Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

București: Un nou doctor în teologie - pr. Marius Sabău

"Sfințenia la masa necredinței. Sfânta Tereza a Pruncului Isus, model al solidarității cu cei care nu cred" - acesta este titlul lucrării cu care pr. Marius Sabău, paroh de Barticești, a obținut vineri, 20 septembrie 2024, titlul științific de doctor în teologie. Evenimentul a fost organizat la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității București, coordonator al lucrării fiind pr. prof. univ. dr. Wilhelm Dancă.

Primirea titlului științific de doctor în teologie a fost pentru pr. Marius Sabău încununarea mai multor ani de muncă de cercetare științifică, perioadă care s-a îmbinat în mod armonios cu activitatea pastorală desfășurată în parohiile în care a slujit în Dieceza de Iași. Lucrarea este una de pionierat în țara noastră și a presupus o muncă de cercetare istorică deosebit de valoroasă. O asemenea lucrare nu putea fi realizată decât de un devot înflăcărat al Sfintei Tereza a Pruncului Isus, care este, de fapt, și patroana Facultății de Teologie Romano-Catolică din București.

Între ideile extrase din prezentarea pe care părintele Sabău a făcut-o lucrării se remarcă analiza dialogului dintre sfințenie și necredință, în lumina vieții Sfintei Tereza a Pruncului Isus. El poate oferi o importantă cheie de lectură a realității pe care o experimentează creștinii secolului al XXI-lea. Nu e lipsit de semnificație contextul cultural și istoric în care a trăit Sfânta Tereza, care i-a modelat gândirea și trăirea. Despre aceste lucruri părintele vorbește într-unul dintre capitolele lucrării. Capitolul trei dezvăluie modul în care cultul Sfintei Tereza s-a răspândit în spațiul românesc și impactul pe care l-a avut asupra formării a generații întregi de creștini.

Pr. prof. univ. dr. Wilhelm Dancă, cel care a susținut și coordonat munca preotului cercetător Marius Sabău, a apreciat efortul și rezultatul întregului demers intelectual. Din comisie au mai făcut parte pr. conf. dr. Lucian Dîncă, președinte, cel care conduce școala doctorală a Facultății de Teologie Romano-Catolică din București; pr. conf. dr. Anton Rus de la Universitatea "Babeș Bolyai" din Cluj; conf. univ. dr. Claudiu Arieșan de la Universitatea de Vest din Timișoara. A trimis referat pentru lucrare și pr. prof. dr. Cristian Barta de la Universitatea "Babeș Bolyai" din Cluj. Toți vorbitorii au subliniat valoarea cercetării, ineditul ei și perseverența candidatului în a duce la bun sfârșit lucrarea începută. Comisia i-a acordat candidatului calificativul "foarte bine" și l-a invitat să publice, chiar și fragmentar, capitole ale lucrării.

Emoția candidatului a fost sporită de prezența în sală, la susținerea publică a lucrării, alături de apropiați, a ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop romano-catolic de București, cel care l-a încurajat chiar de la începutul studiilor doctorale. Nu a putut trece neobservată prezența doamnei prof. Violeta Apostu, diriginta părintelui în anii de liceu, și dumneaei doctor în teologie romano-catolică.

"Primirea titlului științific de doctor în teologie poate fi comparată cu sfințirea unei biserici", spunea unul dintre colegii părintelui Marius, aflat în sală. E o bucurie care încoronează o muncă de ani, dar e și o provocare ce deschide noi perspective de cercetare teologică și de trăire în spiritul Carmelului pe cărările pline de serpentine ale lumii de azi.

Pr. Petru-Sebastian Tamaș




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat