Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (6 octombrie 2024)

Iubiți frați și surori, duminică frumoasă!

Astăzi în evanghelia liturgiei (cf. Mc 10,2-16) Isus ne vorbește despre iubirea conjugală. Ca de alte ori deja, unii farisei îi pun o întrebare provocatoare despre o temă controversată: repudierea soției din partea soțului. Ar vrea să-l târască într-o polemică, dar El nu intră, dimpotrivă profită de ocazie pentru a atrage atenția lor asupra unui discurs mai important: valoarea iubirii între bărbat și femeie.

În timpul lui Isus condiția femeii în căsătorie era în mare dezavantaj față de cea a bărbatului: soțul putea s-o alunge, s-o repudieze pe soție, și pentru motive banale, și acest lucru era justificat cu interpretări legaliste ale Scripturilor. Pentru aceasta Domnul îi conduce pe interlocutorii săi la exigențele iubirii. Le amintește că femeia și bărbatul au fost voiți de Creator egali în demnitate și complementari în diversitate, pentru a putea fi unul pentru celălalt ajutor, companie, dar în același timp stimulent și provocare de a crește (cf. Gen 2,20-23).

Și pentru ca asta să se întâmple, subliniază necesitatea ca dăruirea lor reciprocă să fie deplină, implicatoare, fără "jumătăți de măsură" - aceasta este iubirea -, care să fie începutul unei vieți noi (cf. Mc 10,7; Gen 2,24), destinată să dureze nu "până când îmi convine", ci pentru totdeauna, primindu-se reciproc și trăind uniți ca "un singur trup" (cf. Mc 10,8; Gen 2,24). Desigur, acest lucru nu este ușor, cere fidelitate, și în dificultăți, cere respect, sinceritate, simplitate (cf. Mc 10,15). Cere să fie disponibili la confruntare, uneori la discuție, atunci când este necesar, dar mereu gata la iertare și la reconciliere. Și vă rog: soț și soție, certați-vă cât vreți, cu condiția să se facă pace înainte de a se termina ziua! Știți de ce? Pentru că războiul rece din ziua următoare este periculos. "Și spuneți-mi, părinte, cum se face pace?" - "Este suficientă o mângâiere, așa", dar niciodată să nu se termine ziua fără a face pace.

Apoi să nu uităm că pentru soți este esențial să fie deschiși la darul vieții, la darul copiilor, care sunt cel mai frumos rod al iubirii, cea mai mare binecuvântare a lui Dumnezeu, izvor de bucurie și de speranță pentru fiecare casă și pentru toată societatea. Faceți copii! Ieri am avut o mare mângâiere. Era ziua jandarmeriei și a venit un jandarm cu cei opt copii ai săi! Era foarte frumos să-l văd. Vă rog, deschiși la viață, ceea ce Dumnezeu trimite.

Dragi surori, dragi frați, iubirea este exigentă, da, dar este frumoasă, și cu cât ne lăsăm mai implicați, cu atât descoperim, în ea, adevărata fericire. Și acum fiecare să se întrebe în inima sa: cum este iubirea mea? Este fidelă? Este generoasă? Este creativă? Cum sunt familiile noastre? Sunt deschise la viață, la darul copiilor?

Fecioara Maria să-i ajute pe soții creștini. Ne adresăm ei în unire spirituală cu credincioșii adunați la sanctuarul din Pompei pentru tradiționala implorare către Sfânta Fecioară Maria a Sfântului Rozariu.

______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Mâine va trece un an de la atacul terorist împotriva populației din Israel, căreia îi reînnoiesc apropierea mea. Să nu uităm că încă sunt mulți ostatici în Gaza, pentru care cer eliberarea imediată. Din acea zi Orientul Mijlociu s-a prăbușit într-o suferință tot mai gravă, cu acțiuni militare distructive care continuă să lovească populația palestiniană. Această populație suferă foarte mult în Gaza și în celelalte teritorii. Este vorba în cele mai multe cazuri de civili nevinovați, oameni obișnuiți și care trebuie să primească toți ajutoarele umanitare necesare. Cer o imediată încetare a focului pe toate fronturile, inclusiv Libanul. Să ne rugăm pentru libanezi, în special pentru locuitorii din sud, constrânși să părăsească satele lor.

Fac apel la comunitatea internațională pentru ca să se pună capăt spiralei răzbunării și să nu se mai repete atacurile, ca acela făcut de Iran în urmă cu câteva zile, care pot face să se prăbușească acea regiune într-un război și mai mare. Toate națiunile au dreptul de a exista în pace și siguranță, iar teritoriile lor nu trebuie să fie atacate sau invadate, suveranitatea trebuie să fie respectată și garantată de dialog și de pace, nu de ură și de război.

În această situație, este mai necesară ca oricând rugăciunea. Astăzi după-amiază vom merge toți la Bazilica "Santa Maria Maggiore" pentru a invoca mijlocirea Născătoarei de Dumnezeu; și mâine va fi zi de rugăciune și post pentru pacea în lume. Să ne unim cu forța binelui împotriva uneltirilor diabolice ale războiului.

Sunt aproape de populațiile din Bosnia și Herțegovina lovite de inundații. Domnul să-i primească pe răposați, să-i întărească pe cei din familiile lor și să susțină acele comunități.

Vă salut pe voi, romani și pelerini din Italia și din atâtea țări. Îndeosebi, salut fanfara muzicală din Cabañas (El Salvador) - după aceea îi vom auzi cântând -, credincioșii polonezi cinstitori de la Sanctuarul Sfintei Fecioare Maria a Milostivirii din Dieceza de Radom, și cei veniți din Martinica. Salut grupul de pelerini de la Sanctuarul "Vergine della Rivelazione alle Tre Fontane", care astăzi vor duce statuia Sfintei Fecioare Maria de la "Sfântul Petru" la acest sanctuar marian din Roma, rugându-se pentru pace. Salut pe foștii studenți din Seminarul Mic "Poggio Galeso" din Taranto; salut Asociația Teatru Patologic din Roma, fanfara de la Școala "Sfânta Familie" din Cremona și participanții la manifestația "Fiabaday", care lucrează pentru eliminarea barierelor arhitectonice.

Și acum sunt bucuros să anunț că la 8 decembrie voi ține un consistoriu pentru numirea de noi cardinali. Proveniența lor exprimă universalitatea Bisericii care continuă să vestească iubirea milostivă a lui Dumnezeu tuturor oamenilor de pe pământ. În afară de asta, inserarea noilor cardinali în Dieceza de Roma manifestă legătura indisolubilă între Scaunul lui Petru și Bisericile particulare răspândite în lume. Iată numele noilor cardinali:
- Mons. Angelo Acerbi, nunțiu apostolic;
- Mons. Carlos Gustavo Castillo Mattasoglio, arhiepiscop de Lima, Peru;
- Mons. Vicente Bokalic Iglic, arhiepiscop de Santiago del Estero, primat al Argentinei;
- Mons. Cabrera Gerardo Cabrera Herrera, arhiepiscop de Guayaquil, Ecuador;
- Mons. Natalio Chomalí Garib, arhiepiscop de Santiago del Chile;
- Mons. Tarcisio Isao Kikuchi, arhiepiscop de Tokyo, Japonia;
- Mons. Pablo Virgilio Siongco David, episcop de Kalookan, Filipine;
- Mons. Ladislav Nemet, arhiepiscop de Beograd-Smederevo, Serbia;
- Mons. Jaime Spengler, arhiepiscop de Porto Alegre, Brazilia
- Mons. Ignace Bessi Dogbo, arhiepiscop de Abidjan, Coasta de Fildeș;
- Mons. Jean-Paul Vesco, arhiepiscop de Alger, Algeria;
- Mons. Paskalis Bruno Syukur, episcop de Bogor, Indonezia;
- Mons. Joseph Mathieu, arhiepiscop de Teheran Ispahan, Iran;
- Mons. Roberto Repole, arhiepiscop de Torino, Italia;
- Mons. Baldassare Reina, episcop auxiliar al Romei, de astăzi vicar general pentru Dieceza de Roma;
- Mons. Francis Leo, arhiepiscop de Toronto, Canada;
- Mons. Rolandas Makrickas, arhipăstor coadiutor al bazilicii papale "Santa Maria Maggiore";
- Mons. Mykola Bychok, eparh de "Saints Peter and Paul" din Melbourne a ucrainenilor;
- Pr. Timothy Peter Joseph Radcliffe, teolog;
- Pr. Fabio Baggio, subsecretar Secția Migranți și Refugiați a Dicasterului pentru Serviciul Dezvoltării Umane Integrale;
- Mons. George Jacob Koovakad, funcționar al Secretarului de Stat, responsabil al călătoriilor papale.

Să ne rugăm pentru noii cardinali, pentru ca ei confirmând adeziunea lor la Cristos, Mare Preot milostiv și fidel, să mă ajute în slujirea de episcop de Roma pentru binele întregului popor sfânt al lui Dumnezeu.

Și urez vouă tuturor o duminică frumoasă. Și vă rog nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat