|
|
Anul pastoral 2024‑2025
|
|
|
Jubileul Speranței 2024-2026
|
|
|
Sinod 2021-2024
|
|
|
În Dieceza de Iași
|
|
|
Librărie on-line |
comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală |
|
|
|
|
|
Iași: Nunțiul apostolic în România a hirotonit nouă diaconi
Nouă seminariști din anul al VI-lea de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași au fost hirotoniți diaconi prin impunerea mâinilor și rugăciunea de hirotonire a ÎPS Giampiero Gloder, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, în cadrul unei Liturghii pontificale în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași duminică, 20 octombrie 2024, la ora 11.00. Au concelebrat PS Iosif Păuleț, PS Petru Sescu, PS Petru Gherghel, preoții de la Seminarul mare și Seminarul mic, preoți din Iași și din dieceză. Biserica s-a umplut de familiile candidaților la diaconat și de mulți credincioși. Întreaga celebrare a fost transmisă de postul de radio ERCIS FM, transmisiunea fiind preluată de postul de televiziune catolic Angelus TV.
Sâmbătă, 19 octombrie, în capela Seminarului mare de pe Copou s-a celebrat o Sfântă Liturghie prezidată de nunțiu. Imediat după celebrarea liturgică, la ora 19.00, candidații la treapta diaconală au făcut profesiunea solemnă și jurământul de fidelitate în fața Preasfințitului Iosif Păuleț.
Celebrarea de duminică a început cu procesiunea din Catedrala "Adormirea Maicii Domnului" spre Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", în față mergând candidații, anul acesta fiind toți pentru Dieceza de Iași: Balint Alin-Florin - Parohia "Sfântul Mihail Arhanghelul" din Săbăoani, Balint Paul-Daniel - Parohia "Sfânta Fecioară Maria, Regina Lunii Mai" din Gherăeștii Noi, Băcăoanu Antonio-Daniel - Parohia "Coborârea Sfântului Duh" din Adjudeni, Bolog Andrei-Marcelin - Parohia "Sfânta Fecioară Maria Îndurerată" din Satu Nou (NT), Burcă Dragoș-Celestin - Parohia "Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului" din Zăpodia, Gherghel Marius-Petrișor - filiala "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul" din Tupilați a Parohiei "Adormirea Maicii Domnului" din Nisiporești, Onode Ștefan-Bogdan - Parohia "Sfânta Ana" din Lespezi, Ostrovschi Wincent - Parohia "Sfântul Ioan Nepomuk" din Suceava și Timaru Laurențiu-Daniel - Parohia "Sfântul Ștefan, Rege" din Pustiana.
Preasfințitul Iosif Păuleț i-a salutat la începutul celebrării pe cei prezenți, în special pe candidați și familiile lor. Cântarea a fost susținută de corul reunit al Seminarului mare și Seminarului mic.
După proclamarea evangheliei, pr. Ștefan Lupu, rectorul Seminarului mare din Iași, i-a prezentat pe candidați ca fiind vrednici pentru primirea treptei diaconale, iar întreaga adunare a răspuns: "Mulțumim lui Dumnezeu!".
La predică, Preasfințitul Giampiero a vorbit despre slujirea la care sunt chemați diaconii. "A te hrăni cu pâinea vieții înseamnă a intra în sintonie cu Isus Cristos, cu comportamentul său". "Euharistia trebuie să schimbe viața noastră într-un dar oferit lui Dumnezeu și fraților noștri. Euharistia celebrată la slujbă trebuie să devină din ce în ce mai mult o Euharistie trăită, în acea dinamică de iubire și dăruire a lui Isus". "Dragi diaconi, Duhul Sfânt să vă ajute manifestați mereu bucuria și frumusețea dăruirii Domnului, pentru ca și alți tineri să răspundă chemării Domnului".
După omilie a urmat ritualul hirotonirii. Cei nouă tineri i-au promis episcopului ascultare și respect. Apoi, s-au prosternat înaintea altarului, corul intonând Litania tuturor sfinților. Impunerea mâinilor episcopului și rugăciunea de consacrare au fost momentele centrale ale hirotonirii diaconale. Apoi, ei și-au așezat stola și au îmbrăcat haina specifică slujirii diaconilor. Îmbrăcați cu aceste veșminte au mers pe rând înaintea episcopului, care le-a încredințat Evanghelia, adică misiunea de a o predica, prin cuvintele: "Primește Evanghelia lui Cristos, al cărui crainic ai devenit. Ia aminte ca ceea ce citești să crezi, ceea ce crezi să predici, ceea ce predici să practici".
Celebrarea liturgică a continuat cu Ofertoriu, când doi dintre noii diaconi l-au ajutat pe episcop la pregătirea mesei altarului pentru celebrarea euharistică.
La finalul Sfintei Liturghii, PS Iosif Păuleț le-a mulțumit tuturor, în special celor care au devenit diaconi, adică slujitori. A mulțumit, de asemenea, nunțiului pentru că a prezidat celebrarea liturgică, preoților formatori și parohi pentru contribuția pe care au adus-o la formarea lor, precum și familiilor lor care i-au dăruit Bisericii.
Celebrarea s-a încheiat cu procesiunea spre Catedrala "Adormirea Maicii Domnului", unde cei hirotoniți au primit aplauze de felicitare din partea preoților și episcopilor.
Ca pregătire pentru acest moment, diaconii au participat în perioada 12-18 octombrie la exerciții spirituale ținute la Ciofliceni, la mănăstirea carmelitanilor desculți. În aceste zile au fost însoțiți spiritual de pr. Florin Petru Sescu, directorul Centrului Misionar Diecezan.
Îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru acești tineri diaconi care și-au spus da-ul lor în fața chemării lui Dumnezeu. Domnul să-i binecuvânteze și să-i ajute în slujirea lor!
Pr. Claudiu Bulai
Impresii ale unora dintre noii diaconi
"Îi sunt profund recunoscător lui Dumnezeu, izvorul bunătății nesfârșite, pentru darul hirotonirii diaconale, oferit prin impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare a IPS Giampiero Gloder, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, care ne-a împărțit și binecuvântarea Sfântului Părinte Papa Francisc. Mulțumesc episcopilor noștri, părintelui rector și tuturor preoților care lucrează în seminar pentru dedicarea oferită în munca de formare a viitorilor preoți. Sentimentul de gratitudine se îndreaptă și către părinții parohi și vicari din comunitățile noastre, a căror exemplu de trăire a vieții sacerdotale a fost deosebit de sugestiv în a înțelege voința lui Dumnezeu. Un gând de aleasă prețuire se îndreaptă către părinți, frați, bunici, rude, prieteni, credincioși și binefăcători pentru toată susținerea și atenția oferită. Bunul Dumnezeu să-i răsplătească pe toți pentru ajutorul oferit. Cuvintele nu reușesc întotdeauna să explice pe deplin trăirea interioară și bucuria simțită. În fața unui astfel de moment de har, lauda adusă Domnului este deosebit de semnificativă: «Lăudați-l pe Domnul, pentru că bine este să-i cântăm psalmi Dumnezeului nostru; pentru că plăcut este să-l lăudăm pe el!» (Ps 147,1)" (Wincent Ostrovschi)
"Mă bucur nespus și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru darul diaconatului. Pentru mine, reflectând asupra tuturor anilor de seminar, asupra tuturor momentelor fericite, dar și de tristețe, asupra momentelor când mergeam cu seninătate înainte, dar și a momentelor în care totul părea imposibil, asupra cuvintelor pe care le-am primit din partea celor care m-au încurajat să răspund cu tărie chemării primite, această sărbătoare scoate la lumină bucuria pe care o trăiesc în acest moment, asemenea celui care aleargă și ajunge la linia de finiș. Lumina pe care această sărbătoare a transmis-o este o oglindire a harului cu care Cristos ne-a binecuvântat pe noi slujitorii săi. Toate trăirile, experiențele, amintirile care îmi vor rămâne sau emoțiile pe care le-am simțit alcătuiesc suma bucuriilor mele, care mă ajută și mă vor ajuta să devin slujitorul altarului de mâine. Mulțumesc lui Dumnezeu!" (Antonio-Daniel Băcăoanu)
"Am auzit de multe ori preoți sau diaconi care să nu poată exprima în cuvinte ceea ce au trăit în momentul hirotonirii lor. Aș spune că și eu mă încadrez printre ei. Totuși, voi încerca să redau câteva trăiri, ce îmi vor rămâne adânc întipărite în inimă pentru tot restul vieții. Am auzit de la mulți că momentul prosternării ar fi cel mai profund al celebrării. Dar fiecare trăiește în mod diferit aceste momente extraordinare. Personal, pot spune că am fost destul de relaxat până în momentul impunerii mâinilor și a rugăciunii de consacrare, gesturile specifice prin care se înfăptuiește hirotonirea. În acel moment, realizând cu adevărat ceea ce tocmai am primit, am simțit în adâncul meu o schimbare ce nu poate fi explicată în cuvinte. Deși am reușit să-mi controlez lacrimile exterioare, întreaga ființă îmi plângea de o bucurie nespusă. La finalul rugăciunii de consacrare, i-am spus lui Dumnezeu în gând: «Doamne, ai binevoit în marea ta îndurare să alegi un păcătos pentru a te sluji. De acum, te rog, păstrează-l mereu statornic și demn de ceea ce a primit!»" (Paul-Daniel Balint)
"Momentul hirotonirii diaconale a fost unul în care am simțit într-adevăr dimensiunea comunională a Bisericii, văzând câtă lume a fost prezenta în catedrală. Acest fapt m-a făcut să conștientizez din nou că slujirea de diacon este în vederea poporului lui Dumnezeu." (Ștefan-Bogdan Onode)
"Nu știu dacă ceea ce am trăit la hirotonirea diaconală voi putea vreodată exprima în cuvinte. Singurul cuvânt care îmi stă mereu în inimă și pe buze este «mulțumire»! Mulțumire lui Dumnezeu, că m-a ales fără vrednicia mea; mulțumire familiei, rudelor și prietenilor, pentru susținere și încurajare; mulțumire profesorilor din Seminarul Minor din Bacău și Seminarul Major din Iași, pentru tot ceea ce am învățat; mulțumire tuturor și pentru toate!" (Laurențiu-Daniel Timaru)
"Ziua hirotonirii diaconale va rămâne în inima mea o amintire vie pentru tot restul vieții. În primul rând, îi sunt recunoscător lui Dumnezeu pentru harul pe care l-a revărsat asupra mea și pentru că m-a ales să fiu slujitor în secerișul său. Am trăit momentul hirotonirii cu bucurie în suflet, dar și cu multă emoție. Bucuria a fost mărită de prezența, încrederea și cordialitatea transmise de nunțiul apostolic în România și Republica Moldova, care m-a încurajat prin îndemnurile sale pline de har: de a fi slujitor al cuvântului lui Dumnezeu, al altarului și al carității. De asemenea, le sunt recunoscător tuturor acelora care m-au sprijinit în drumul de formare. Domnul să ne binecuvânteze pe toți cu harurile sale!" (Andrei-Marcelin Bolog)
"Pentru mine această sărbătoare va rămâne veșnic întipărită în mintea și în inima mea. După ani de pregătire, îi mulțumesc bunului Dumnezeu pentru acest mare dar pe care mi l-a oferit, acela de a sluji ca diacon în Biserica lui Cristos. Oriunde voi merge în lume, doresc să îl slujesc cu toată inima și cu toată disponibilitatea și simplitatea inimii pe Cristos, cel care m-a chemat, și pe oamenii pe care îi voi întâlni în drumul vieții. Biserica este o mare familie, iar noi suntem discipoli misionari. Cu acest gând doresc să pornesc la drum și să simt că sunt parte din aceasta mare familie și să îi ajut și pe ceilalți să simtă același lucru, dar mai ales să simtă că sunt iubiți de Dumnezeu, izvorul oricărui har și al oricărei puteri." (Alin-Florin Balint)
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
- Foto: Ovidiu Bișog
- Foto: Adrian Cuba
|
|
|
|
Caută pe site |
|
|
Biblia on-line |
|
|
Centrul Misionar Diecezan |
|
|
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta" |
|
|
|
|
|