Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Profesiune pe viață în Ordinul Carmelitan Secular

Marți, 17 septembrie 2024, când Ordinul Carmelitan îl sărbătorește pe Sfântul Albert de Ierusalim (care a dat eremiților de pe Muntele Carmel "Regula de viață", în anul 1207), în mănăstirea carmelitană de la Luncani cinci laici terțiari au profesat pentru toată viața în Ordinul Carmelitan Secular (OCS).

Cei cinci laici terțiari sunt: soții Vincențiu și Martina Monica Iacobuș (Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" din Valea Mică), Elena Laslău și Elisabeta Șimon (Parohia "Sfânta Ana" din Lespezi) și Verona Regina Balint (Parohia "Isus, Bunul Păstor" din Roman).

Din Regula Ordinului Carmelitan Secular putem afla că acesta "este o asociație publică de laici cu caracter internațional, fondată pe baza privilegiului apostolic (Papa Nicolae al V-lea, Cum nulla fidelium, 7 octombrie 1452) cu scopul de a tinde spre perfecțiunea creștină și de a se dedica apostolatului, oferind cel puțin propria rugăciune și propriul sacrificiu pentru nevoile Bisericii. Participă în lume la carisma Ordinului Carmelitan, propunându-și să trăiască viața evangheliei în spiritul Ordinului Fraților Fericitei Fecioare Maria de pe Muntele Carmel, sub înalta îndrumare al Ordinului însuși" (nr. 50).

"Membrii Ordinului Secular își recunosc în priorul general pe părintele spiritual, capul și legătura unității; primesc de la ordin direcție și propulsie, destinate promovării, stimulării și favorizării atingerii înseși țelurilor Ordinului Carmelitan Secular, lăsând însă laicilor înșiși o amplă autonomie de inițiativă și în conducerea fraternităților individuale, conform propriilor statute. Își aleg singuri proprii lideri, asistați spirituali și ajutați de serviciul părintesc al unor preoți, carmelitani sau nu, sau de un frate sau soră carmelitani" (nr. 11).

"Legătura fundamentală a terțiarului cu Carmelul este profesiunea. Acest angajament se explicitează printr-o formă de jurământ sau, în unele cazuri, ca în cel al străvechii noastre tradiții, cu depunerea voturilor de ascultare și castitate, după obligațiile propriei stări (căsătorit, necăsătorit, preot, călugăr, călugătiță etc.)" (nr. 12).

"În virtutea preoției baptismale și a carismelor primite, laicii carmelitani sunt chemați la edificarea comunității ecleziale (cf. Apostolicam actuositatem, 2,3), participând "în mod conștient, activ și rodnic" la viața liturgică a comunității (Sacrosanctum Concilium, 14) și angajându-se ca celebrarea să continue în viața concretă. Roadele întâlnirii lor cu Dumnezeu se manifestă în toate activitățile, rugăciunile, inițiativele apostolice, chiar și în viața conjugală și familială, munca cotidiană, odihna spirituală și trupească, până și în înșiși încercările vieții, dacă sunt suportate cu răbdare (Lumen gentium, 34) și - cum ne învață sfinții Carmelului - acceptate cu recunoștință" (nr. 25).

"Ordinul Carmelitan Secular se împarte în comunități, numite de obicei fraternități sau asociații, susținute de laicii înșiși după normele Regulii și ale statutelor fiecărei comunități, sub înalta direcție a superiorilor ordinului sau a delegaților lor" (nr. 54).

Unii membri ai Ordinului Carmelitan Secular, după o antică tradiție, sunt chemați să trăiască în comunități de viață, reglementate de statute particulare" (nr. 55).

La Luncani, Fraternitatea Carmelitană Seculară a fost înființată, la cererea pr. Tiberio Scorrano, OCarm., de pr. Fernando Millan Romeral, prior general OCarm. (2007-2019), în data de 27 februarie 2015.

Credincioșii care frecventează de mai mult timp Carmelul de la Luncani, au recunoscut în ei semnele carismei și, în mod natural, s-a deschis pentru ei drumul de cunoaștere mai profundă a Carmelului. Aceștia au cerut sau au fost invitați să se alăture Carmelului și printr-o formă juridică, profesând Regula Ordinului Carmelitan Secular, însă cei mai mulți sunt legați de Carmel prin purtarea Scapularului.

Primul grup de terțiari a profesat în anul 2016. De atunci, în fiecare an fraternitatea a crescut cu noi membri, ajungând în prezent la 29 cu profesiune pe viață sau temporară și 11 care sunt în perioada de formare și care vor profesa în curând.

Comunitatea de la Luncani îi mulțumește lui Dumnezeu pentru această frumoasă și mare binecuvântare prin care Carmelul crește și se dezvoltă spre a fi în lume drojdie care dospește aluatul, prin rugăciune, fraternitate și slujire.

Câteva impresii:

  • "Pentru mine, profesiunea pe viață a fost încă o confirmare profundă că Fecioara Maria m-a dorit, chemat, așteptat și a mijlocit să fiu a ei, să îmbrățișez carisma Carmelui, să-i slujesc cu toate puterile lui Isus și ei. Bucuria, emoțiile și responsabilitatea acestei profesiuni pentru mine au părut de neimaginat. Prezența vie a Fecioarei Maria în viața mea este de netăgăduit, iar prin da-ul meu am onorat acest privilegiu de a sluji în rugăciune, fraternitate și contemplație." (Elena Laslău, Lespezi).

  • "Pentru mine, momentul de aseară a însemnat abandonarea totală în brațele lui Dumnezeu și ale Reginei Carmelului. Le-am cerut ca orice voi face, să fac voința lui Dumnezeu." (Vincențiu Iacobuș, Valea Mică).

  • "Sfânta Liturghie, în cadrul căreia am proclamat profesiunea pe viață, am trăit-o plină de bucurie și emoție. Sunt pe deplin conștientă că de acum sunt sub ocrotirea Fericitei Fecioare Maria de pe Muntele Carmel și, prin îndrumarea Ei, mă voi lăsa modelată și formată, ca la finalul vieții să mă pot uni cu Acela pentru care «ea însăși mă pețește», Fiul ei preaiubit, Isus Cristos." (Martina Monica Iacobuș, Valea Mică).

  • "De acum trei ani, de când am depus profesiunea pentru prima oară și am fost îmbrăcată cu Scapularul mare de Terțiar Carmelitan, viața mea și a familiei mele s-a schimbat vizibil. În toți acești ani am aprofundat și exersat cu formatoarea și priorul comunității de la Luncani tăcerea, rugăciunea, meditația, într-un cuvânt, dimensiunea contemplativă a Carmelului. Zilnic cuvântul evangheliei lucra profund în mine; se adâncea vindecând, eliberând, purificând tot ce mă ținea departe de iubirea lui Cristos. Simțeam cum prin Maria, Regina Carmelului, mă apropiam tot mai mult de Cel care trăiește în mine. Acum, când am spus DA pentru toată viața, pentru toată veșnicia, chemării în Carmel, sufletul și trupul îmi sunt într-o exultanță continuă și uimire față de un Dumnezeu atât de bun. Ordinul Carmelitan, cu vasta sa experiență teologică, mistică, contemplativă, m-a introdus în libertatea și atitudinea laicului creștin care promite să susțină Biserica, Mireasa lui Cristos, prin jertfă, rugăciune și slujire, spre mai mare slavă a lui Dumnezeu. Este un privilegiu, onoare, o imensă bucurie, pe care, oricât aș încerca, nu o pot reda în cuvinte: ceea ce simt și acum și ce am simțit în momentul profesiunii. Un lucru este cert, cerul a fost deschis de către Regina Carmelului și suntem părtași la toată moștenirea și comorile Carmelului. Mulțumesc Domnului Dumnezeului nostru pentru Maria, regina și sora noastră, care este poarta către tainica împărăție în Duhul." (Elisabeta Șimon, Lespezi).

  • "A fost o experiență personală foarte profundă și am trăit o adâncă eliberare când i-am cerut Sfintei Fecioare Maria să reverse și asupra soțului meu decedat același har pe care l-a revărsat și asupra mea." (Verona Regina Balint, Roman).

"Iată cât de bine și cât de plăcut este ca frații să locuiască împreună! Pentru că acolo Domnul a orânduit binecuvântarea, viața până în veci." (Ps 133,1b.3b).

Pr. Mihai Augustin Folner, OCarm.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 septembrie: Luncani: Profesiune pe viață în Ordinul Carmelitan Secular




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat