|
© Vatican Media |
Papa Francisc: Mesaj cu ocazia conferirii Premiului "Academii Pontificale 2023" pentru Pontificia Academia Latinitatis
Iubitului frate
cardinal José Tollentino de Mendonça,
prefect al Dicasterului pentru Cultură și Educație
Sunt bucuros să vă adresez un mesaj cu ocazia Premiului Academiilor Pontificale. Onorăm cercetarea, pasiunea și angajarea tinerilor studioși care au ales să dedice truda lor intelectuală și iubirea lor față de știință și interpretarea unui patrimoniu lingvistic și cultural de valoare inestimabilă, care este latina. Astăzi Pontificia Academia Latinitatis acordă două distincții importante despre tot atâtea teme angajante: De rerum natura, despre latină și științe, și De re publica, despre latină și politică.
Înainte de toate, doresc să-i felicit pe premiați, pentru angajarea lor față de limba latină și relevanța sa în lumea contemporană, așa cum dau mărturie cercetările profesorului Enrico Piergiacomi, activ la Department of Humanities and Arts de la Israel Institute of Technology - Technion din Haifa, focalizate pe intersectarea între gândirea clasică și științele moderne. Îndeosebi, grupul de studioși colaboratori la ediția națională a Opera Mathematica de Francesco Maurolico face o prețioasă muncă de valorizare a marelui erudit messinez din secolul al XVI-lea, care nu a fost numai un matematician, ci înainte de toate un preot și un umanist.
Latina este o comoară de știință și de gândire, o cheie pentru a avea acces la textele clasice care au forjat lumea noastră. Reprezintă rădăcinile civilizației occidentale și, în multe moduri, însăși identitatea noastră. Este o limbă care cuprinde filozofia, știința, arta și politica, demonstrând astfel valoarea sa intrinsecă de instrument de reflecție și de dialog, deosebit de necesară într-o lume fragmentată ca a noastră. În această privință, premiații ne oferă o viziune contemporană și proaspătă a modului în care această limbă veche poate încă să ne vorbească și să stimuleze reflecția noastră. Cercetarea lor nu numai că investighează gândirea marilor maeștri din trecut, ci integrează știința lor într-un context modern, apropiind-o de provocările din timpul nostru. Opera celui care a participat la concurs ne invită să explorăm legătura între cunoașterea științifică și cea politică, sub egida unui limbaj care se mândrește cu o istorie milenară.
Tema De rerum natura ne face să ne gândim la minunățiile creației. Într-o epocă în care suntem tot mai conștienți de fragilitatea ambientului, reflecția asupra lumii naturale devine crucială. Știința ne oferă instrumente pentru a înțelege legile naturii, pentru a explora misterul vieții și pentru a înfrunta provocările ecologice. Totuși, numai printr-o interpretare etică, culturală și spirituală putem înțelege cu adevărat semnificația profundă a cosmosului care ne înconjoară și din care facem parte.
Viziunea naturii, în totalitatea sa, ca dar al lui Dumnezeu, ne invită să reflectăm asupra responsabilității noastre față de casa comună. Știința și credința pot și trebuie să dialogheze: de fapt, ambele sunt chemate să conducă înțelegerea lumii din partea noastră. Îndeosebi, premiul pe care l-ați conferit ne amintește că știința nu se poate reduce la simpla acumulare de date, ci trebuie să ajute la perceperea complexității și a frumuseții creației.
Tema De re publica ne solicită să explorăm fundamentele și structurile politicii, reflectând asupra binelui comun și asupra dreptății. În timpuri de instabilitate socială tradiția latină este o valoare, pentru că promovează o legătură strânsă între "lucrul public" și principiile fundamentale ale reflecției. Politica, atunci când este exercitată cu onestitate și integritate, este o artă nobilă, o vocație la slujire a comunității, niciodată a interesului privat.
Propunerea unui ethos înrădăcinat în valorile umaniste este de aceea o chemare la acțiuni responsabile, într-un climat de dialog, de respect și de incluziune. Politica trebuie să înfrunte inegalitățile și să promoveze binele tuturor, îndeosebi al celor mai vulnerabili. Formarea umană și culturală joacă aici un rol esențial: numai cetățeni bine formați și conștienți pot să fie actori de schimbări sănătoase în societate.
În definitiv, reflectând asupra acestor două domenii de studiu, De rerum natura și De re publica, vedem cum latina pregătește un teren fertil de explorare și de sinteză între știință, cultură și politică. Cercetarea scrupuloasă și sistematică a premiaților nu este, așadar, numai o contribuție academică, ci o adevărată chemare adresată fiecăruia dintre noi. Din acest motiv, întâlnirea de astăzi nu se reduce la celebrarea cercetării, ci ne invită să reafirmăm angajarea noastră spre o cultură a creșterii integrale a omului (cf. Conciliul Vatican II, Constituția pastorală Gaudium et spes, 40).
Așadar, să ne întrebăm: Cum putem traduce în viața zilnică descoperirile pe care astăzi le premiem? Cum putem încuraja noile generații să întreprindă cărări de cercetare, să se interogheze și să nu le fie frică să exploreze? Cum putem insufla în tineri gustul culturii și al științei?
Inițiativa gândirii și creativitatea, atât de îndrăgite de Biserică, izvorăsc din redescoperirea frumuseții unei științe capabile să formeze inimi și minți, să creeze punți și să dărâme ziduri. Și în acest sens latina, și cu ea patrimoniul intelectual al omenirii, pot să devină instrumente de armonie între popoare, de promovare a respectului reciproc și a demnității umane. De aceea doresc ca premiul conferit astăzi să devină un semn de speranță și ca pasiunea premiaților să inspire pe alții la aceeași angajare. Le mulțumesc pentru dedicarea și munca desfășurată, așa cum mulțumesc și membrilor din Pontificia Academia Latinitatis și tuturor celor prezenți.
Eminență, exprimând bucuria mea pentru această inițiativă, împart Binecuvântarea Apostolică, pe care o extind la toți colaboratorii și membrii Academiilor Pontificale. Domnul să facă tot mai roditoare eforturile voastre și angajarea voastră.
Din Vatican, 23 octombrie 2024
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu