|
© Vatican Media |
S-a încheiat la Tallinn întâlnirea europeană a tinerilor din Taizé
Să ne punem în Dumnezeu speranțele de pace
"Suntem gata să sperăm dincolo de orice speranță?": cu această întrebare, temă a Scrisorii sale pentru anul 2025 în centrul reflecțiilor participanților, fratele Matthew, prior de Taizé, a încheiat, în seara zilei de 31 decembrie 2024, ultima din meditațiile care au ritmat cele patru zile ale celei de-a 47-a Întâlniri europene a tinerilor din comunitatea ecumenică franceză, desfășurată la Tallinn, în Estonia. Peste trei mii de persoane au venit din fiecare colț al bătrânului continent, și nu numai, pentru a fi prezenți la tradiționalul Pelerinaj de încredere pe pământ. "Ce ne ajută să privim dincolo de dificultățile noastre când suntem în necazuri?", a început fratele Matthew, subliniind că "provocarea pentru noi toți este cum să discernem prezența lui Dumnezeu în mijlocul luptelor noastre. Pentru ca speranța noastră să crească într-adevăr, trebuie să înfruntăm realitatea așa cum este dar s-o vedem în lumina promisiunilor sale. Nimic, nici măcar moartea, nu ne poate despărți de iubirea fidelă a lui Dumnezeu". În limba kikuyu (Africa de est) unul din atributele lui Dumnezeu - a spus priorul - este "vrednic de speranță": "Așadar să punem în el speranța noastră" și Duhul Sfânt "să ne conducă pentru a deveni, în afară de pelerini ai speranței, pelerini ai păcii", a concluzionat reverendul anglican, îndemnând, mai concret, ca odată întorși acasă, "să intrăm în contact cu vreunul care trăiește într-o zonă de război sau sub regimuri opresive și de a-l sprijini trimițându-i în mod obișnuit e-mail sau vorbind cu el personal". Pentru că practica pentru tinerii de la Taizé este importantă tot atât cât este teoria.
La 30 decembrie, la sfârșitul rugăciunii de seară în Arena Tondiraba din Tallinn, fratele Matthew, așezat lângă arhiepiscopul de Paris, Laurent Ulrich, a anunțat că următoarea Întâlnire europeană se va desfășura în capitala franceză și în toată regiunea Île-de-France de la 28 decembrie 2025 la 1 ianuarie 2026. Într-un comunicat comun semnat de Monseniorul Éric de Moulins-Beaufort, președinte al Conferinței Episcopale Franceze, de pastorul Christian Krieger, președinte al Federației protestante din Franța, și de mitropolitul Dimitrios, președinte al Adunării episcopilor ortodocși din Franța, se afirmă că "va fi o mare ocazie pentru a ne întâlni în spirit de rugăciune și fraternitate, de împărtășire și celebrare, stabilind astfel o mărturie creștină de unitate în inima unei lumi străbătute de atâtea tragedii și crize". Vorbind în numele Consiliului Bisericilor Creștine din Franța, cei trei reprezentanți îi invită pe tineri să se exprime "cu un singur glas" și să trăiască unitatea "în diversitatea reconciliată în Cristos".
Printre mărturiile oferite în aceste zile la Tallinn, cea a Andrianei și cea a Martei, care provin din Lvov, în Ucraina: "Nu este ușor a menține speranța când vedem această nedreptate care durează de așa de mult timp", au declarat pe scenă în fața celor de vârsta lor, "dar ceea ce ne ajută să nu o pierdem este credința. Credem că ceea ce nu este posibil pentru ființele umane este posibil pentru Dumnezeu. Există mereu zorii după o noapte întunecată. Credem că el este mereu cu acela care suferă și că simte și durerea noastră. Știm că nu ne lasă singuri în această situație dificilă". Rugăciunea este "pentru toate persoanele care și-au pierdut viața din cauza acestui război crunt și nedrept, pentru sfârșitul agresiunii împotriva țării noastre, pentru înțelepciunea guvernelor, pentru pacea viitoare".
Giovanni Zavatta
(După L'Osservatore Romano, 2 ianuarie 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu