Traian (NT): Întâlnirea membrilor Consiliului Prezbiteral (13 noiembrie 2024)
Miercuri, 13 noiembrie 2024, la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian (NT) a avut loc întâlnirea de toamnă a Consiliului Prezbiteral din Dieceza de Iași. Au participat PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, PS Petru Sescu, episcop auxiliar, PS Petru Gherghel, episcop emerit, și 31 de preoți care fac parte din acest consiliu diecezan.
Întâlnirea a început la ora 10.00 și a fost deschisă de episcopul Iosif Păuleț. După rugăciunea de început, păstorul diecezei i-a salutat pe membrii Consiliului Prezbiteral și împreună cu ei a ascultat evanghelia zilei proclamată de pr. cancelar Gabriel-Iulian Robu.
Prima temă a fost prezentată de pr. pr. Ieremia Romică Pal, OFM.Conv, responsabil al Oficiului pentru Cateheză. Pr. Ieremia a explicat care este structura Suportului catehetic pentru copii, material care urmează îndeaproape cele zece puncte tematice ale noului an pastoral. Noutatea suportului catehetic din acest an este aceea că cinci teme de cateheză abordează subiecte specifice Adventului și Postului Mare. Totodată, s-a considerat că este suficient ca în suportul publicat doar online să fie pregătite cincisprezece teme pentru acest an. Suportul catehetic pentru tineri încă nu a fost publicat, pentru că se lucrează la el. Disponibil este pe site-ul diecezei și un suport pentru lectio divina, care tratează despre subiectul anului pastoral al diecezei.
A urmat expunerea punctuală realizată de pr. Daniel Iacobuț, care a prezentat tema anului pastoral în curs, Discipoli-misionari ai lui Cristos. A vorbit despre obiectivele anului pastoral al diecezei: să punem în lumină bucuria evangheliei deja prezentă în comunitățile noastre; să însoțim persoanele în descoperirea și asumarea propriei misiuni; să propunem itinerarii de formare; să oferim modele de mărturisire a credinței în viața cotidiană. Totodată, pr. Daniel a făcut referință la mărturiile foarte frumoase pe care le-au dat reprezentații laici ai parohiilor care au participat la deschiderea anului pastoral în catedrala din Iași.
Punctul al treilea din desfășurătorul zilei a fost abordat de pr. Gabriel-Iulian Robu. Părintele a prezentat conținutul, importanța, noutatea, recepția și contextul noii enciclice, Dilexit nos, a Papei Francisc. Făcând referință la textul suveranului pontif, pr. Iulian Robu a subliniat că în această lume este necesar să vorbim din nou despre inimă, să țintim spre locul în care fiecare persoană, de orice categorie și condiție, își găsește unitatea. În această lume începe să lipsească inima, empatia, duioșia. Lumea se poate schimba pornind de la inimă. Numai cu inima vor reuși comunitățile noastre, societatea noastră, să unească mințile și voințele diferite și să le pacifice. O inimă nouă poate genera o lume nouă, mai bună.
Au urmat apoi comunicările din partea episcopului Iosif Păuleț. PS Iosif a prezentat propunerile pe care le are pentru Oficiul pentru Muzică și Oficiul pentru Pelerinaje. Apoi a prezentat situația delicată în care se află anumiți preoți din dieceză, invitând participanții la rugăciune, atenție și prudență. S-a vorbit apoi despre binecuvântarea caselor, despre sfințirea mormintelor și despre anumite aspecte liturgice.
După o pauză de zece minute, discuțiile au fost reluate. PS Petru Sescu a prezentat stadiul actual al celor două mari proiecte de construcție din dieceză, noua aripă de clădire de la Colegiul Catolic din Bacău și edificiul de la Sarata, Bacău. Totodată, Preasfinția Sa a invitat participanții să rezoneze cu nevoile diecezei și să fie prudenți în gestionarea bunurilor proprii, având înainte orizontul propriei vocații și al mărturiei de modestie și transparență pe care trebuie să îl dăm credincioșilor.
A urmat subiectul "Contribuții stolare", moment în care au fost ascultate diferitele opinii ale participanților, obiecțiile și propunerile lor. Într-un moment ulterior, se va comunica ce decizii au fost luate cu privire la aceste aspecte.
Pr. rector Ștefan Lupu, făcând-se vocea comunității Seminarului, a mulțumit tuturor pentru colectele care s-au făcut în parohii și a invitat preoții să promoveze vocațiile prin vizite cu ministranții la seminarul din Iași. Ministranții care sunt oaspeții seminarului pentru câteva zile pot cunoaște mai multe despre programul zilei și modul de a fi al seminariștilor, și în felul acesta pot fi încurajați în urmarea chemării la Preoție.
PS Petru Gherghel a scos în evidență rolul pe care îl au persoanele consacrate care ajută în parohii. Totodată, episcopul emerit a exprimat aprecierea sa pentru pastorația seniorilor.
A urmat o perioadă alocată pentru discuții, propuneri și sugestii din partea participanților, timp în care fiecare a putut fi ascultat.
În jurul orei 13.00, PS Iosif Păuleț i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru această întâlnire utilă, precum și tuturor preoților care au participat la întâlnirea Consiliului Prezbiteral din această toamnă.
Cancelaria episcopală
* * *
Iași: Oficiul pentru Cateheză propune un Suport pentru catehezele cu copiii și un material pentru lectio divina