Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Acțiunea Catolică: Misionari ai speranței

Sâmbătă, 26 octombrie 2024, în cadrul săptămânii Zilele Acțiunii Catolice, a avut loc deschiderea anului asociativ pentru Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif" din Dieceza de Iași, eveniment desfășurat în Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman și în Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" din Bacău.

Tema anului asociativ "Acțiunea Catolică: Misionari ai speranței" împreună cu motoul: "Dumnezeul speranței să vă umple cu toată bucuria și pacea în credință, pentru ca prin puterea Duhului Sfânt să prisosiți în speranță" (Romani 15,13) ne sunt propuse de Federația Acțiunea Catolică din România, în sintonie cu tema anului pastoral diecezan și cu anul jubiliar 2025.

În acest an asociativ suntem invitați să reflectăm mai profund la rolul de apostoli ai zilelor noastre, responsabili nu doar de transmiterea credinței, ci și de aducerea speranței într-o lume aflată în schimbare continuă.

Asistenții spirituali ai Acțiunii Catolice, pr. Felix Roca, pr. Francisc Fărcășel, pr. Iosif Dămătăr, au subliniat la momentul de formare importanța de a ne mărturisi credința cu pasiune, de a privi viitorul cu încredere și de a cultiva bunătatea. A fi misionar nu înseamnă doar a călători în țări îndepărtate, ci și a fi prezent și activ în propria comunitate, în propria familie.

Aprofundarea temei "Să prisosim în speranță prin puterea Duhului Sfânt" s-a desfășurat pe sectoare: copii, tineri, adulți, prin activități specifice vârstei, jocuri interactive, discuții în grupuri, dezbateri, fiind un bun prilej de cunoaștere, comuniune, împărtășiri de experiențe, colaborare și socializare.

Membrii sectorului adulți au descoperit împreună că speranța este virtutea esențială care ne poate ajuta să rămânem ancorați în credință și să ne regăsim curajul de a continua implicarea în viața spirituală și socială. În acest an adulții își propun să fie mesageri ai speranței pentru ceilalți, să ducă lumină acolo unde este întuneric, să ofere consolare celor care suferă și să fie modele în comunitățile lor prin gesturi mici de comuniune și solidaritate. S-a mai subliniat în aprofundarea temei că un misionar al speranței nu doar vorbește despre speranță, ci o trăiește prin implicare activă în societate; un misionar se află la granița dintre rugăciune și faptă, îmbinând spiritualitatea profundă cu implicarea socială.

Tinerii au găsit modalități de a răspândi speranța prin atitudini concrete și au identificat nevoile grupurilor parohiale astfel: comunicare, implicare, unitate, respect, devotament, sinceritate, încurajare. Frica de a fi judecați de cei din jur a fost identificată drept o piedică în împlinirea rolului de misionari ai speranței. Pentru a fi buni mesageri ai speranței ei au subliniat importanța rugăciunii și a trăirii în concordanță cu voința lui Dumnezeu exprimată prin Sfânta Scriptură. Membrii sectorului tineri au fost încurajați să aducă idei inovatoare, să fie purtători ai mesajului de speranță și să își asume roluri care să mobilizeze Acțiunea Catolică. Tinerii pot transforma cu adevărat comunitățile prin creativitate și o deschidere autentică către nevoile celor din jur. Prin formarea și sprijinul oferit de Acțiunea Catolică, aceștia au ocazia de a deveni piloni ai speranței în lume.

Cei mai mici acționari, copiii, prin jocuri interactive, au descoperit câteva din acțiunile întreprinse de un misionar: el merge spre cei care au nevoie, se roagă împreună cu ei, îi ajută, îi învață; cum pot fi ei mici misionari la ei acasă, în grupul de copii, la școală și cum pot sprijini activitățile misionarilor prin fapte de caritate, prin Cutia speranței și Colindul pentru Africa.

Cu toții, copii, tineri și adulți, în cadrul Sfintei Liturghii, am reflectat la speranță în cuvântul de învățătură rostit la Roman de părintele Francisc Fărcășel, asistent spiritual al sectorului adulți și la Bacău de părintele paroh Ioan Bălan. Mai avem speranță? În cine ne punem speranța? Există în jurul nostru persoane care să ne ridice, să ne încurajeze? Suntem noi astfel de persoane pentru cei din jurul nostru? Ce putem face pentru a fi smochinul care dă roade bune și pentru a-i ajuta și pe cei din jur să aducă rod prin credință și fapte? Am avut bucuria de a-I avea alături pe părintele Sebastian Bilboc, decan de Roman, care a transmis salutul Preasfințitului episcop Iosif Păuleț și și-a exprimat bucuria de a fi prezent la deschiderea anului asociativ pentru Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif". La sfârșitul Sfintei Liturghii am primit mandatul de a fi "Misionari ai Speranței" în comunitățile noastre, să fim cu adevărat o prezență a lui Dumnezeu acolo unde suntem, să construim împreună o lume mai frumoasă.

A urmat agapa frățească pentru care mulțumim binefăcătorilor, membrilor parohiilor care s-au implicat ca să nu ducem lipsă de nimic.

Programul a continuat cu momentul cultural-recreativ unde talentații membrii ai Acțiunii Catolice ne-au înveselit prin cântece, dansuri populare și moderne, glume, jocuri, poezii și scenete, astfel încât am trăit împreună un timp de bucurie și comuniune.

Mulțumim bunului Dumnezeu pentru această zi minunată, mulțumim asistenților noștri spirituali, mulțumim fiecărui membru care a ajuns la această zi și celor care au fost trup și suflet cu gândul la noi și nu au reușit să ajungă.

Mulțumim pentru găzduirea evenimentului celor două parohii "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman și din Bacău, mulțumim părintelui paroh Ciprian Bișoc, părintelui paroh Ioan Bălan și părintelui vicar Cătălin Farcaș, pentru generozitatea cu care ne-au primit și ne-au asigurat cele necesare pentru ca ziua noastră să fie foarte frumoasă.

"Jurnalul de misiune" este deschis, cu toții avem o misiune încredințată și o binecuvântare primită, succes tuturor și să ne fie scrise în cer roadele de bună credință!

Simona Enășoaie
și Bernadeta Moreanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 octombrie: Acțiunea Catolică: Misionari ai speranței




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat