Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Colocviu cu arhiepiscopul regent al Penitențiariei Apostolice

Fiecare confesional este o poartă sfântă pentru suflet

"Jubileul este un moment de reînnoire spirituală, de convertire și de reconciliere": a remarcat aceasta într-un interviu la mass-media vaticane episcopul Krzysztof Józef Nykiel, regent al Penitențiariei Apostolice, subliniind că Porțile Sfinte deschise consecutiv în timpul acestor zile sunt un semn al porții mântuirii deschisă de Cristos; dar și că spovada sacramentală este o condiție esențială pentru a primi indulgența.

Prelatul a explicat cum aceasta din urmă este "manifestarea concretă a milostivirii lui Dumnezeu, care depășește granițele dreptății umane și le transformă".

Se înțelege bine semnificația sa observând viața sfinților. "Privind la aceste exemple, și trăind în comuniune cu ei, se întărește și devine certitudine speranța iertării pentru propriul drum de sfințenie - a spus Monseniorul Nykiel. Indulgența permite să se elibereze propria inimă de povara păcatului, pentru că repararea datorată să fie dată în libertate deplină."

Condiții pentru indulgență

Regentul Penitențiariei Apostolice a amintit apoi că "pentru a obține indulgența plenară în timpul Jubileului 2025, credincioșii trebuie să îndeplinească unele condiții specifice, stabilite de Biserică: spovada sacramentală, împărtășania euharistică, mărturisirea de credință, rugăciunea după intențiile papei, una sau mai multe fapte de caritate, pelerinajul la locurile sfinte, dezlipirea interioară de păcat, chiar venial".

Referindu-se la bula de convocare a Jubileului ordinar al Anului Sfânt 2025 Spes non confundit, episcopul a afirmat că un element fundamental al fiecărui eveniment jubiliar este pelerinajul. De fapt, el "cheamă la drumul personal al credinciosului pe urmele Răscumpărătorului și exprimă sensul existenței noastre umane". Aceasta din urmă, cum afirma Sfântul Ioan Paul al II-lea în Tertio millennio adveniente, "este ca un mare pelerinaj spre casa Tatălui". Și această "pornire la drum nu înseamnă pur și simplu a schimba locul fizic, ci a ne transforma pe noi înșine", a comentat regentul "Tribunalului Milostivirii", cum este numită Penitențiaria.

Un punct ferm al pelerinajului

Prelatul polonez a scos în evidență și că un punct ferm al pelerinajului, înțeles ca experiență de convertire, este spovada. În ea "recunoaștem păcatele noastre și le prezentăm Domnului cerând iertare". Și în această privință a clarificat că "preotul este ministru, adică, slujitor și în același timp administrator prudent al milostivirii divine. Lui îi este încredințată responsabilitatea foarte gravă de «a ierta sau a reține păcatele» (cf. In 20,23).

În sfârșit, relansând importanța de a trece prin Poarta Sfântă în bazilicile papale din Roma, regentul Penitențiariei Apostolice a explicat că ele sunt "semnul trecerii care conduce la mântuirea sufletului, deschisă de Cristos cu întruparea, moartea și învierea sa, îi cheamă pe toți să trăiască așa ca reconciliați cu Dumnezeu și cu aproapele. Pentru aceasta, trecerea prin ea evocă trecerea de la păcat la har, pe care fiecare creștin este chemat s-o facă. Există un singur acces care deschide larg intrarea în viața de comuniune cu Dumnezeu: acest acces este Isus, unică și absolută cale de mântuire", a concluzionat el.

Dorota Abdelmouta-Viel și Krzysztof Bronk

(După L'Osservatore Romano, 30 decembrie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat