Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Călătoria apostolică a Sfântului Părinte Francisc în Luxemburg și Belgia
(26-29 septembrie 2024)

Întâlnire cu profesorii universitari

"Promotiezaal" din "Katholieke Universiteit Leuven" (Louvain), vineri, 27 septembrie 2024

Domnule rector,
Iluștri profesori,
Dragi frați și surori, bună după-amiază!

© Vatican Media
Sunt bucuros să mă aflu aici în mijlocul vostru și îi mulțumesc rectorului pentru cuvintele sale de bun-venit, cu care a amintit istoria și tradiția în care este înrădăcinată această universitate, precum și unele din principalele provocări de astăzi de care suntem interpelați toți. Aceasta este prima misiunea a universității: să ofere o formare integrală pentru ca persoanele să primească instrumentele necesare pentru a interpreta prezentul și pentru a proiecta viitorul.

De fapt, formarea culturală nu este niciodată scop în sine și universitățile nu trebuie să fie în pericol de a deveni "catedrale în deșert"; ele sunt, prin natura lor, locuri propulsoare de idei și de stimulente noi pentru viața și gândirea omului și pentru provocările societății, adică spații generatoare. Este frumos a gândi că universitatea generează cultură, generează idei, dar mai ales promovează pasiunea pentru căutarea adevărului, în slujba progresului uman. Îndeosebi, Ateneele catolice, ca acesta, sunt chemate să "aducă decisiva contribuție a drojdiei, a sării și a luminii evangheliei lui Isus Cristos și a Tradiției vii a Bisericii deschise mereu la noi scenarii și la noi propuneri" (Constituția apostolică Veritatis gaudium, 3).

Doresc, așadar, să vă adresez o simplă invitație: lărgiți granițele cunoașterii! Nu este vorba de a multiplica noțiunile și teoriile, ci de a face din formarea academică și culturală un spațiu vital, care înțelege viața și vorbește vieții.

Există o scurtă istorie biblică relatată în Cartea Cronicilor, care îmi place s-o amintesc aici. Protagonistul este Iaebeț, care îi adresează lui Dumnezeu această rugăciune: "Dacă m-ai binecuvânta și mi-ai mări teritoriile" (1Cr 4,10). Iaebeț înseamnă "durere" și a fost numit astfel, pentru că mama, când îl năștea, a suferit mult. Dar acum Iaebeț nu vrea să rămână închis în propria durere, târându-se în plângere, și îl roagă pe Domnul să "mărească teritoriile" vieții sale, pentru a intra într-un spațiu binecuvântat, mai mare, mai primitor. Contrariul sunt închiderile.

A mări teritoriile și a deveni un spațiu deschis pentru om și pentru societate este marea misiune a universității.

De fapt, în contextul nostru ne aflăm în fața unei situații ambivalente, în care granițele sunt restrânse. Pe de o parte, suntem cufundați într-o cultură marcată de renunțarea la căutarea adevărului. Am pierdut pasiunea neliniștită a căutării, pentru a ne refugia în comoditatea unei gândiri slabe - drama gândirii slabe! -, pentru a ne refugia în convingerea că totul este la fel, că un lucru are aceeași valoare ca și celălalt, că totul este relativ. Pe de altă parte, atunci când în contextele universitare, precum și în alte domenii se vorbește despre adevăr, se ajunge adesea într-o atitudine raționalistă, conform căreia poate fi considerat adevărat numai ceea ce putem măsura, experimenta, atinge, ca și cum viața ar fi redusă numai la materie și la ceea ce este vizibil. În ambele cazuri granițele sunt restrânse.

Pe primul versant, avem oboseala spiritului, care ne încredințează certitudinii permanente și absenței de pasiune, ca și cum ar fi inutil să se caute un sens într-o realitate care rămâne incomprehensibilă. Acest sentiment reiese adesea în unele personaje din operele lui Franz Kafka, care a descris condiția tragică și chinuitoare a omului din secolul al XX-lea. Într-un dialog între două personaje din relatarea sa, găsim această afirmație: "Cred că dumneavoastră nu vă ocupați de adevăr numai pentru că este prea obositor" (Racconti, Milano, 1990, 38). A căuta adevărul este obositor, pentru că ne constrânge să ieșim din noi înșine, să riscăm, să ne punem întrebări. Și apoi, ne fascinează mai mult, în oboseala spiritului, o viață superficială care nu-și pune prea multe întrebări; așa cum în același mod ne atrage mai mult o credință "ușoară", lejeră, confortabilă, care niciodată nu pune nimic în discuție.

În schimb, pe al doilea versant, avem raționalismul fără suflet, în care riscăm fiecare să cădem din nou, condiționați de cultura tehnocratică ce ne duce la asta. Atunci când se reduce omul numai la materie, atunci când realitatea este constrânsă între limitele a ceea ce este vizibil; atunci când rațiunea este numai cea matematică, atunci când rațiunea este aceea "din laborator", atunci dispare uimirea - și atunci când lipsește uimirea, nu se poate gândi; uimirea este începutul filozofiei, este începutul gândirii -, dispare acea minunare interioară care ne determină să căutăm mai departe, să privim cerul, să scormonim în adevărul ascuns care înfruntă întrebările fundamentale: Pentru ce trăiesc? Ce sens are viața mea? Care este scopul ultim și ultima destinație a acestei călătorii? Se întreba Romano Guardini: "Pentru ce omul, în pofida întregului progres, este atât de necunoscut pentru sine însuși și devine astfel tot mai mult? Pentru că a pierdut cheia pentru a înțelege esența omului. Legea adevărului nostru spune că omul se recunoaște numai pornind de sus, de deasupra lui, de la Dumnezeu, pentru că el își trage existența numai din el" (Preghiera e verit?, Brescia, 1973, 56).

Dragi profesori, împotriva oboselii spiritului și a raționalismului fără suflet, să învățăm și noi să ne rugăm ca Iaebeț: "Doamne, mărește teritoriile noastre!". Să cerem ca Dumnezeu să binecuvânteze munca noastră, în slujba unei culturi capabile să înfrunte provocările de astăzi. Duhul Sfânt pe care l-am primit în dar ne împinge să căutăm, să deschidem spațiile gândirii noastre și ale acțiunii noastre, până la a ne conduce la tot adevărul (cf. In 16,13). Avem conștiința - așa cum ne-a spus rectorul la început - "că încă nu știm totul", dar, în același timp, tocmai această limită trebuie să vă împingă înainte, să vă ajute să mențineți aprinsă flacăra cercetării și să rămâneți o fereastră deschisă spre lumea de astăzi.

Și, în această privință, vreau să vă spun sincer: mulțumesc! Mulțumesc pentru că, lărgind granițele, v-ați făcut spațiu primitor pentru toți refugiații care sunt constrânși să fugă din țările lor, printre mii de nesiguranțe, greutăți enorme și suferințe uneori atroce. Mulțumesc. Am văzut puțin mai devreme, în materialul video, o mărturie foarte emoționantă. Și în timp ce unii invocă întărirea granițelor, voi, ca o comunitate universitară, granițele le-ați lărgit. Mulțumesc. Ați deschis brațele pentru a primi aceste persoane marcate de durere, pentru a le ajuta să studieze și să crească. Mulțumesc.

Este nevoie de asta: o cultură care lărgește granițele, care nu este "sectară" - și voi nu sunteți sectari, mulțumesc! - nici nu se pune mai presus de ceilalți, ci, dimpotrivă, stă în aluatul lumii ducând înăuntrul ei o drojdie bună, care contribuie la binele omenirii. Această misiune, această "speranță mai mare", este încredințată vouă!

Un teolog din această țară, fiu și profesor al acestei universități, a afirmat: "Noi suntem tufișul arzând care îi permite lui Dumnezeu să se manifeste" (A. Gesché, Dio per pensare. Il Cristo, Cinisello Balsamo, 2003, 276). Păstrați aprinsă flacăra acestui foc; lărgiți granițele! Fiți neliniștiți, vă rog, cu neliniștea vieții, fiți căutători ai adevărului și nu stingeți niciodată pasiunea, pentru a nu ceda în fața lenei gândirii, care este o boală foarte urâtă. Fiți protagoniști în a genera o cultură a incluziunii, a compasiunii, a atenției față de cei mai slabi și față de marile provocări în lumea în care trăim.

Și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat