|
© Vatican Media |
Popiełuszko, model autentic de sfințenie: întâlnire la Roma la 40 de ani de la martiriu
Părintele Jerzy Popiełuszko era un preot care avea pe el mirosul oilor. Cunoștea bine aceste oi și le căuta pe cele risipite în periferii. Așa a fost amintit franciscanul polonez – citat de Papa Francisc la sfârșitul audienței generale de miercuri, 16 octombrie – asasinat în urmă cu exact 40 de ani, la 19 octombrie 1984, de funcționarii serviciului de securitate în timpul regimului comunist din Polonia, într-o conferință care s-a desfășurat miercuri, 15 octombrie, la Universitatea Pontificală Gregoriana. "Din această moarte s-a născut binele" este titlul întâlnirii, organizată de Ateneul pontifical împreună cu Centrul de Documentație și Studii a Pontificatului lui Ioan Paul al II-lea de la Roma, Institutul de Memorie Națională și săptămânalul catolic polonez Gość Niedzielny.
Luptă totală împotriva Bisericii
"Viața și activitatea fericitului preot Popiełuszko ne amintesc cât de important este a tinde spre adevăr chiar și în fața celor mai mari adversități", a declarat la rândul său Adam Kwiatkowski, ambasador al Poloniei la Sfântul Scaun, la deschiderea întâlnirii. Istoria preotului martir este aceeași a altor numeroși consacrați persecutați și asasinați în timpul perioadei totalitarismului, a cărei cunoaștere este necesară pentru a înțelege mărimea represiunii împotriva Bisericii petrecută în Polonia, după al doilea război mondial, a afirmat Jakub Goł ębiowski de la Institutul Memoriei Naționale, amintind între altele: "În pofida pierderilor enorme din timpul războiului, Biserica din Polonia era încă puternică în perioada de după război grație credinței catolicilor polonezi și a atitudinii clerului polonez". În decursul anilor, a adăugat el, "asta a comportat selecționarea de tactici constant noi din partea comuniștilor care combăteau Biserica". "Metodele erau noi și mai sofisticate" și "fiecare preot din momentul intrării în seminar până la moarte era tratat ca un dușman al sistemului comunist și un agent al unui stat străin, Vaticanul". Același lucru era valabil pentru părintele Jerzy, asupra căruia provocarea și supravegherea s-au concentrat în perioada angajării sale în pastorația muncitorilor din Varșovia și a noii mișcări "Solidarność", și mai ales atunci când preotul a început să celebreze Liturghii pentru Patrie.
"Două ore de libertate"
Popiełuszko prezida aceste celebrări în Biserica "Sfântul Stanislau Kostka" după izbucnirea legii marțiale. Participanții le numeau "două ore de libertate", a amintit istorica Ewa Czaczkowska. Și tocmai în timpul acestor Euharistii părintele Jerzy a oferit lui Dumnezeu suferința polonezilor oprimați. numeroase mărturii arată că rugăciunile au obținut o adevărată vindecare spirituală de frică, de ura împotriva autorităților sau de dorința de răzbunare. Până la moartea sa preotul a reușit să celebreze 26 de Liturghii, cu participarea a mii de credincioși; omiliile rostite în acele liturgii trebuie considerate ca o summa a învățăturii sale.
A învinge răul cu binele
Cuvintele sale, luate din Scrisoarea către Romani și inspirate din învățăturile maeștrilor săi spirituali, Ioan Paul al II-lea și cardinalul Stefan Wyszyński, primat al mileniului, au devenit testamentul spiritual al fericitului preot Jerzy Popiełuszko, a afirmat dr. Czaczkowska: "Acesta era modul său de a transforma pe om și lumea. Nu lupta, violența și ura, ci adevăr, bunătate și iubire". Viitorul fericit le-a rostit cu doar unsprezece zile înainte de moartea sa și, pentru ultima dată, în timpul unei funcțiuni celebrate chiar în ziua răpirii. Răpire pe care – a fost subliniat în timpul întâlnirii – persecutorii au încercat s-o țină ascunsă, pentru ca adevărul deplin și cu privire la moartea sa să rămână necunoscut cât mai mult timp posibil. De fapt, până astăzi detaliile a ceea ce s-a întâmplat la 19 octombrie 1984 rămân obiect de discuție între cercetători. Și încă nu există răspunsuri definitive despre cine a ordonat atunci uciderea.
"Orwell ar putea adăuga un capitol"
Coincidența anului morții părintelui Popiełuszko cu anul ales de George Orwell pentru relatarea sa anti-utopică a totalitarismului, 1984, a fost subliniată de publicistul și politologul Andrzej Grajewski, care a amintit că astăzi, când "contextul politic și social al acelor evenimente s-a ofilit, contextul lor metafizic – ciocnirea între Binele și Răul evanghelic – devine mai vizibilă". Dacă Orwell ar fi știut despre drama petrecută în noaptea de 19 octombrie 1984, ar fi putut adăuga un nou capitol la opera sa, a subliniat expertul, indicând numeroase asemănări între lumea totalitară descrisă de scriitorul britanic și realitatea Poloniei Populare în care a trăit și a predicat Evanghelia părintele Jerzy.
Preot pentru toată Biserica
În diferite pasaje, raportorii de la conferință au reafirmat că mărturia și martiriul părintelui Jerzy Popiełuszko nu sunt numai o "problemă poloneză", ci patrimoniu al întregii Biserici. "Opera vieții sale nu este meritul nostru, nici el însuși nu este proprietate a polonezilor. Merită atenție nu numai în Polonia, ci în toată lumea, pentru că mesajul său, exprimat în cuvinte foarte simple, rămâne valabil până astăzi nu numai în Polonia", a declarat Andrzej Sznajder de la secția din Katowice a Institutului de Memorie Națională. Semn simbolic al acestei "universalități" a părintelui Jerzy este prezența relicvelor sale în Sanctuarul Martirilor Contemporani, Bazilica "San Bartolomeo sull’Isola Tiberina" din Roma. Un tablou analog reiese din statisticile citate în timpul întâlnirii: de la înmormântarea părintelui Jerzy până în 2016, relicvele sale au fost vizitate de 23 de milioane de persoane provenind din circa 140 de țări din lume. Relicvele sale sunt venerate în toate continentele și din cele 1.800 de relicvarii, 700 se află în afara Poloniei. Din toate părțile lumii există și mărturii de haruri primite prin mijlocirea sa.
Preotul "franciscan", model pentru tineri
Așadar istorici și publiciști sunt în acord: preotul din Żoliborz este exemplul necesar astăzi într-o lume secularizată și plină de conflicte. Au afirmat asta, între alții, tinerii care au participat la Școlile de Vară, organizate de Centrul de Documentație a Vieții și a Cultului dedicat lui, care sunt active în parohia "sa" din Varșovia. Așa cum a fost subliniat de Jakub Gołębiewski, care a luat parte și la inițiativele estivale, tinerii văd în părintele Jerzy un model autentic de sfințenie, un om adevărat, radical și fidel față de valorile predicate.
de Dorota Abdelmoula-Viet
(După Vatican News, 16 octombrie 2024)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu