Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Scrisoarea Sfântului Părinte Francisc către catolicii din Orientul Mijlociu

Iubiți frați și surori,

Mă gândesc la voi și mă rog pentru voi. Doresc să ajung la voi în această zi tristă. În urmă cu un an a izbucnit fitilul urii; nu s-a stins, ci s-a deflagrat într-o spirală de violență, în incapacitatea rușinoasă a comunității internaționale și a țărilor mai puternice de a face să tacă armele și de a pune capăt tragediei războiului. Sângele curge, curg lacrimile; furia crește, împreună cu voința de răzbunare, în timp ce pare că pe puțini îi interesează ceea ce este mai de folos și ceea ce vor oamenii: dialog, pace. Nu încetez să repet că războiul este o înfrângere, că armele nu construiesc viitorul, ci îl distrug, că violența nu aduce niciodată pace. Istoria demonstrează asta, și totuși ani și ani de conflicte par că nu au învățat nimic.

Și voi, fraților și surorilor în Cristos care locuiți în locurile despre care vorbesc Scripturile, sunteți o mică turmă lipsită de apărare, însetată de pace. Mulțumesc pentru ceea ce sunteți, mulțumesc pentru că voiți să rămâneți în ținuturile voastre, mulțumesc pentru că știți să vă rugați și să iubiți în pofida a orice. Sunteți o sămânță iubită de Dumnezeu. Și după cum o sămânță, aparent sufocată de pământul care o acoperă, știe să găsească mereu calea spre înălțime, spre lumină, pentru a aduce rod și a da viață, tot așa voi nu vă lăsați înghițiți de întunericul care vă înconjoară, ci, plantați în ținuturile voastre sacre, deveniți vlăstare de speranță, pentru că lumina credinței vă face să mărturisiți iubirea în timp ce se vorbește de ură, întâlnirea în timp ce se răspândește ciocnirea, unitatea în timp ce totul se îndreaptă spre contrapoziție.

Cu inimă de părinte mă adresez vouă, popor sfânt al lui Dumnezeu; vouă, copii ai Bisericilor voastre antice, astăzi "martirice"; vouă, semințe de pace în iarna războiului; vouă care credeți în Isus "blând și smerit cu inima" (Mt 11,29) și în el deveniți martori ai forței unei păci neînarmate.

Astăzi oamenii nu știu să găsească pacea și noi, creștinii, nu trebuie să încetăm s-o cerem de la Dumnezeu. De aceea astăzi i-am invitat pe toți să trăiască o zi de rugăciune și de post. Rugăciunea și postul sunt armele iubirii care schimbă istoria, armele care înfrâng unicul nostru dușman adevărat: duhul răului care alimentează războiul, pentru că este "ucigaș încă de la început", "mincinos și tatăl minciunii" (In 8,44). Vă rog să dedicăm timp rugăciunii și să redescoperim puterea mântuitoare a postului!

Am în inimă un lucru pe care vreau să vi-l spun vouă, fraților și surorilor, dar și tuturor bărbaților și femeilor de orice confesiune și religie care în Orientul Mijlociu suferiți din cauza nebuniei războiului: sunt aproape de voi, sunt cu voi.

Sunt cu voi, locuitori din Gaza, martirizați și epuizați, care în fiecare zi sunteți în gândurile mele și în rugăciunile mele.

Sunt cu voi, forțați să părăsiți casele voastre, să abandonați școala și locul de muncă, să mergeți în căutarea unei destinații pentru a scăpa de bombe.

Sunt cu voi, mame, care vărsați lacrimi privindu-i pe copiii voștri morți sau răniți, ca Maria văzându-l pe Isus; cu voi, cei mici care locuiți în marile ținuturi din Orientul Mijlociu, unde stratagemele celor puternici vă iau dreptul de a intra în joc.

Sunt cu voi, cărora vă este frică să vă ridicați privirea în sus, pentru că din cer plouă foc.

Sunt cu voi, care nu aveți glas, pentru că se vorbește atât de mult despre planuri și strategii, dar puțin despre situația concretă a celor care îndură războiul, pe care cei puternici o fac altora; însă asupra lor amenință investigația inflexibilă a lui Dumnezeu (cf. Înț 6,8).

Sunt cu voi, însetați de pace și de dreptate, care nu capitulați în fața logicii răului și în numele lui Isus "îi iubiți pe dușmanii voștri și vă rugați pentru cei care vă prigonesc" (Mt 5,44).

Vă mulțumesc vouă, fii ai păcii, pentru că mângâiați inima lui Dumnezeu, rănită de răul omului. Și mulțumesc celor care, în toată lumea, vă ajută; lor, care se îngrijesc în voi de Cristos înfometat, bolnav, străin, abandonat, sărac și nevoiaș, le cer să continue să facă asta cu generozitate. Și mulțumesc, fraților episcopi și preoți, care duceți mângâierea lui Dumnezeu în singurătățile umane. Vă rog să priviți la poporul sfânt pe care sunteți chemați să-l slujiți și să vă lăsați atinsă inima, lăsând, din iubire față de credincioșii voștri, orice dezbinare și ambiție.

Fraților și surorilor în Isus, vă binecuvântez și vă îmbrățișez cu afect, din inimă. Sfânta Fecioară Maria, Regina păcii, să vă păzească. Sfântul Iosif, patronul Bisericii, să vă ocrotească.

Cu fraternitate,

Francisc

Roma, Sfântul Ioan din Lateran, 7 octombrie 2024

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat