Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Conferința "Episcopi și preoți romano-catolici în detenție și post detenție. Studiu de caz: Penitenciarul Sighet"

Vineri, 13 decembrie 2024, la ora 19, în Aula "Fericitul Anton Durcovici" a Catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași a avut loc conferința intitulată "Episcopi și preoți romano-catolici în detenție și post detenție. Studiu de caz: Penitenciarul Sighet", organizată de Centrul Cultural Catolic Iași și de Departamentul de Cercetare Istorică.

Invitatul special pentru această conferință a fost dr. Andrea Dobeș, specialist în istorie și muzeograf la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței Sighet. Conferința doamnei Dobeș a abordat o temă fundamentală pentru înțelegerea istoriei Bisericii Catolice din România. Este vorba de perioada ce începe cu anul 1948, în care regimul comunist instaurat în România pornește o virulentă campanie anticatolică. Era un atac brutal la unei caracteristici fundamentale a Bisericii Catolice, și anume universalitatea sa și legătura cu Sfântul Părinte, regimul încercând să creeze o Biserică Catolică Națională ruptă de comuniunea cu Roma.

Atacul regimului comunist a vizat în primul rând elita bisericească, regimul arestând episcopii romano-catolici, dar și nenumărați preoți, pe care i-a acuzat, de regulă, de "spionaj" în favoarea altor state și de trădare față de țară.

Regimul comunist s-a izbit de refuzul ferm al episcopilor și preoților arestați de a da curs planului noului regim totalitar. Rezistența păstorilor romano-catolici a fost dârză, chiar dacă aceasta le-a adus tuturor anchete, torturi, unora moartea, altora ani lungi de detenție, muncă silnică, dar și persecuții și urmărire informativă în post detenție.

În conferința sa, doamna Andrea Dobeș a evocat câteva figuri emblematice de episcopi și preoți romano-catolici care au trecut prin închisoarea de la Sighet.

Prima figură evocată a fost acea a episcopului romano-catolic al Diecezei de Alba Iulia, Márton Áron. Conform datelor pe care le avem la dispoziție, dosarul său de urmărire informativă numără nu mai puțin de 236 de volume, însumând 77.000 de pagini. A fost evocată apoi o persoană foarte dragă nouă, Fericitul Anton Durcovici, episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iași. Lupta sa eroică pentru libertatea Bisericii și opoziția fermă față de regimul comunist i-au adus moartea de martir în Penitenciarul din Sighet. În acest context a fost amintită istoria pr. Rafael Friedrich, arestat împreună cu episcopul Anton Durcovici la 26 iunie 1949.

Un model de rezistență de neclintit împotriva regimului comunist este preotul iezuit Otto Canisius Farrenkopf. Istoria sa este impresionantă prin tenacitatea cu care a apărat Biserica.

O altă pagină importantă a acestei perioade o reprezintă persecuțiile prin care au trecut preoții care au preluat conducerea diecezelor după arestarea episcopilor. Joseph Schubert a fost administrator apostolic al Arhidiecezei de București și a fost consacrat episcop în clandestinitate. Boga Alajos, vicar general al Diecezei de Alba Iulia, a preluat răspunderea conducerii Diecezei de Alba Iulia după arestarea episcopului Márton Áron în anul 1949. În ceea ce privește Dieceza de Iași, după arestarea episcopului Anton Durcovici, funcția de ordinarius substitutus a revenit mai întâi părintelui Gheorghe Petz și apoi părintelui Wilhelm Clofanda. Toți cei patru au fost arestați după scurtele perioade în care s-au aflat la conducerea diecezelor.

A fost evocată de asemenea figura pr. Gheorghe Patrașcu, care ne-a lăsat mărturii cutremurătoare despre brutalitatea regimului comunist în lupta feroce împotriva Bisericii Catolice.

În partea finală a conferinței, doamna Andrea Dobeș ne-a oferit o imagine generală despre personalul închisorii de la Sighet, regimul penitenciar, regimul alimentar, toate relevând virulența persecuției și ura împotriva acestor oameni ai Bisericii.

După conferință a urmat un dialog antrenant cu auditoriul. Moderator al dialogului a fost pr. dr. Fabian Doboș, director al Departamentului de Cercetare Istorică. Printre cei ce au luat cuvântul a fost și Preasfințitul Petru Gherghel, episcop emerit al Diecezei de Iași, care a povestit cum a perceput evenimentele la vremea respectivă.

Din răspunsurile oferite de doamna Dobeș celor ce au adresat întrebări s-a conturat ideea că rezistența episcopilor și preoților romano-catolici a surprins regimul comunist. Atașamentul păstorilor față de Biserică și față de valorile evangheliei sunt parte din patrimoniul spiritual al Bisericii Catolice din România. Mărturia lor de credință ne obligă și ne provoacă la o serioasă reflecție. Întrucât la această conferință au fost prezenți și seminariștii Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași, care aspiră la preoție, doamna Andrea Dobeș le-a lansat o provocare: "Dacă voi ați fi puși astăzi în situația în care s-au aflat ei, cu perspectiva arestării și a persecuției, cum ați proceda?"

Recomandăm cu căldură vizionarea acestui material care ne permite să înțelegem o pagină dramatică și glorioasă în același timp a istoriei Bisericii Romano-Catolice din România. Parafrazând o vorbă celebră, aș spune că un catolic din România care nu-și cunoaște istoria este ca un copil care nu-și cunoaște părinții.

Pr. Iosif Antili,
coordonator al Centrului Cultural Catolic Iași




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat