Iași: Descoperirea vocației în epoca postmodernă: experiențe care au transformat adolescenți în campusul vocațional
Vineri seara, 21 februarie 2025, s-a deschis un nou capitol în cartea vieții unui grup de adolescenți entuziaști care au răspuns invitației de a participa la campusul vocațional organizat de Familia Guanelliană din Iași în colaborare cu parohiile din Oțeleni, Sagna, Horlești, Focuri și Șcheia. Campusul s-a încheiat luni, 24 februarie 2025.
Suntem profund recunoscători celor aproximativ 50 de adolescenți care, în ciuda influențelor unei lumi moderne și agitate, au ales să se dedice unei căutări mai profunde a sensului vieții și a vocației lor personale și astfel au participat la campusul organizat de surorile și preoții guanellieni din Bucium, Iași, unde se află un orășel al carității guanelliene.
Cei 17 băieți și cele 30 de fete au fost întâmpinați cu brațele deschise nu doar de surori, de preoți, de seminariști, ci mai ales de beneficiarii caselor guanelliene din Bucium și anume, persoanele cu dizabilități și persoanele în vârstă care, în timpul petrecut împreună, s-au bucurat de zâmbete, de mângâieri și de voci tinere și mai ales pline de zel de la Sfânta Liturghie. Aceste case, pline de viață, s-au transformat într-un loc marcat de tăcere și liniște, departe de agitația și de obiceiurile cotidiene.
Tinerii participanții s-au familiarizat rapid cu activitățile zilnice și regulile campusului, fiind încurajați să lase deoparte preocupările lumii moderne și să se deschidă rugăciunii, reflecției și să își deschidă inima pentru a asculta chemarea lui Dumnezeu.
În aceste zile, prin cateheze cu teme specifice și prin momente interactive cu preoții și surorile, care au împărtășit învățămintele și meritele vieții călugărești și preoțești, a fost subliniată importanța ascultării, valoarea profundă a rugăciunii și semnificația trăirii într-o comunitate bazată pe caritate, credință și dăruire.
Tinerii au fost receptivi la mesajele primite și au exprimat provocările cu care se confruntă în lumea contemporană: o lume a competiției acerbe, a consumismului și a individualismului accentuat. Au recunoscut că, în fața influențelor constante ale mijloacelor de comunicare socială și a presiunilor de a se conforma majorității, există o nevoie urgentă de a găsi un echilibru și de a se reconecta la valorile creștine.
Activitățile s-au alternat între cateheze ținute de preoți și surori, activități în grup, rugăciune, Sfinte Liturghii, adorație, ajutor concret adus persoanelor îngrijite în casele guanelliene, recreație și chiar sport și vizite culturale în oraș. Am descoperit, astfel, împreună că viața este o alegere, iar alegerile pe care le facem definesc traseul nostru. Demnitatea fiecărei persoane și responsabilitatea de a împărtăși bunătatea și iubirea lui Dumnezeu cu ceilalți, în special cu cei mai puțin norocoși, reprezintă fundamentul unei vieți împlinite. Iar chemarea la viața consacrată și la preoție constă în a transforma acest dar prețios primit de la Dumnezeu în ajutor și sprijin concret pentru cei din jurul nostru.
Campusul vocațional, chiar dacă scurt, a oferit tinerilor participanți ocazia de a explora și înțelege viața călugărească și preoțească pe care au trăit-o, prin mărturia zilnică, preoții și surorile din Bucium, după modelul Sfântului Alois Guanella.
Reflectând asupra acestei experiențe, mă simt profund recunoscător pentru ocazia de a-i însoți pe acești tineri în călătoria lor de discernământ vocațional. Aceștia au contribuit la creșterea mea spirituală și au întărit relația mea cu ceilalți, fără a ține cont de diferențe întâlnite.
Prin mărturia noastră autentică și angajamentul nostru față de valorile creștine, ne străduim să atragem tinerii să cunoască și să experimenteze iubirea lui Dumnezeu în viața lor. Este o chemare divină să împărtășim acest har cu cei din jurul nostru, construind o comunitate bazată pe credință, compasiune și solidaritate.
Mulțumesc fiecărui participant în parte și mulțumesc organizatorilor: pr. Baktisth Walagan, sorei Daniela Pop și sorei Tatiana Gheghici, dar și celorlalți preoți, surori și voluntari care au contribuit la buna desfășurare a acestor zile și fără de care campusul nostru ar fi fost mai sărac.
Antonel Dornianu
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
21 februarie: Iași: Descoperirea vocației în era modernă: experiențele transformatoare ale tinerilor în campusul vocațional