Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc le spune liturgiștilor să evite "fastul sau proeminența"

Papa Francisc i-a îndemnat pe liturgiști să îi însoțească pe episcopi și comunitățile credincioșilor din diecezele lor cu umilință și discreție.

Într-un mesaj din 28 februarie, transmis de la Spitalul Gemelli profesorilor și studenților de liturgie de la Anselmianum - o universitate pontificală din Roma asociată cu Ordinul Sfântului Benedict - Sfântul Părinte a spus că diecezele ar trebui să "cultive un stil liturgic care să exprime urmarea lui Isus, evitând fastul sau proeminența inutilă" în celebrări.

Anselmianum, cunoscut și sub numele de Ateneul Pontifical "Sfântul Anselm", a organizat un curs de cinci zile la Roma, între 24 și 28 februarie 2025, pentru bărbați și femei responsabili de celebrările liturgice episcopale.

"Mă bucur să constat că ați acceptat din nou invitația formulată în scrisoarea apostolică Desiderio Desideravi", a spus Sfântul Părinte în mesajul său scris de la Spitalul Gemelli.

"Cultul divin este lucrarea întregii adunări", a afirmat pontiful. "Întâlnirea dintre doctrină și pastorație nu este o tehnică opțională, ci un aspect constitutiv al liturgiei, care trebuie întotdeauna să fie întrupată, inculturată, exprimând credința Bisericii."

În mesajul său, papa a spus că un liturgist "nu este doar un profesor de teologie", ci are o misiune distinctă de a-l însoți atât pe episcop, cât și comunitatea diecezei sale prin acțiunea liturgică.

"În timp ce predă cu umilință arta liturgică, el trebuie să-i ghideze pe toți cei care celebrează, menținând ritmul ritualic și însoțindu-i pe credincioși în evenimentul sacramental", a spus papa.

"Astfel asistat, păstorul poate conduce cu blândețe întreaga comunitate diecezană în oferirea de sine către Tatăl, în imitarea lui Cristos Domnul", a continuat el.

Papa i-a invitat, de asemenea, pe studenții Anselmianum să urmeze exemplul de umilință al Sfântului Benedict, îndeplinindu-și discret îndatoririle "fără a se lăuda" cu rezultatele sau succesele obținute.

"Vă încurajez să transmiteți aceste atitudini slujitorilor, lectorilor și cântăreților, conform cuvintelor Psalmului 115, citate în prologul Regulii benedictine: «Nu nouă, Doamne, nu nouă dă slavă, ci numelui tău» (cf. nr. 29-30)", a spus el.

Evidențiind viața sfântă a Sfintei Tereza de Ávila, învățătoare al Bisericii, papa a spus că liturgiștii nu trebuie să-și neglijeze viața de rugăciune atunci când își desfășoară ministerele diecezane.

"Grija pentru liturgie este, înainte de toate, grijă pentru rugăciune", a spus el. "Fie ca această mare maestră a vieții spirituale să vă fie un exemplu."

În încheierea mesajului său, papa a împărtășit: "Sper ca fiecare dintre voi să aibă întotdeauna la inimă poporul lui Dumnezeu, pe care îl însoțiți în cult cu înțelepciune și iubire. Și nu uitați să vă rugați pentru mine."

Kristina Millare

(După Catholic News Agency, 28 februarie 2025)

Traducere de Ovidiu Bișog




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat