Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Deschiderea Anului jubiliar 2025 la Iași

Papa Francisc, în bula Spes non confundit, a stabilit ca Anul jubiliar 2025, Jubileul speranței, să înceapă la 24 decembrie 2024, în solemnitatea Nașterii Domnului, odată cu deschiderea porții sfinte din Bazilica "Sfântul Petru" din Vatican. Duminica succesivă, 29 decembrie 2024, în sărbătoarea Sfintei Familii, Isus, Maria și Iosif se va celebra deschiderea Jubileului în Bisericile particulare.

Conform documentului emis de Dicasterul pentru Evanghelizare, în Bisericile particulare, deschiderea Anului jubiliar are loc o dată cu celebrarea Euharistiei prezidate de episcopul diecezan în catedrală, mama tuturor bisericilor din dieceză. Este exclus ca celebrarea deschiderii să aibă loc în alte biserici ale diecezei.

Celebrarea euharistică se configurează la o Liturghie stațională, la care sunt invitați toți credincioșii. În contextul celebrării euharistice, semnul particular al deschiderii oficiale a Anului jubiliar este pelerinajul și intrarea procesională a bisericii diecezane în urma crucii, pe ușa principală, în catedrală, acolo unde păstorul diecezei își desfășoară slujirea și înalță rugăciuni pentru popor.

Procesiunea se articulează în trei momente: 1. collectio (adunarea) credincioșilor într-o biserică sau în alt loc potrivit; 2. pelerinajul; 3. intrarea în catedrală. Momentele importante pentru collectio sunt: antifona sau cântecul de deschidere, salutul, invitația la a-l binecuvânta pe Domnul, o exortație, o rugăciune, proclamarea fragmentului evanghelic și lectura numitor pasaje din Bula de deschidere a Jubileului obișnuit. La Iași, credincioșii se vor aduna în catedrala istorică "Adormirea Maicii Domnului", acolo unde începe ceremonia, la ora 11.00.

Urmează pelerinajul spre catedrală, crucea, ancoră a speranței deschizând drumul poporului credincios. Crucea va fi ornată în mod adecvat și va fi așezată în prezbiteriu, acolo unde va rămâne tot anul jubiliar, pentru a fi venerată de credincioși, în apropierea sfântului altar. De fapt, "conținutul Pâinii frânte este crucea lui Isus, jertfa ascultării din iubire față de Tatăl" (Papa Francisc).

În urma crucii, diaconul poartă evangheliarul, semn al Cuvântului viu al Celui Înviat prezent în mijlocul nostru. Cu crucea și evanghelia drept ghid și lumină, procesiunea conduce către ușa principală a catedralei. În prag, episcopul ridică crucea și, cu fața spre popor, îl invită cu aclamații să venereze lemnul dulce de care este atârnat Domnul lumii (cf. imnul din Vinerea Mare "Pătimirea Domnului"). După ce se deschide ușa și se intră, episcopul și slujitorii merg la altar. Ritul Asperges ne va aduce aminte de Botezul primit, poarta sacramentelor prin care am început drumul inițierii creștine.

Celebrarea sfintei Euharistii constituie inima Ritului de deschidere a Anului jubiliar. Celebrarea continuă folosind formularul Liturghiei pentru sărbătoarea Sfintei Familie de la Nazaret.

Spune Papa Francisc, în Spes non confundit: "Următorul Jubileu va fi un An Sfânt caracterizat de speranța care nu apune, aceea în Dumnezeu. Să ne ajute să regăsim și încrederea necesară în Biserică, precum și în societate, în relațiile interpersonale, în raporturile internaționale, în promovarea demnității fiecărei persoane și în respectarea creației. Mărturia credincioasă să poată fi în lume plămadă de speranță genuină, vestire de ceruri noi și pământ nou (cf. 2Pt 3,13), unde să locuiască în dreptate și în înțelegerea între popoare, îndreptați spre împlinirea promisiunii Domnului".

Dacă deschiderea oficială a Anului jubiliar are loc la catedrală, există mai multe modalități de a marca Jubileul speranței în comunitățile noastre parohiale în diferite momente de pe durata sa. Textele litugice pentru Anul jubiliar sunt publicate pe site la linkul de mai jos și astfel sunt puse la dispoziția comunităților parohiale și a preoților, pentru a fi folosite pe durata Jubileului speranței. Pr. dr. Ștefan Lupu a realizat traducerea textelor propuse de Dicasterul pentru Evanghelizare, Secțiunea pentru problemele fundamentale ale evanghelizării în lume, Norme privind acordarea indulgenței jubiliare.

Cancelaria episcopală

* * *

Textele liturgice pentru Anul Jubiliar, în limba română, în format word și pdf, pot fi descărcate de aici.




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat