Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Veghe ecumenică de rugăciune (11 octombrie 2024)

Text înmânat

"Eu le-am dat gloria pe care mi-ai dat-o" (In 17,22). Aceste cuvinte din rugăciunea lui Isus înainte de pătimire se pot referi în mod eminent la martiri, glorificați prin mărturia adusă lui Cristos. În acest loc îi amintim pe primii martiri ai Bisericii la Roma: pe sângele lor a fost construită această bazilică, pe sângele lor a fost edificată Biserica. Fie ca acești martiri să poată întări certitudinea noastră că, apropiindu-ne de Cristos, ne apropiem unii de alții, susținuți de rugăciunea tuturor sfinților din Bisericile noastre, uniți deja perfect de participarea lor la Misterul pascal. Așa cum afirmă decretul Unitatis redintegratio, a cărei a șaizecea aniversare o avem, cu cât creștinii sunt mai aproape de Cristos, cu atât sunt mai apropiați între ei (cf. nr. 7).

În această zi, în care amintim deschiderea Conciliului Vatican II, care a marcat intrarea oficială a Bisericii Catolice în mișcarea ecumenică, suntem reuniți împreună cu delegații fraterni, cu frații noștri și surorile noastre din celelalte Biserici. De aceea îmi însușesc cuvintele pe care Sfântul Ioan al XXIII-lea le-a adresat observatorilor la deschiderea conciliului: "Prezența voastră stimată aici, emoția care îmbrățișează inima mea de preot, de episcop al Bisericii lui Dumnezeu [...] mă invită să vă încredințez dorința inimii mele, care arde de dorința de a lucra și de a suferi pentru apropierea orei în care se va împlini pentru toți rugăciunea lui Cristos la Ultima Cină" (13 octombrie 1962). Să intrăm în această rugăciune a lui Isus, să ne-o însușim în Duhul Sfânt, însoțită de cea a martirilor.

Unitatea creștinilor și sinodalitatea sunt legate între ele. De fapt, dacă "drumul sinodalității este drumul pe care Dumnezeu îl așteaptă de la Biserica din al treilea mileniu" (Discurs la a 50-a aniversare a instituirii Sinodului Episcopilor, 17 octombrie 2015), el trebuie parcurs cu toți creștinii. "Drumul sinodalității [...] este și trebuie să fie ecumenic, așa cum drumul ecumenic este sinodal" (Discurs adresat Sanctității Sale Mar Awa al III-lea, 19 noiembrie 2022). În ambele procese este vorba nu atât de a construi ceva, cât de a primi și a face să rodească darul pe care deja l-am primit. Și cum se prezintă darul unității? Experiența sinodală ne ajută să-i descoperim câteva aspecte.

Unitatea este un har, un dar imprevizibil. Adevăratul protagonist nu suntem noi, ci Duhul Sfânt care ne conduce spre o comuniune mai mare. După cum nu știm cu anticipare care va fi rezultatul Sinodului, tot așa nu știm exact cum va fi unitatea la care suntem chemați. Evanghelia ne spune că Isus, în acea mare rugăciune a sa, "și-a ridicat ochii spre cer": unitatea nu este înainte de toate un rod al pământului, ci al cerului. Este un dar ale cărui timpuri și moduri nu le putem prevedea; trebuie să-l primim "fără a pune nicio piedică în calea Providenței și fără a prejudicia viitoarele sugestii ale Duhului Sfânt", cum spune tot decretul conciliar (UR, 24). Părintele Paul Couturier obișnuia să spună că unitatea creștinilor trebuie implorată "așa cum vrea Cristos" și "cu mijloacele pe care le vrea el".

O altă învățătură care vine din procesul sinodal este că unitatea este un drum: se maturează în mișcare, parcurgând drumul. Crește în slujirea reciprocă, în dialogul vieții, în colaborarea tuturor creștinilor care "face să apară mai clar fața lui Cristos slujitorul" (UR, 12). Însă trebuie să mergem conform Duhului (cf. Gal 5,16-25); sau, cum spune Sfântul Irineu, ca tôn adelphôn synodía, "o caravană de frați". Unirea dintre creștini crește și se maturează în pelerinajul comun "în ritmul lui Dumnezeu", ca pelerinii din Emaus însoțiți de Isus înviat.

O a treia învățătură este că unitatea este armonie. Sinodul ne ajută să redescoperim frumusețea Bisericii în varietatea fețelor sale. Astfel, unitatea nu este uniformitate, nici rod al compromisurilor sau al echilibrismelor. Unitatea creștinilor este armonie în diversitatea carismelor ridicate de Duhul pentru edificarea tuturor creștinilor (cf. UR, 4). Armonia este calea Duhului, pentru că el însuși, cum spune Sfântul Vasile, este armonie (cf. Despre Psalmul 29, 1). Noi avem nevoie să parcurgem cărarea unității în virtutea iubirii noastre față de Cristos și față de toate persoanele pe care suntem chemați să le slujim. De-a lungul acestei căi, să nu ne lăsăm opriți niciodată de dificultăți! Să avem încredere în Duhul Sfânt, care împinge spre unitate într-o armonie de diversitate multicoloră.

În sfârșit, ca și sinodalitatea, unitatea creștinilor este necesară pentru mărturia lor: unitatea este pentru misiune. "Toți să fie una... pentru ca lumea să creadă" (In 17,21). Aceasta era convingerea părinților conciliari când au afirmat că diviziunea noastră "este scandal pentru lume și dăunează celei mai sfinte dintre cauze: predicarea evangheliei la toată făptura" (UR, 1). Mișcarea ecumenică s-a născut din dorința de a mărturisi împreună, cu alții și nu departe unii de alții, sau și mai rău unii împotriva altora. În acest loc protomartirii ne amintesc că astăzi, în multe părți ale lumii, creștini din diferite tradiții își dau viața împreună pentru credința în Isus Cristos, trăind ecumenismul sângelui. Mărturia lor este mai puternică decât orice cuvânt, pentru că unitatea vine din crucea Domnului.

Înainte de a începe această Adunare, am avut o celebrare penitențială. Astăzi exprimăm și rușinea pentru scandalul diviziunii creștinilor, scandalul de a nu da mărturie împreună Domnului Isus. Acest Sinod este o oportunitate pentru a face mai bine, depășind zidurile care încă există între noi. Să ne concentrăm asupra terenului comun al Botezului nostru comun, care ne determină să devenim discipoli misionari ai lui Cristos, cu o misiune comună. Lumea are nevoie de o mărturie comună, lumea are nevoie să fim fideli față de misiunea noastră comună.

Iubiți frați și surori, în fața Răstignitului, Sfântul Francisc de Assisi a primit chemarea de a repara Biserica. Crucea lui Cristos să ne conducă și pe noi, în fiecare zi, pe drumul spre unitatea deplină, în armonia dintre noi și toată creația, "pentru că în el i-a plăcut lui Dumnezeu să facă să locuiască toată plinătatea și prin el să reconcilieze toate pentru sine, făcând pace prin sângele crucii sale, prin el, fie între cele de pe pământ, fie între cele din ceruri" (Col 1,19-20).

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat