Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Participanții din România.
Foto: Codruța Fernea
Germania: Dieceza de Iași reprezentată la cel de-al 28-lea Congres Internațional Renovabis

Au fost 220 de participanți din 26 de țări la cel de-al 28-lea Congres Internațional Renovabis desfășurat în localitatea germană Freising între 10 și 12 septembrie 2024, tema fiind "A avea o misiune - a da o mărturie credibilă despre abordarea secularizării și indiferenței religioase în Europa". Din partea Diecezei de Iași a participat Paula Teu, manager de proiecte.

Prelegerile au avut loc în clădirea Asam (și online), o clădire barocă cu trei etaje, patru aripi, cu o clopotniță, ce a fost construită la sfârșitul secolului al XVII-lea, celebră datorită frescelor lui Hans Georg Asam.

© www.renovabis.de
Cu un mare "1300" roșu pe Marienplatz, orașul Freising, comemorează sosirea Sfântului Korbinian în anul 724. Korbinian a fost primul episcop al orașului și un misionar important. Inspirat din exemplul oferit de acesta, cel de-al 28-lea Congres Internațional Renovabis a avut drept temă principală de dezbatere: "A avea o misiune - a da o mărturie credibilă despre abordarea secularizării și indiferenței religioase în Europa".

În prima zi au fost organizate tururi ghidate în diferite limbi ale Expoziției bavareze din Muzeul Diecezan Freising. După întrunirea tuturor participanților, seara a continuat cu Vecernia în ritul bizantin, ce a avut loc la biserica parohială "Sfântul Gheorghe", și celebrată de PS Volodymyr Hrutsa, episcopul auxiliar din Arhieparhia de Lviv, Ucraina, și de PS Wolfgang Bischof, episcopul auxiliar din Arhidieceza de München și Freising. Tot acolo a avut loc și vernisajul expoziției "Icoane împotriva războiului", semnată de Sonia Atlantova și Oleksandr Klymenko din Ucraina.

Prof. dr. Thomas Schwartz, director general la Renovabis, a deschis cel de-al 28-lea Congres Internațional în cea de-a doua zi. De asemenea, și primarul Tobias Eschenbacher a salutat oaspeții în numele orașului Freising. Sabine Winkler, autoare și editor la radioul catolic Südwestrundfunk, a moderat sesiunea.

A început cu prelegerea prof. dr. Detlef Pollack, sociolog, care a explicat cum societatea oferă acum atât de multe oportunități de auto-dezvoltare, încât religia ajunge adesea mult în jos în clasament. El a arătat scăderea numărului de credincioși din Europa de Vest și le-a pus în contrast cu creșterea identificării religioase din Ucraina, Bulgaria și Rusia, unde viața religioasă publică nu a fost posibilă în anii comunismului și, prin urmare, a cunoscut o creștere din anii 1990.

În urma primului discurs principal, a început o discuție pe tema religiozității, credinței și Bisericii în diferite țări din Europa Centrală și de Est. Prezenți la această dezbatere au fost prof. dr. Detlef Pollack, sr. Lindita Spaqi ASP din Kosovo, Sabine Winkler, moderator, și prof. dr. Bojidar Andonov din Bulgaria. Pentru Kosovo, sr. Lindita Spaqi a arătat cum se dezvoltă situația Bisericii într-o țară predominant musulmană și rolul important pe care îl are în dialogul interreligios.

Înainte de pauza de cafea a avut loc un moment muzical emoționat, unde cântăreața Paula Seling și-a surprins frumos ascultătorii.

Discuțiile au continuat pe tema "Acum ce, Biserică? - Misiune în tensiunea dintre mandatul universal și condițiile concrete de viață". În cadrul acest panel prof. dr. habil. Jan Loffeld, teolog pastoral și preot din Utrecht din Olanda, a vorbit despre "Pastorația înaintea vidului. Provocări și perspective ale unui viitor creștinism în Europa". Pe baza experiențelor sale din Olanda, el a subliniat că mulți oameni fără religie nu văd religia ca pe o nevoie necesară. Potrivit prof. dr. Tomáš Petráček, teolog, preot și istoric bisericesc din Hradec Králové din Cehia, în discursul său principal "Republica Cehă ca laborator de secularizare și loc de speranță creștină", cu cât Biserica renunță mai complet, sincer și serios la lupta pentru relevanța sa socială, cu atât este mai probabil ca ea să poată găsi din nou o anumită relevanță la sfârșitul lungului proces".

Foto: Paula Teu
Un punct central al congresului a fost dialogul dintre participanți. În acest sens, au fost organizate diferite grupuri de discuții, cu au abordat subiecte precum: Mergând la margini - vocație și mărturie a credinței în angajamentul social; Ridicați-vă vocea în preocuparea pentru casa comună - Despre dimensiunea profetică a angajamentului pentru protecția mediului și a climei; Vindecare și mântuire - Despre dimensiunea terapeutică a religiozității; Influenți în numele Domnului - comunicarea Bisericii și media; Vocație și mărturie a credinței în angajamentul social și Căutare tăcere și reflecție: metodă, time-out, stil de viață?; Influenți în numele Domnului - comunicarea Bisericii și media.

După cină, au avut loc, în colaborare cu Academia Freising Domberg scene dintr-o piesă de teatru cu o singură persoană, ce au declanșat o conversație în jurul întrebării "Unde este Dumnezeu astăzi?" La discuția au participat dr. Yasemin El-Menouar, Michaela Burch, episcopul dr. Tomáš Holub și artistul Christian Springer, dezbaterea fiind moderată de dr. Claudia Pfrang.

La începutul celei de-a doua zi a congresului au fost prezentate concluziile grupurilor de dialog din ziua precedentă. Reprezentanții celor șase grupuri au expus pe scurt ceea ce s-a discutat și concluziile la care s-au ajuns.

Arhiepiscopul Vincenzo Paglia al Romei, președintele Academiei Pontificale pentru Viață, a ținut un discurs pe tema "Criza și viitorul creștinismului într-o lume globalizată". El a cerut o mai mare solidaritate și fraternitate pentru a face față provocărilor globale ale vremii și a subliniat valoarea celor două enciclice ale Papei Francisc, "Laudato si" și "Fratelli tutti".

Panelul final, la care a fost invitat și publicul, s-a discutat despre perspectivele de viitor pentru Biserică și credința creștină în Europa. În cadrul acestei discuții au luat cuvântul: sr. dr. Marie Pavlína Kašparová, arhiepiscopul Gintaras Grušas, din Lituania, prof. dr. Claudia Nothelle, dr. Doris Reisinger și arhiepiscopul dr. Heiner Koch. Accentul conversației a fost rolul femeilor în Biserica Romano-Catolică și cum să tratăm cu victimele abuzului.

La finalul celui de-al 28-lea Congres Internațional Renovabis găzduit la Freising au luat cuvântul Thomas Schwartz și arhiepiscopul dr. Heiner Koch. Prelatul, care este președintele Consiliului de Acțiune Renovabis, a invitat deja oamenii la congresul de anul viitor, care va avea loc la Berlin.

Prin intermediul acestui mare eveniment am avut ocazia de a ne întâlni cu reprezentanții Renovabis, împreună cu care, de-a lungul anilor, am reușit să implementăm proiecte frumoase pentru comunitatea catolică din Dieceza de Iași. Le mulțumim pe această cale, purtându-i mereu în rugăciunile noastre.

Paula Teu

* * *

Mai multe fotografii au fost publicate în secțiunea dedicată acestui congres pe site-ul www.renovabis.de




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat