Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
S-a deschis Poarta Sfântă a Bazilicii "Santa Maria Maggiore" de cardinalul Makrickas

Nu ideile sau tehnologia, ci Născătoarea de Dumnezeu dăruiește întărire și speranță

Primul sunet a fost cel al "Pierdutului", clopotul istoric care a sunat din nou la "Santa Maria Maggiore" după spargerea petrecută în 1884. Tocmai acest clopot a anunțat deschiderea Porții Sfinte în bazilica papală care, din înălțimea Esquilino, domină Roma. "Deschideți-mi porțile dreptății, voi intra pentru a-i mulțumi Domnului". Aceasta este concluzia formulei rostite ieri, 1 ianuarie, de cardinalul Rolandas Makrickas, arhipăstor coadiutor al bazilicii liberiene. O formulă de acum familiară, fiind a patra Poartă Sfântă deschisă de la începutul Jubileului, după cele de la "Sfântul Petru" și de la biserica din închisoarea romană de la Rebibbia, deschise de Papa Francisc, și cea de la "Sfântul Ioan din Lateran", deschisă de cardinalul vicar de Roma, Baldassare Reina.

În prima zi a anului, solemnitatea Preasfintei Maria, Născătoare de Dumnezeu, numeroși credincioși s-au adunat în perimetrul bazilicii antice, trasat, așa cum vrea tradiția, chiar de Fecioară. Ea a fost cea care a apărut în vis bogatului patrician roman Ioan și soției sale în august 352, anunțând că o minune le va indica lor locul unde să zidească o biserică. Așa a visat și Papa Liberiu, care în ziua următoare a găsit colina Esquilino acoperită de o neobișnuită zăpadă estivală.

Makrickas, creat cardinal de pontif la 7 decembrie, a fost primul care a trecut pragul porții de bronz, a cărei construcție este recentă, rod al unui concurs convocat cu ocazia Anului Sfânt din 2000, cu o dedicație specială celui de-al treilea mileniu. Chiar Papa Francisc a fost primul care a deschis-o larg în urmă cu nouă ani cu ocazia Jubileului extraordinar al Milostivirii.

Arhipăstorul coadiutor - împreună cu arhiepiscopul Rino Fisichella, pro-prefect al Dicasterului pentru Evanghelizare și organizator al Jubileului, episcopi, preoți și canonici ai capitulului liberian și unii credincioși - a parcurs după aceea naosul bazilicii, aceea care îl are pe Francisc ca "oaspete" obișnuit înainte și după fiecare călătorie apostolică.

Celebrarea solemnă care a urmat a fost încadrată de seriile de mozaicuri care împodobesc acest loc de cult, cele mai vechi din Urbe. Aici, în Capela Paulină este păstrată Salus Populi Romani, icoana care o reprezintă pe Sfânta Fecioară Maria și pe Pruncul Isus, și ea profund îndrăgită de Papa Bergoglio. Tocmai asupra acestei imagini s-a oprit într-un pasaj din omilie cardinalul lituanian. Ea, amintea pontiful celebrând liturghia pentru mutarea veneratei imagini mariane în ianuarie 2018, "păstrează credința, protejează relațiile, salvează în intemperii și ferește de rău". Acolo unde ea este acasă, "tulburarea nu prevalează, frica nu învinge".

"Cine dintre noi nu are nevoie de asta, cine dintre noi nu este uneori tulburat sau neliniștit? De câte ori inima este o mare în furtună, unde valurile problemelor se îngrămădesc și vânturile preocupărilor nu încetează să sufle! Maria este arca sigură în mijlocul potopului. Nu ideile sau tehnologia ne vor da întărire și speranță, ci fața Născătoarei de Dumnezeu", a spus Makrickas.

Tocmai pornind de la "Pierdutul" s-a desfășurat omilia sa. Clopotul "transformă în sunet" idealul "de ghid și indicator" pe care credincioșii îl acordă Mariei. "Când a venit plinătatea timpului, Dumnezeu l-a trimis pe Fiul său, născut din femeie", afirmă Sfântul Paul galatenilor în textul indicat pentru a doua lectură a celebrării.

Cardinalul a subliniat imaginea de "plinătate a timpului" întrupând-o în Maria, "cale aleasă de Dumnezeu" și "punct de sosire" pentru cel care a "pregătit venirea Domnului în lume".

"Timpul capătă plinătatea sa când este unit cu veșnicia, și anume cu timpul infinit al lui Dumnezeu", a adăugat celebrantul. Timpul, "marea creatură a lui Dumnezeu" pe care omul îl pierde în tentativa de a-l mări sau de a-l perfecționa prin noile tehnologii. Orelor petrecute pe computer și pe celulare, care devin adesea cei mai "răi dușmani" ai timpului, cardinalul le-a contrapus momentele trăite "cu Dumnezeu", în care este imposibil să ne simțim "rătăciți, pierduți sau obosiți".

Mâinile Fecioarei "mângâie" existențele femeilor și ale bărbaților din orice timp așa ca și pe aceea a Pruncului Isus. De la acest izvor de întărire vor reporni pelerinii Jubileului: de la "siguranța" de a fi însoțiți "de harul, de protecția, de îngrijirea și de duioșia maternă a Mariei". Makrickas a evidențiat dinamismul lui Salus populi romani, a cărei efigie este sprijinită de îngeri care "o aduc spre noi" însoțind pe fiecare credincios "așa cum l-a urmat pe fiul său Isus: de la naștere până la moarte, în momentele fericite și în orele întunecate de durere".

"Maria, mama lui Dumnezeu și mama noastră, așa cum a fost decisivă la plinătatea timpului, tot așa este determinantă pentru viața fiecărui creștin. Pentru că nimeni nu cunoaște mai bine decât mama timpurile și urgențele copiilor", a comentat arhipăstorul coadiutor.

Alt simbol de la "Santa Maria Maggiore" este relicva Sfântului Leagăn, "prima casă umilă și săracă a lui Isus", martor "silențios" al nașterii sale, capabil să definească "timpul nostru". De la ieslea umilă din Betleem au pornit primii pelerini ai creștinismului, închizând în ea "esența", adică "faptul de a porni la drum pentru a-l întâlni pe Domnul, pentru a urma steaua sa". Astfel este subliniat cum de o mie șase sute de ani această bazilică este ca steaua din Betleem, care răspândește vestea îngerească adresată păstorilor de a nu le fi teamă și de a porni la drum spre Domnul.

Cardinalul a dedicat ultima parte a reflecției sale Anului jubiliar, dorind să poată imprima în pelerini "preocupare autentică și sinceră" în special față de cei care au "rătăcit calea adevărului, a bucuriei și a păcii". Așadar, invitația a fost de a primi apelul papei în bula de convocare, Spes non confundit, de "a experimenta apropierea cea mai afectuoasă a mamelor".

În sfârșit, Marie i se încredințează o rugăciune: "Să ne conducă la Isus: plinătatea timpului, a oricărui timp, a timpului fiecăruia dintre noi."

Edoardo Giribaldi

(După L'Osservatore Romano, 2 ianuarie 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat