Papa Francisc: Discurs adresat participanților la Adunarea Plenară a Academiei Pontificale de Științe (23 septembrie 2024)
Discurs înmânat
Dragă președinte, Eminență,
Stimați doamne și domni!
Vă adresez un bun-venit cordial vouă care compuneți Academia Pontificală de Științe și, în mod deosebit, îi salut pe noii membri. Cercetările și competențele voastre sunt foarte importante în lumea complexă în care trăim. Îi mulțumesc președintelui, Joachim von Braun, și cancelarului, cardinalul Peter Turkson, și academicienilor, pentru că au selecționat temele Antropocene și Inteligența artificială pentru studiul și discuția în Adunarea Plenară din acest an.
Noi toți suntem tot mai preocupați în fața impactului puternic al omenirii asupra naturii și asupra ecosistemelor. Am aflat că unul dintre voi, Paul Crutzen, descriind acest impact asupra creației, s-a referit în ansamblu drept constitutive ale Erei lui Antropocene. Unii membri ai academiei voastre au fost printre primii care au identificat impactul crescând al activităților umane asupra creației, studiind riscuri și probleme legate de el. De fapt, Antropocene revelează consecințele sale tot mai dramatice pentru natură și pentru ființele umane, mai ales în criza climatică și în pierderea de biodiversitate.
Prin urmare, sunt recunoscător că Academia Pontificale de Științe continuă să se concentreze asupra problemelor ca acestea, cu atenție deosebită la implicațiile lor față de cei săraci și cei marginalizați. Științele, în tinderea lor spre cunoașterea și spre înțelegerea lumii fizice, nu trebuie să piardă din vedere niciodată importanța de a folosi această cunoaștere pentru a sluji și a promova demnitatea persoanelor și a omenirii în ansamblul său.
În timp ce lumea înfruntă grave provocări sociale, politice și ambientale, vedem clar urgența unui context mai amplu, în care discursul public inclusiv să nu fie inspirat numai din diferitele discipline științifice, ci și din participarea tuturor componentelor sociale. În această privință, primesc cu favoare și laud din inimă intenția academiei, în diferitele sale conferințe, de a acorda atenție persoanelor marginalizate și sărace, incluzând popoarele indigene și înțelepciunea lor în colocviile sale.
Anul acesta, Adunarea voastră Plenară ia în considerare și noi științe recente și inovații, precum și respectivele oportunități pentru știința și sănătatea planetei. Mă gândesc îndeosebi la provocările puse de progresul făcut în Inteligența Artificială. Această dezvoltare se poate revela benefic pentru omenire, de exemplu, promovând inovații în sectoarele medicinii și al asistenței sanitare, precum și ajutând la protejarea ambientului natural și permițând folosirea sustenabilă a resurselor în lumina schimbărilor climatice. Totuși, așa cum vedem, poate avea și implicații negative grave pentru populație, în special pentru copiii și adulții mai vulnerabili. În afară de asta, trebuie recunoscute și prevenite riscurile de folosiri manipulatoare ale Inteligenței Artificiale pentru a plăsmui opinia publică, pentru a influența alegeri de consum și pentru a interfera cu procesele electorale.
Aceste provocări ne amintesc dimensiunile imutabil umane și etice ale întregului progres științific și tehnologic. Așadar, doresc să reafirm convingerea Bisericii că "demnitatea intrinsecă a fiecărei persoane și fraternitatea care ne leagă ca membri ai unicei familii umane trebuie să stea la baza dezvoltării de noi tehnologii [...]. Dezvoltările tehnologice care nu duc la o îmbunătățire a calității de viață a întregii omeniri, ci dimpotrivă agravează inegalitățile și conflictele, nu vor putea fi niciodată considerate adevărat progres" (Mesaj pentru Ziua Mondială a Păcii 2024, 2). În acest sens, impactul formelor de Inteligență Artificială asupra fiecărui popor și asupra comunității internaționale cere atenție și studiu mai mare. Sunt bucuros să știu că Academia Pontificală de Științe lucrează, la rândul său, pentru a propune norme adecvate cu scopul de a preveni riscurile și a promova beneficiile în acest domeniu complex.
Dragi prieteni, într-un moment în care crize, războaie și amenințări la adresa siguranței mondiale par să prevaleze, contribuțiile voastre liniștite pentru progresul cunoașterii în slujba familiei umane sunt și mai importante pentru cauza păcii globale și a cooperării internaționale. Vă mulțumesc pentru participarea voastră la munca Academiei și vă adresez urările mele fervente pentru deliberările de la actuala Adunare Plenară. Asupra voastră, asupra familiilor voastre și asupra tuturor celor care sunt asociați la angajarea voastră importantă invoc binecuvântări îmbelșugate ale lui Dumnezeu. Și vă cer, cu rugăminte, să vă amintiți de mine în rugăciunile voastre. Mulțumesc.
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu