|
© Vatican Media |
Papa Francisc: Discurs adresat membrilor Sfântului Sinod al Bisericii siro-malankareze Mar Thoma (11 noiembrie 2024)
Cucernicia Voastră,
Iubiți frați în Cristos!
Aceasta este cu siguranță o zi de bucurie în lunga istorie a Bisericilor noastre, pentru că este prima dată când Sfântul Sinod al venerabilei Biserici siro-malankareze Mar Thoma vizitează Biserica din Roma pentru a schimba îmbrățișarea de pace cu episcopul. Recunoscător pentru prezența voastră și pentru cuvintele voastre de prietenie, adresez fiecăruia dintre voi salutul de bun-venit și vă cer să transmiteți cele mai bune urări de sănătate mitropolitului vostru, Preafericirea Sa Teodosius Mar Thoma; așa cum saluturile mele se îndreaptă spre toți credincioșii: "Har vouă și pace de la Dumnezeu, Tatăl nostru, și de la Domnul Isus Cristos" (Rom 1,7).
Biserica voastră, moștenitoare fie a tradiției siriace a creștinilor Sfântului Toma, fie a celei reformate, se definește pe bună dreptate o "Biserică punte" între Orient și Occident. Așa cum a subliniat Cucernicia Voastră, Biserica Mar Thoma are o vocație ecumenică și nu este o întâmplare că s-a angajat foarte repede în mișcarea ecumenică, stabilind multe și variate contacte bilaterale cu creștini din diferite tradiții. Primele întâlniri cu Biserica din Roma au fost reluate în timpul Conciliului Vatican II, la care Cucernicia Sa Philipose Mar Chrysostom, viitor mitropolit, a participat ca observator. Este apropierea pașilor mici care se fac.
În acești ultimi ani, Providența a permis să se dezvolte noi relații între Bisericile noastre. Amintesc îndeosebi când în noiembrie 2022 am avut bucuria de a vă primi, dragă mitropolit Barnabas. Aceste contacte ale noastre au dus la demararea unui dialog oficial: prima întâlnire s-a ținut în decembrie 2023 în Kerala și următoarea va avea loc peste câteva săptămâni. Mă bucur pentru începutul acestui dialog, pe care-l încredințez Duhului Sfânt și care sper să poată grăbi ziua în care vom putea împărtăși aceeași Euharistie, realizând profeția Domnului: "Vor veni mulți de la răsărit și de la apus și vor sta la masă" (Mt 8,11).
Pe acest drum de dialog, aș vrea să scot în evidență două perspective: sinodalitate și misiune. Cu privire la sinodalitate, este semnificativ că ați voit să faceți această vizită ca Sfânt Sinod, pentru că Biserica voastră este prin tradiție esențialmente sinodală. Așa cum probabil știți, în urmă cu puțin zile, Biserica Catolică a încheiat un Sinod despre sinodalitate, la care au participat și delegați fraterni din alte tradiții creștine care au îmbogățit reflecțiile noastre. Una dintre convingerile exprimate este că sinodalitatea este inseparabilă de ecumenism, pentru că ambele se bazează pe unicul Botez pe care l-am primit, pe sensus fidei la care participă toți creștinii în virtutea Botezului însuși. Documentul final al acestei adunări afirmă că trebuie nu numai "să acordăm mai multă atenție practicilor sinodale ale partenerilor noștri ecumenici, atât în Orient, cât și în Occident", ci și "a imagina practici sinodale ecumenice, până la forme de consultare și discernământ asupra problemelor de interes împărtășit și urgent" (nr. 138). Biserica voastră, sunt sigur de asta, poate să ne ajute pe acest drum de sinodalitate ecumenică. Și îmi vine în minte ceea ce marele Zizioulas spunea despre unitatea creștinilor. Era un mare acel om, un om al lui Dumnezeu. Spunea el: "Eu știu bine data întâlnirii totale, a unirii totale între Biserici. Care este data? În ziua de după judecata finală". Așa spune Zizioulas. Dar între timp trebuie să mergem împreună, să ne rugăm împreună și să lucrăm împreună. All together. All together.
O altă perspectivă este cea a misiunii. De fapt, sinodalitatea și ecumenismul sunt inseparabile și pentru că ambele au ca obiectiv o mărturie mai bună a creștinilor. Totuși, misiunea nu este numai scopul drumului ecumenic, este și mijlocul său. Sunt convins că a lucra împreună pentru a-l mărturisi pe Cristos Înviat este cel mai bun mod pentru a ne apropia. Pentru aceasta, așa cum a propus Sinodul nostru recent, îmi doresc ca într-o zi să se poată celebra un Sinod ecumenic despre evanghelizare (cf. ibid.), toți împreună. Și acest Sinod va fi pentru a garanta, pentru a ne ruga, pentru a reflecta și a ne angaja împreună pentru o mărturie creștină mai bună, "pentru ca lumea să creadă" (In 17,21). Și în acest caz, sunt sigur că Biserica Mar Thoma, care poartă în sine această dimensiune misionară, poate să ofere mult. Dar toți împreună, all together.
Iubiți frați în Cristos, încă o dată vă mulțumesc pentru vizita voastră. Mă încredințez rugăciunilor voastre și vă asigur de rugăciunile mele. Și dacă vreți, putem încheia recitând Tatăl nostru.
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu