|
© Vatican Media |
Papa Leon al XIV-lea: Discurs adresat Colegiului Cardinalilor (10 mai 2025)
Multe mulțumiri, Eminență. Înainte de a lua loc, să începem cu o rugăciune, cerând ca Domnul să continue să însoțească acest colegiu și mai ales Biserica întreagă cu acest spirit, și entuziasm, însă de credință profundă. Să ne rugăm împreună în latină.
Pater noster..., Ave Maria...
În prima parte a acestei întâlniri este un mic discurs cu reflecțiile pe care aș vrea să le împărtășesc cu voi. Dar după aceea va fi o a doua parte, un pic ca experiența pe care mulți dintre voi ați cerut-o, un soi de împărtășire cu Colegiul Cardinalilor pentru a putea simți ce sfaturi, sugestii, propuneri, lucruri foarte concrete, despre care deja s-a vorbit un pic în zilele dinaintea conclavului.
Frați cardinali!
Vă salut și vă mulțumesc vouă tuturor pentru această întâlnire și pentru zilele care au precedat-o, dureroase din cauza pierderii Sfântului Părinte Francisc, angajante datorită responsabilităților înfruntate împreună și în același timp, conform promisiunii pe care însuși Isus a făcut-o, bogate în har și în mângâiere în Duhul (cf. In 14,25-27).
Voi, iubiți cardinali, sunteți cei mai apropiați colaboratori ai papei și asta îmi este de mare întărire în acceptarea unui jug în mod clar mult superior forțelor mele, precum și celor ale oricui. Prezența voastră îmi amintește că Domnul, care mi-a încredințat această misiune, nu mă lasă singur în purtarea responsabilității ei. Știu înainte de toate că mă pot baza mereu, mereu pe ajutorul său, ajutorul Domnului, și, prin harul și providența sa, pe apropierea voastră și a atâtor frați și surori care în toată lumea cred în Dumnezeu, iubesc Biserica și susțin cu rugăciunea și cu faptele bune pe vicarul lui Cristos.
Mulțumesc decanului Colegiului Cardinalilor, cardinalul Giovanni Battista Re - merită aplauze, măcar câteva dacă nu mai multe -, a cărui înțelepciune, rod al unei vieți lungi și ai atâtor ani de slujire fidelă adusă Scaunului Apostolic, ne-a ajutat mult în acest timp. Mulțumesc cardinalului "camerier" al Sfintei Biserici Romane, cardinalul Kevin Joseph Farrell - cred că este prezent aici -, pentru rolul prețios și angajant pe care l-a desfășurat în timp de Scaun Vacant și de Convocare a Conclavului. Îndrept gândul meu și către frații cardinali care, din motive de sănătate, nu au putut să fie prezenți și cu voi mă unesc în comuniune de afect și de rugăciune.
În acest moment, în același timp trist și fericit, învăluit în mod providențial de lumina Paștelui, aș vrea să privim împreună la plecarea regretatului Sfânt Părinte Francisc și la conclav ca la un eveniment pascal, o etapă din exodul lung prin care Domnul continuă să ne conducă spre plinătatea vieții; și în această perspectivă să încredințăm "Tatălui milostiv și Dumnezeul oricărei mângâieri" (2Cor 1,3) sufletul răposatului pontif, precum și viitorul Bisericii.
Papa, începând de la Sfântul Petru și până la mine, nevrednic succesor al său, este un umil slujitor al lui Dumnezeu și al fraților, nimic altceva decât asta. Bine au arătat asta exemplele atâtor predecesori ai mei, ultimul cel al Papei Francisc însuși, cu stilul său de dăruire deplină în slujire și esențialitate sobră în viață, de abandonare în Dumnezeu în timpul misiunii și de încredere senină în momentul întoarcerii la casa Tatălui. Să adunăm această moștenire prețioasă și să reluăm drumul, animați de aceeași speranță care vine din credință.
Cel Înviat, prezent în mijlocul nostru, este cel care ocrotește și conduce Biserica și care continuă s-o însuflețească în speranță, prin iubirea "revărsată în inimile noastre prin Duhul Sfânt care ne-a fost dăruit" (Rom 5,5). Nouă ne revine să devenim ascultători docili ai glasului său și slujitori fideli ai planurilor sale de mântuire, amintind că lui Dumnezeu îi place să se comunice, mai mult decât în zgomotul tunetului și al cutremurului, într-un "sunet de liniște adâncă" (1Rg 19,12) sau, cum traduc unii, "într-un glas subțire de tăcere". Aceasta este întâlnirea importantă, care nu trebuie pierdută și la care trebuie să educăm și să însoțim întregul sfânt popor al lui Dumnezeu care ne este încredințat.
În zilele trecute, am putut să vedem frumusețea și să simțim forța acestei comunități imense, care cu atâta afect și devoțiune a salutat și a plâns pe păstorul său, însoțindu-i-l cu credința și cu rugăciunea în momentul întâlnirii sale definitive cu Domnul. Am văzut care este adevărata măreție a Bisericii, care trăiește în varietatea membrelor sale unite cu unicul Cap, Cristos, "păstor și păzitor" (1Pt 2,25) al sufletelor noastre. Ea este sânul de care și noi am fost născuți și în același timp turma (cf. In 21,15-17), ogorul (cf. Mc 4,1-20) care ne este dat ca să-l îngrijim și să-l cultivăm, să-l alimentăm cu sacramentele mântuirii și să-l fecundăm cu sămânța cuvântului, așa încât, întărit în înțelegere și entuziast în misiune, să meargă, așa cum au făcut deja israeliții în pustiu, la umbra norului și la lumina focului lui Dumnezeu (cf. Ex 13,21).
Și în această privință aș vrea ca împreună, astăzi, să reînnoim adeziunea noastră deplină, pe acest drum, la calea care de multe decenii Biserica o parcurge pe urma Conciliului Vatican II. Papa Francisc a amintit și a actualizat în mod magistral conținuturile sale în exortația apostolică Evangelii gaudium, din care vreau să subliniez câteva instanțe fundamentale: întoarcerea la primatul lui Cristos în vestire (cf. nr. 11); convertirea misionară a întregii comunități creștine (cf. nr. 9); creșterea în colegialitate și în sinodalitate (cf. nr. 33); atenția față de sensus fidei (cf. nr. 119-120), în special în formele sale mai proprii și inclusive, cum este evlavia populară (cf. nr. 123); îngrijirea iubitoare a celor din urmă, a celor rebutați (cf. nr. 53); dialogul curajos și încrezător cu lumea contemporană în diferitele sale componente și realități (cf. nr. 84; Conciliul Vatican II, Constituția pastorală Gaudium et spes, nr. 1-2).
Este vorba de principii din evanghelie care dintotdeauna animă și inspiră viața și opera Familiei lui Dumnezeu, cu valori prin care fața milostivă a Tatălui s-a revelat și continuă să se reveleze în Fiul făcut om, speranță ultimă a oricărui care caută cu suflet sincer adevărul, dreptatea, pacea și fraternitatea (cf. Benedict al XVI-lea, Scrisoarea enciclică Spe salvi, nr. 2; Francisc, Bula Spes non confundit, nr. 3).
Tocmai simțindu-mă chemat să continui pe această urmă, m-am gândit să iau numele de Leon al XIV-lea. Sunt diferite motivele, însă îndeosebi pentru că Papa Leon al XIII-lea, cu enciclica istorică Rerum novarum, a tratat problema socială în contextul primei mari revoluții industriale; și astăzi Biserica oferă tuturor patrimoniul său de doctrină socială pentru a răspunde la o altă revoluție industrială și la dezvoltările inteligenței artificiale, care comportă noi provocări pentru apărarea demnității umane, a dreptății și a muncii.
Fraților preaiubiți, aș vrea să închei această primă parte a întâlnirii noastre însușindu-mi - și propunându-vă și vouă - dorința pe care Sfântul Paul al VI-lea, în 1963, a pus-o la începutul slujirii sale petrine: "Să treacă asupra întregii lumi ca o mare flacără de credință și de iubire care să-i aprindă pe toți oamenii de bunăvoință, să lumineze căile colaborării reciproce și să atragă asupra omenirii, iarăși și întotdeauna, belșugul complăcerilor divine, însăși forța lui Dumnezeu, fără ajutorul Căruia, nimic nu este valabil, nimic nu este sfânt" (Mesaj către întreaga Familie Umană Qui fausto die, 22 iunie 1963).
Acestea să fie și sentimentele noastre, de tradus în rugăciune și angajare, cu ajutorul Domnului. Mulțumesc!
LEO PP. XIV
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu