nu a cerut oamenilor să se adapteze la el, ci puțin câte puțin s-a adaptat el la ei."
Nimeni nu va putea șterge vreodată din mintea părintelui Ballena Rentería momentul în care noul pontif s-a arătat pentru prima dată de la loja centrală a bazilicii vaticane: "În acel moment eram în auditorium din seminar pentru a urmări o conferință împreună cu alte zeci de persoane. Toți eram emoționați și inima ne bătea puternic. Când papa a numit iubita sa Dieceză de Chiclayo, a fost o ovație incredibilă: aș compara-o cu victoria unei cupe a lumii de fotbal."
Preotul, care după mai mulți ani s-a întors ca econom la Seminarul "Sfântul Toribiu de Mogrovejo", îl cunoaște pe Leon al XIV-lea până acolo încât își imaginează caracteristicile distinctive ale următorului pontificat: "Vor fi continuitatea cu sinodalitatea inițiată de Papa Francisc; apărarea și promovarea celor mai nevoiași și vulnerabili printr-o doctrină socială a Bisericii reflexivă și practică; dialogul și concilierea în conflictele mondiale; formarea inițială și permanentă a clerului."
Federico Piana
(După L'Osservatore Romano, 10 mai 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu