Sascut Sat: Sfințirea a patru statui, a noului candelabru și a troiței Sfintei Cruci
Duminică, 15 septembrie 2024, comunitatea romano-catolică din Sascut-Sat a avut onoarea de a-l primi pe PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, într-o zi deosebită, marcată de sfințirea unor simboluri importante pentru viața de credință a credincioșilor: patru statui, reprezentând Sfânta Inimă a lui Isus, Sfânta Fecioară Maria, Sfântul Anton de Padova și Sfântul Iosif, sfințirea noului candelabru și sfințirea troiței Sfintei Cruci ("Mica Golgota").
După salutul de început, pr. Tiberiu Budău, paroh, i-a transmis Preasfințitului Petru Sescu bucuria comunității de a-l avea din nou acasă, la Sascut, subliniind că orice biserică și parohie din dieceză este casa episcopului.
În cadrul predicii, episcopul a scos în evidență trei idei importante în trăirea vieții creștine:
1. Frumusețea unei biserici arată și credința comunității, felicitându-i și încurajându-i pe credincioși pentru ultimele lucrări realizate la biserică și casa parohială. "Biserica este cartea de vizită. Când cineva intră în biserică și vede așa lucruri frumoase, proaspete, se vede că se pune suflet, înseamnă că acolo există credință."
2. Suferința lui Isus pe cruce nu este o celebrare a durerii, ci a iubirii lui Dumnezeu față de noi. Isus este calea, adevărul și viața, el ne arată că ducându-ne și noi crucea, după moarte nu ajungem în neant, ci ne primește în brațele sale însuși Tatăl ceresc.
3. Credința fără fapte este moartă. Sfânta Tereza a Crucii este un exemplu de credință și de speranță. Ajunsă în lagărul de concentrare de la Auschwitz, și-a mărturisit fără frică credința în Isus strigând în fața celor prezenți: "Lăudat să fie Isus!". Credința ne face mai puternici în fața suferinței și a morții.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele paroh a mulțumit familiei Laslău Iosif și Lucica din Pustiana, pentru darul de a oferi comunității statuia Sfântului Anton de Padova, și tuturor celor care au susținut financiar și prin muncă procurarea noului candelabru și construirea noii troițe a Sfintei Cruci (numită "Mica Golgotă"). Spunea părintele: "Ori de câte ori treceți pe drum și vedeți «Mica Golgotă», să vă amintiți de răutatea păcatului care l-a răstignit pe Isus, de iubirea lui Dumnezeu față de noi și de chemarea noastră la sfințenie."
Preasfințitul a rostit rugăciunea de binecuvântare a statuilor din biserică și apoi toți au pornit în procesiune spre troița Sfintei Cruci, unde, la fel, Preasfințitul a rostit rugăciunea de binecuvântare a Sfintei Cruci.
A fost cu adevărat o zi plină de recunoștință și de bucurie în care toți, păstori și credincioși, i-am mulțumit lui Dumnezeu pentru modul atât de minunat în care lucrează în favoarea celor credincioși ai săi.
Paula-Antonia Vărgau
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
15 septembrie: Sascut Sat: Sfințirea a patru statui, a noului candelabru și a troiței Sfintei Cruci