|
© Vatican Media |
Papa Francisc: Custodia din Țara Sfântă, o misiune de pace și dialog între conflicte
Publicăm prefața Papei Francisc la cartea-interviu "Ca un pelerinaj - Zilele Mele în Țara Sfântă (Ts Edizioni) scrisă de custodele din Țara Sfântă, părintele Francesco Patton, cu jurnalistul de la L'Osservatore Romano, Roberto Cetera. Volumul a fost prezentat la Bologna, duminică, 29 septembrie 2024, în cadrul Festivalului Franciscan.
A păzi este prima misiune pe care Domnul o încredințează omului abia creat. Și în Țara Sfântă, țara lui Isus, există, de secole, Custodia din Țara Sfântă, al cărei conducător, la rândul său, a primit misiuni care nu sunt chiar simple: să gestioneze atâtea sanctuare care reparcurg viața lui Isus și care în fiecare an primesc peste jumătate de milion de pelerini. A coordona opera numeroșilor frați răspândiți în opt țări diferite (Israel, Palestina, Iordania, Siria, Liban, Egipt, Cipru și Rodi), frați care, provenind din diferite națiuni, garantează caracteristica principală a Custodiei: internaționalitatea sa. Bun prețios, microcosmos reprezentativ al catolicității Bisericii, dar care cere un efort continuu de armonizare de culturi și tradiții diferite între ele.
O internaționalitate care poate constitui un laborator pentru ceea ce vor fi Bisericile occidentale în viitor, ca urmare a marilor mișcări migratoare. Și apoi, nu numai o practică devoțională intensă în sanctuare, ci și o activitate pastorală vie: să ne gândim de exemplu că cele patru parohii mai mari din Patriarhia de Ierusalim - Nazaret, Betleem, Jaffa și Ierusalim - sunt conduse de frați din Custodie. Și apoi 16 școli așa de importante pentru formarea unei culturi de pace și de întâlnire între etnii și religii diferite. Dialogul ecumenic și cel interreligios, care în Țara Sfântă iese din controversele teologice pentru a intra mai degrabă în cotidianitatea atâtora, și cere deschidere, primire și delicatețe extraordinare. Gestionarea complicată a acelui ceas elvețian care este Status Quo-ul, esențial pentru prezența ordonată a diferitelor confesiuni. Dar mai mult decât orice alt lucru, relevă conflictul tragic care chinuie Țara Sfântă de 76 de ani.
Așadar, o muncă și o responsabilitate mari apasă pe umerii fraților franciscani și asupra custodelui lor. O responsabilitate care, așa cum este relatat la începutul acestei cărți, părintele Francesco Patton a văzut-o coborând asupra capului destul de nepregătit și neașteptat, dar pe care a știut s-o desfășoare în mod eficace. Și pentru aceasta nu putem decât să-i fim recunoscători, pentru că, așa cum se spune, Ierusalimul nu este al nimănui, ci este al tuturor. Părintele Francesco a desfășurat aceste misiuni dificile cu un stil complet propriu, pe care cititorul atent îl va putea percepe în această carte. Cu răbdare, cu modestie și cu capacitate de ascultare, dar și cu hotărâre și fermitate, atunci când evenimentele dramatice din acea țară au cerut asta. Mandatul părintelui Patton a fost străbătut de întâmplări extraordinare și teribile, care vor fi amintite în timp. Anii grei ai pandemiei și apoi, de la 7 octombrie, acel război teribil pe care patriarhul de Ierusalim, cardinalul Pierbattista Pizzaballa, l-a definit corect "cel mai lung, cel mai grav" dintre atâtea, prea multe, care au chinuit Țara Sfântă și Orientul Mijlociu. În aceste timpuri dramatice părintele Francesco a știut să mențină dreaptă cârma bărcii încredințate lui și să înmulțească mai degrabă eforturile de apropiere de popoarele lovite de aceste tragedii. Am în fața ochilor inițiativa cea mai frumoasă care, împreună cu vicarul său, părintele Ibrahim Faltas, a fost realizată în aceste luni de război atroce în Gaza: transferarea în Italia a 150 de copii răniți și bolnavi.
Această carte, care - îmi place să subliniez asta - s-a născut din colaborarea a două structuri ecleziale care exprimă în mod eficace, prin internaționalitate, catolicitatea Bisericii: Custodia și L'Osservatore Romano, va ajuta să fie cunoscut mai mult părintele Patton. Îmi amintesc de stilul său încă de la prima noastră întâlnire, când i-am spus râzând: "După prenumele tău credeam că ești un frate yankee și... în schimb ești din Triveneto!". Către acest părinte yankee din Trentino urarea mea care este aceea care se obișnuiește între franciscani "Domnul să-ți dea pace", lui și mai ales Țării Sfinte și tuturor celor care o păzesc.
(După Vatican News, 4 octombrie 2024)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu