Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: "Festa dei Popoli"

Două zile de sărbătoare: 26 și 27 octombrie 2024. În Cetatea Eternă, în aceste două zile s-a organizat "Festa dei Popoli", adică sărbătoarea popoarelor sau a comunităților etnice prezente pe teritoriul Romei, la care au participat și credincioși din comunitățile române catolice de la San Vitale și Grotte Celoni, conduse de părintele paroh Isidor Iacovici și credincioși din comunitatea română de la Ostia, păstorită de părintele Cătălin Farcaș.

Dacă în mod tradițional această sărbătoare se organiza în Bazilica "San Giovanni in Laterano", din anul 2022, pentru a favoriza o mai bună cunoaștere reciprocă și pentru a pune în valorare în mod mai autentic diferitele tradiții, s-a decis ca această sărbătoare să aibă loc într-un cadru mai restrâns. Mai precis, fiecare dintre cele 36 de prefecturi în care sunt grupate numeroasele parohii ale diecezei a primit responsabilitatea de a convoca grupurile etnice prezente în propriul teritoriu la o Sfântă Liturghie și la un moment de fraternitate.

Astfel, la 26 octombrie, sâmbătă seara, la ora 18:30, mai mulți credincioși români din Parohia "Santa Maria, Causa Nostra Laetitiae" din Grotte Celoni, în frunte cu părintele Isidor și alți preoți studenți, au participat, împreună cu comunitatea italiană și cea nigeriană, la celebrarea euharistică din Biserica "Simone e Giuda Taddeo". Celebrarea a fost prezidată de părintele Marco Simeone, parohul comunității italiene și prefectul zonei Torre Angela, care, în cadrul predicii, a subliniat importanța curajului de ieși din propria zonă de confort și de a merge în întâmpinarea celuilalt, indiferent de limbă, culoare sau națiune. Nu este un lucru simplu, nici automat, dar este o atitudine care ne poate îmbogăți enorm. Sfânta Liturghie a fost animată de comunitățile etnice prezente, limba română răsunând la cântecul de la împărtășanie și la proclamarea evangheliei. După celebrarea euharistică a urmat momentul agapei fraterne, în care fiecare comunitate etnică a propus participanților la sărbătoare produse tipice bucătăriei naționale. Seara s-a încheiat cu un mic spectacol de dans. Credincioșii români, îmbrăcați în portul tradițional, au pus cu măiestrie în valoare cântecele noastre populare, invitându-i și pe ceilalți să li se alăture.

Același lucru s-a întâmplat și duminică, 27 octombrie. De data asta a venit rândul credincioșilor români de la San Vitale. Aceștia, împreună cu părintele paroh Isidor și cu alți preoți, începând cu ora 12:00, au participat împreună cu alte comunități etnice la Sfânta Liturghie celebrată în Bazilica "Santa Maria degli Angeli e dei Martiri", aflată pe teritoriul celei de-a IV-a prefecturi romane și prezidată de Mons. Francesco Pesce, parohul Bisericii "Santa Maria ai Monti". La această celebrare euharistică, fiecare comunitate etnică a fost direct implicată: fie la proclamarea lecturilor sau la formularea intențiilor de rugăciune a credincioșilor în propria limbă, fie la procesiunea de la ofertoriu, fie la animarea cântecelor. Limbii române i-a fost dat să răsune în bazilică la psalmul responsorial. Astfel, în cadrul celebrării s-a experimentat într-un mod deosebit universalitatea Bisericii care îmbrățișează și unește în iubire toate popoarele și limbile pământului, aspect care, printre altele, a fost subliniat și în cadrul predicii, ținute de părintele Pietro Guerini, parohul bazilicii și directorul Oficiului Migrantes. După Sfânta Liturghie a urmat din nou agapa frățească. Cu toții au fost invitați, la ieșirea din biserică, să guste din bucatele tipice pregătite de fiecare comunitate etnică.

Sărbătoarea a continuat și duminică seară: la ora 18:00, în Biserica "Regina Pacis" din Ostia, a fost celebrată Sfânta Liturghie, prezidată de părintele Giovanni Vincenzo Patan?, parohul comunității italiene, în cadrul căreia au participat și comunitățile etnice din zonă: cea poloneză, cea română de rit latin și cea indiană. Toți cei prezenți au fost invitați de către părintele paroh în cadrul omiliei de a nu se teme niciodată să strige și să ceară ajutorul lui Cristos, după exemplul orbului Bartimeu prezentat în evanghelie, deoarece Mântuitorul știe și înțelege toate limbile, nu doar cea italiană. Totodată, fiecare comunitate a fost implicată în animarea liturgică prin cântece, lecturi și rugăciuni specifice propriei lor tradiții și limbi. După Sfânta Liturghie a fost organizat un moment de comuniune etnică în cadrul căruia fiecare a putut să guste din specialitățile culinare ale celuilalt. Momentul s-a încheiat cu manifestarea dorinței sincere de a repeta astfel de experiențe în fiecare an.

În acest mod, și anul acesta, Sărbătoarea popoarelor și-a atins scopul: acela de a pune o altă cărămidă la înlesnirea comunicării dintre diferitele comunități de emigranți prezente în Roma. Această comunicare autentică, profundă, este o condiție indispensabilă pentru construirea fraternității universale.

Pr. Laurențiu Turbuc

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26-27 octombrie: Roma: "Festa dei Popoli"




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat