Lleida: Români catolici la a 110-a ediție a Zilei Mondiale a Migrantului și Refugiatului
Duminică, 22 septembrie 2024, am celebrat în Lleida cea de-a 110-a ediție a Zilei Mondiale a Migrantului și Refugiatului. Deși oficial se va celebra duminica viitoare, orașul îl sărbătorește pe Sfântul Mihail, unul dintre patronii orașului, lucru pentru care s-a decis avansarea celebrării.
Activitatea principală a evenimentului a constat în celebrarea Sfintei Liturghii, prezidată de Preasfințitul Salvador Giménez, episcopul local, și concelebrată de către părintele Adrian Burcă, delegatul pentru Pastorația Migrației în Dieceza din Lleida, și de către un preot carmelit, din comunitatea parohială "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", comunitate care ne-a primit cu brațele deschise pentru a celebra această zi atât de importantă.
La Sfânta Liturghie au participat persoane din parohia gazdă, persoane care lucrează cu și pentru persoane migrate și refugiate, dar și persoane din țări precum Camerun, Guineea, Senegal, Bolivia, Columbia, Cuba, Ecuator, Egipt, Honduras, Venezuela, Mexic, Ucraina și România.
A fost o celebrare deosebită, foarte participativă, în care s-a putut vedea diversitatea poporului lui Dumnezeu răspândit în toate colțurile lumii. Un popor care nu umblă singur, ci însoțit de către însuși Dumnezeu. De fapt, ediția din acest an a avut ca moto: "Dumnezeu umblă alături de poporul său". Dincolo de diversitatea evidentă - etnică culturală, socială, confesională - suntem persoane angajate în a trăi împreună călătoria pelerinajului către țara promisă, acolo unde ne așteaptă mântuirea datorită crucii lui Isus. Persoane dispuse să pună umărul la construirea acelui "noi" mai mare, așa cum ne îndemna Sfântul Părinte Papa Francisc într-o ediție anterioară a acestei sărbători.
Cu recunoștință și emoție profundă îi mulțumim Domnului că ne întărește mereu pe drumul către mântuirea și ne ajută să ne ridicăm atunci cădem sau ne rătăcim pe drum. Mulțumim, de asemenea, comunității care ne-a deschis ușa pentru a trăi credința împreună, o credință înrădăcinată în Isus, care s-a jertfit pe cruce pentru a ne mântui.
Dar sărbătoarea nu s-a terminat cu celebrarea Sfintei Liturghii. După fotografiile cu Preasfințitul, multe persoane am mers în salonul parohial, unde am pus la comun mâncărurile tradiționale, dar și dansurile, muzica și folclorul specific fiecăruia. Chiar dacă nu ne dădeam dusului, am ajuns și la final: meciul de fotbal intercultural. Deși au fost declarate câștigătoare toate echipele, echipa multiculturală a Fundației caritative "Ierihon" a câștigat cupa.
Am pus punct final sărbătorii, dar ne-am despărțit cu dorința de a cultiva aceste relații de credință, pentru ca împreună, să mergem mai ușor pe drumul către sfințenie.
Deo gratias!
Florentina Budău
Mai multe fotografii de la acest eveniment au fost publicate în albumul "A 110-a Zi Mondială a Migrantului și a Refugiatului, 2024" de pe pagina de Facebook a Corului "Miorița" Lleida