Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Curajul dialogului pentru a învinge ura și războiul

Publicăm prefața papei, anticipată de cotidianul Avvenire, la noua carte a lui Andrea Riccardi "Cuvintele păcii" (EDB), care adună discursurile rostite de fondatorul Comunității "Sfântul Egidiu" cu ocazia întâlnirilor anuale promovate după marea Întâlnire interreligioasă pentru pace de la Assisi voită în 1986 de Ioan Paul al II-lea.

Această carte, "Cuvintele păcii", mărturisește drumul lung care se desfășoară de la Întâlnirea interreligioasă pentru pace de la Assisi din 1986, voită de Sfântul Ioan Paul al II-lea, până în zilele noastre. Prin culegerea textelor lui Andrea Riccardi, rostite în cadrul acelor întâlniri anuale, se observă problemele momentului, amenințările de război și așteptările de pace. Reies și energiile și speranțele provocate de dialogul dintre religii și dintre creștini. Sunt acele sentimente care ne ajută mereu să nu disperăm că pacea este posibilă.

Intuiția Papei Wojtyła, care a convocat religiile la Assisi ca să se roage unele lângă altele și nu unele împotriva altora, a fost îndrăzneață. Încă era războiul rece și timpurile păreau amenințătoare. Religiile puteau să reprezinte pe de o parte resurse de pace, dar, pe de altă parte, să alimenteze sau să sacralizeze conflictele.

Evenimentul de la Assisi a uimit lumea prin noutatea sa. Cel care a trăit acea zi de 27 octombrie la Assisi știe că a fost perceput, și departe, ca un fapt istoric de către oameni. Însă nu au lipsit polemici așa cum este adesea în fața faptelor istorice. Problema era cum să se continue acel drum după marele eveniment de la Assisi. Ioan Paul al II-lea spusese la sfârșitul întâlnirii: "Nu există pace fără voința nepotolită pentru a ajunge la pace. Pacea îi așteaptă pe profeții săi" (Ioan Paul al II-lea, Assisi, 27 octombrie 1986).

Assisi "nu putea și nu trebuia să rămână un eveniment izolat", așa cum am spus eu însumi, primindu-i pe liderii religioși la Roma la sfârșitul Întâlnirii Internaționale pentru Pace la 30 septembrie 2013: "Voi ați continuat acest drum și ați mărit elanul său, implicând în dialog personalități semnificative din toate religiile și exponenți laici și umaniști. Chiar în aceste luni, simțim că lumea are nevoie de spiritul care a animat acea întâlnire istorică. De ce? Pentru că are atâta nevoie de pace. Nu! Nu putem să ne resemnăm niciodată în fața durerii a popoarelor întregi, ostatici ai războiului, ai mizeriei, ai exploatării. Drumul de la Assisi, în anii care au urmat după 1986, a fost un act de încredere în rugăciunea și în dialogul pentru pace".

Acest drum a adunat personalități diferite dintr-un punct de vedere religios; a peregrinat în locuri diferite din lume. Mai întâi de două ori la Roma, la Trastevere, apoi la Varșovia în 1989, când Zidul urma să cadă sau la București, în 1998, deschizând drumul spre prima călătorie apostolică a unui papă, Ioan Paul al II-lea, într-o țară ortodoxă. "Spiritul de la Assisi" în practica dialogului și a prieteniei, a format bărbați și femei de pace provenind din religii diferite, depărtate sau ostile de secole.

Calea urmată "în fiecare an ne sugerează drumul: curajul dialogului": liderii religioși sunt chemați să fie adevărați "dialoganți", să acționeze în construirea păcii nu ca intermediari, ci ca mediatori autentici. Fiecare dintre noi este chemat să fie un artizan de pace, unind și nu dezbinând, stingând ura și nu păstrând-o, deschizând căile dialogului și nu înălțând noi ziduri!

A dialog, a ne întâlni pentru a instaura în lume cultura dialogului, cultura întâlnirii. De-a lungul acestui drum, lumile religioase s-au apropiat. Dacă există și zone și situații de fundamentalism care preocupă, în secolul al XXI-lea a avut loc o schimbare profundă în raportul dintre credincioșii din diferitele religii, care au început să considere dialogul ca decisiv.

Mă gândesc îndeosebi la Documentul despre Fraternitatea Umană pentru Pacea Mondială și Conviețuirea Comună, pe care l-am semnat cu marele imam de Al Azhar, Ahmad Al-Tayyeb, în 2019. Totuși astăzi este nevoie de mai mult dialog. Chiar în această perioadă, cu atâtea conflicte deschise și amenințări de războaie, ne dăm seama că "lumea se sufocă fără dialog" (Papa Francisc, 15 iunie 2014).

Este nevoie de un dialog deschis, sincer și constant. Religiile știu că "dialogul și rugăciunea cresc sau pier împreună. Relația omului cu Dumnezeu este școala și alimentul dialogului cu oamenii" (Papa Francisc, 30 septembrie 2013). Pentru aceasta, pe drumul întreprins în spiritul de la Assisi, cu impulsul Comunității "Sfântul Egidiu", rugăciunea a fost mereu o dimensiune centrală. De fapt, credem în forța umilă și blândă a rugăciunii.

După 1989, lumea s-a globalizat, unificându-se în atâtea aspecte, cum sunt finanțele și comerțul, comunicațiile. Totuși a rămas încă profund divizată. Diviziunea a fost alimentată de un spirit de suspiciune care a făcut nu numai să se păstreze, ci să se mărească dispozitivele militare. Este idolatria forței armate: pornind de la dezvoltarea armelor nucleare, chimice și biologice, și a posibilităților enorme și crescânde oferite de noile tehnologii, s-a dat războiului o putere distructivă incontrolabilă. Într-adevăr, omenirea n-a avut niciodată atâta putere asupra sieși și nimic nu garantează că o va utiliza bine (Fratelli tutti). Scrie în aceste pagini pe bună dreptate Andrea Riccardi: "Suntem într-un timp în care prea mulți pot să facă război, având la dispoziție armamente teribile".

Dar nu suntem paralizați de frică, deși suntem preocupați. Nu ne resemnăm cu dominația forței și a prepotenței. Nu renunțăm la dialog, lăsând ca spiritul de ură și de război să invadeze lumile religioase și sufletele credincioșilor. Nu ne întoarcem înapoi pe drumul ecumenic și interreligios din atâția ani, așa cum ar vrea spiritul diviziunii și al răului! "Religiile nu pot să fie utilizate pentru război. Numai pacea este sfântă și nimeni să nu folosească numele lui Dumnezeu pentru a binecuvânta teroarea și violența", am spus participând la una din aceste întâlniri (Papa Francisc, Roma, 25 octombrie 2022).

Aceasta este o conștiință dobândită pe drumul de dialog, prietenie și rugăciune: că pacea este sfântă și numele lui Dumnezeu nu poate să fie utilizat pentru a combate sau a teroriza! Această conștiință este răspândită și înrădăcinată în poporul credincioșilor simpli care vor pacea. Rugăciunea lor și cea a celor care suferă datorită războiului susține dialogul.

Astfel, formați de prietenia de atâția ani, credincioșii și, îndeosebi, liderii și responsabilii religioși constituie "o rețea de pace care protejează lumea și mai ales pe cei mai slabi" (Papa Francisc, 30 septembrie 2013). Această carte urmărește momentele constructive ale acestei rețele. Pentru aceasta repet ceea ce am spus, participând la una din întâlnirile în spiritul de la Assisi, promovată de "Sfântul Egidiu", în fața la Colosseum: "Dacă vedeți în jurul nostru războaiele, nu vă resemnați! Popoarele doresc pacea!".

Franciscus

(După Vatican News, 2 octombrie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat