Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Călătoria apostolică a Sfântului Părinte Francisc
în Indonezia, Papua Noua Guinee, Timorul de Est și Singapore

(2-13 septembrie 2024)

Sfânta Liturghie

(Stadionul Național "Singapore Sports Hub", 12 septembrie 2024)

© Vatican Media
"Știința umflă, pe când iubirea edifică" (1Cor 8,1). Sfântul Paul adresează aceste cuvinte fraților și surorilor din comunitatea creștină din Corint: o comunitate bogată cu multe carisme (cf. 1Cor 1,4-5), căreia apostolul adesea îi recomandă, în scrisorile sale, să cultive comuniune în caritate.

Noi le ascultăm în timp ce îi mulțumim împreună Domnului pentru Biserica din Singapore, și ea bogată cu daruri, vie, în creștere și în dialog constructiv cu diferitele alte confesiuni și religii cu care împărtășește această țară minunată.

Tocmai de aceea aș vrea să comentez aceleași cuvinte, inspirându-mă din frumusețea acestui oraș și din arhitecturile mari și temerare care contribuie la a-l face așa de vestit și fascinant, începând de la complexul impresionant National Stadium în care ne aflăm. Și aș vrea să fac asta amintind că, în ultimă analiză, la originea acestor construcții impunătoare, ca a oricărei alte realizări care lasă un semn pozitiv în această lume, nu sunt, așa cum cred mulți, banii înainte de toate, nici tehnica și nici măcar ingineria - toate mijloace utile, foarte utile -, ci este iubirea: "iubirea care edifică", întocmai.

Poate că vreunul ar putea crede că aceasta este o afirmație naivă, dar dacă reflectăm bine nu este așa. De fapt, nu există operă bună, în spatele căreia să nu fie persoane eventual geniale, puternice, bogate, creative, dar întotdeauna femei și bărbați fragili, ca și noi, pentru care fără iubire nu există viață, nici elan, nici motiv pentru a acționa, nici forță pentru a construi.

Iubiți frați și surori, dacă există ceva bun și rămâne în această lume, este numai pentru că, în circumstanțe infinite și diferite, iubirea a prevalat asupra urii, solidaritatea asupra indiferenței, generozitatea asupra egoismului. Fără aceasta, și aici nimeni n-ar fi putut să facă să crească o metropolă așa de mare, arhitecții n-ar fi proiectat, muncitorii n-ar fi lucrat și nimic nu s-ar fi putut realiza.

Așadar, ceea ce noi vedem este un semn, și în spatele fiecăreia dintre operele care se află în fața noastră există atâtea istorii de iubire de descoperit: de bărbați și femei uniți unii cu alții într-o comunitate, de cetățeni dedicați țării lor, de mame și tați atenți față de familiile lor, de profesioniști și lucrători de orice gen și grad, angajați cu onestitate în diferitele lor roluri și îndeletniciri. Și ne face bine să le citim, aceste istorii, scrise pe fațadele caselor noastre și pe traseele străzilor noastre, și a transmite amintirea lor, pentru a ne aminti că nimic durabil nu se naște și nu crește fără iubire.

Uneori se întâmplă că măreția și neputința proiectelor noastre pot să ne facă să uităm asta, înșelându-ne că putem, singuri, să fim autori de noi înșine, ai bogăției noastre, ai bunăstării noastre, ai fericirii noastre, dar la sfârșit viața ne duce mereu la o unică realitate: fără iubire nu suntem nimic.

Apoi, credința ne întărește și ne luminează și mai mult cu privire la această certitudine, deoarece ne spune că la rădăcina capacității noastre de a iubi și de a fi iubiți este însuși Dumnezeu, care cu inimă de Tată ne-a dorit și ne-a adus la existență în mod complet gratuit (cf. 1Cor 8,6) și care în mod la fel de gratuit ne-a răscumpărat și ne-a eliberat de păcat și de moarte, cu moartea și învierea Fiului său unul născut. În el, în Isus, are origine și împlinire tot ceea ce suntem și ceea ce putem deveni.

Astfel, în iubirea noastră vedem o reflexie a iubirii lui Dumnezeu, cum spunea Sfântul Ioan Paul al II-lea, cu ocazia vizitei sale în această țară (cf. Sf. Ioan Paul al II-lea, Omilie de la Sfânta Liturghie în Stadionul Național din Singapore, 20 noiembrie 1986), adăugând o frază importantă, și anume că "pentru aceasta iubirea este caracterizată de un respect profund față de toți oamenii, făcând abstracție de rasa lor, de crezul lor sau de orice lucru care îi face diferiți de noi" (ivi).

Fraților și surorilor, acesta este un cuvânt important pentru noi, deoarece, dincolo de uimirea pe care o simțim în fața operelor făcute de om, ne amintește că există o uimire și mai mare, de îmbrățișat cu și mai mare admirație și respect: și anume, frații și surorilor pe care-i întâlnim în fiecare zi pe drumul nostru, fără preferințe și fără diferențe, așa cum mărturisesc bine societatea și Biserica singaporeze, etnic așa de diferite și în același timp așa de unite și solidare!

Edificiul cel mai frumos, comoara cea mai prețioasă, investiția cea mai profitabilă în ochii lui Dumnezeu, care este? Suntem noi, suntem noi toți: fii iubiți ai aceluiași Tată (cf. Lc 6,36), chemați la rândul nostru să răspândim iubire. Ne vorbesc despre asta în diferite moduri lecturile de la această Sfântă Liturghie, care din diferite puncte de vedere descriu aceeași realitate: caritatea, care este delicată în respectarea vulnerabilității celui care este slab (cf. 1Cor 8,13), providențială în cunoașterea și însoțirea celui care este nesigur pe drumul vieții (cf. Ps 138), mărinimoasă, binevoitoare, în a ierta dincolo de orice calcul și de orice măsură (cf. Lc 6,27-38).

Iubirea pe care Dumnezeu ne-o demonstrează, și care ne invită s-o practicăm la rândul nostru, este așa: "răspunde cu generozitate la necesitățile săracilor, este marcată de mila față de cei care suferă, gata să ofere ospitalitate, fidelă în timpurile dificile, mereu dispusă să ierte, să spere", a ierta și a spera, până acolo încât "să se răspundă la un blestem cu o binecuvântare este culmea evangheliei" (cf. Sf. Ioan Paul al II-lea, Omilie de la Sfânta Liturghie în Stadionul Național din Singapore, 20 noiembrie 1986).

Putem vedea asta în atâtea figuri de sfinți: bărbați și femei cuceriți de Dumnezeul milostivirii, până acolo încât să devină reflexie, ecou, imagine vie a sa. Și eu aș vrea, în concluzie, să amintesc două.

Prima este Maria, a cărei comemorare a Numelui Preasfânt o celebrăm astăzi. Câtor persoane le-au dat și le dau speranță sprijinul său și prezența sa, pe câte buze a apărut și apare numele său în momente de bucurie, precum și de durere! Și asta pentru că în ea, în Maria, noi vedem iubirea Tatălui manifestându-se în unul dintre cele mai frumoase și totale moduri: cel al duioșiei - să nu uităm duioșia! -, duioșia unei mame, care înțelege tot, care iartă tot și care nu ne abandonează niciodată. Pentru aceasta ne adresăm ei!

Al doilea este un sfânt îndrăgit de această țară, care aici a găsit ospitalitate de atâtea ori în timpul călătoriilor sale misionare. Vorbesc despre Sfântul Francisc Xaveriu, primit în această țară în multe ocazii, ultima la 21 iulie 1552.

De la el ne-a rămas o scrisoare foarte frumoasă adresată Sfântului Ignațiu și primilor însoțitori, în care manifestă dorința sa de a merge în toate universitățile din timpul său ca să "strige peste tot ca un nebun și să-i zguduie pe cei care au mai multă știință decât caritate", ca să se simtă determinați să devină misionari din iubire față de frați, "spunând din adâncul inimii lor: «Doamne, iată-mă; ce vrei ca eu să fac?»" (Scrisoare de la Chochín, ianuarie 1544).

Am putea și noi să ne însușim aceste cuvinte, după exemplul său și al Mariei: "Doamne, iată-mă; ce vrei ca eu să fac?", ca să ne însoțească nu numai în aceste zile, ci întotdeauna, ca angajare constantă de a asculta și de a răspunde prompt la invitațiile la iubire și la dreptate, care continuă și astăzi să vină la noi de la caritatea infinită a lui Dumnezeu.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Călătoria apostolică a Sfântului Părinte Francisc
în Indonezia, Papua Noua Guinee, Timorul de Est și Singapore

(2-13 septembrie 2024)

  1. Conferință de presă a Sfântului Părinte Francisc în zborul de întoarcere din călătoria apostolică în Indonezia, Papua Noua Guinee, Timorul de Est și Singapore (13 septembrie 2024)

  2. Papa în Singapore: Întâlnire interreligioasă cu tinerii ("Catholic Junior College", 13 septembrie 2024)

  3. Papa salută bătrânii și bolnavii din Singapore: rugați-vă pentru Biserică și omenire (13 septembrie 2024)

  4. Papa în Singapore: Sfânta Liturghie (Stadionul Național "Singapore Sports Hub", 12 septembrie 2024)

  5. Papa în Singapore: Întâlnirea cu autoritățile, cu societatea civilă și corpul diplomatic (12 septembrie 2024)

  6. Provocările iezuiților într-un loc de frontieră. Întâlnirea privată a pontifului cu confrații la "St. Francis Xavier Retreat Center" din Singapore

  7. Papa în Timorul de Est: Întâlnire cu tinerii ("Centro de Convenções", Dili, 11 septembrie 2024)

  8. Papa Francisc în colocviu cu iezuiții din Dili, omagiu adus unui confrate de 103 ani

  9. Papa în Timorul de Est: Sfânta Liturghie (Platoul Taci Tolu, Dili, 10 septembrie 2024)

  10. Papa în Timorul de Est: Întâlnire cu episcopii, preoții, diaconii, consacrații, consacratele, seminariștii și cateheții (Catedrala "Neprihănita Zămislire", Dili, 10 septembrie 2024)

  11. Papa în Timorul de Est: Vizită la copiii cu dizabilități de la Școala "Irmãs Alma" (Școala "Irmãs Alma", Dili, 10 septembrie 2024)

  12. Papa în Timorul de Est: Întâlnirea cu autoritățile, cu societatea civilă și corpul diplomatic (Sala din Palatul Prezidențial, Dili, 9 septembrie 2024)

  13. Papa în Papua Noua Guinee: Întâlnire cu tinerii (Stadionul "Sir John Guise", Port Moresby, 9 septembrie 2024)

  14. La granița dintre Asia și Oceania, papa, la Baro, încurajează opera misionarilor în rândul triburilor

  15. Papa în Papua Noua Guinee: Întâlnire cu credincioșii din Dieceza de Vanimo (Platoul din fața Catedralei "Sfânta Cruce", Vanimo, 8 septembrie 2024)

  16. Papa în Papua Noua Guinee: Sfânta Liturghie (Stadionul "Sir John Guise", Port Moresby, 8 septembrie 2024)

  17. Papa în Papua Noua Guinee: Întâlnire cu episcopii din Papua Noua Guinee și din Insulele Solomon, preoții, diaconii, consacrații, consacratele, seminariștii și cateheții (Sanctuarul "Maria Ajutătoare", Port Moresby, 7 septembrie 2024)

  18. Papa în Papua Noua Guinee: Vizită la copiii de la "Street Ministry" și "Callan Services" ("Caritas Technical Secondary School", Port Moresby, 7 septembrie 2024)

  19. Papa în Papua Noua Guinee: Întâlnirea cu autoritățile, cu societatea civilă și corpul diplomatic ("APEC House", Port Moresby, 7 septembrie 2024)

  20. Papa în Indonezia: Sfânta Liturghie (Stadionul "Gelora Bung Karno", Jakarta, 5 septembrie 2024)

  21. Papa în Indonezia: Întâlnire cu asistații din realitățile caritative (Sediul Conferinței Episcopale Indoneziene, Jakarta, 5 septembrie 2024)

  22. Papa în Indonezia: Întâlnire interreligioasă (Moscheea "Istiqlal", Jakarta, 5 septembrie 2024)

  23. Papa în Indonezia: Întâlnire cu episcopii, preoții, diaconii, consacrații, consacratele, seminariștii și cateheții (Catedrala "Stăpâna Noastră Ridicată la Cer", Jakarta, 4 septembrie 2024)

  24. Papa Francisc cu iezuiții din Indonezia, Spadaro: impresionat de atâția tineri

  25. Papa în Indonezia: Întâlnirea cu autoritățile, cu societatea civilă și cu corpul diplomatic (Sala din Palatul prezidențial "Istana Negara", Jakarta, 4 septembrie 2024)

  26. Papa va duce în Asia și Oceania apropiere și pace. Colocviu cu cardinalul secretar de stat Pietro Parolin

  27. Cardinalul Lazăr: Papa în Asia, o cufundare în Bisericile "din afara centrului"

  28. Mons. Budi Kleden: "Francisc să ne ajute pe noi, indonezienii, să apărăm armonia socială"

  29. Călătoria apostolică a Sanctității Sale Francisc în Indonezia, Papua Noua Guinee, Timorul de Est, Singapore (2-13 septembrie 2024) – Statistici

  30. Papa în Asia și Oceania. Cardinalul Tagle: Bisericile mici pot să ne învețe

  31. Cardinalul Bo: Papa va da impuls nou Bisericilor din Asia, vii în mijlocul provocărilor

  32. Logourile și motourile călătoriei papei în sud-estul asiatic și în Oceania, de la 2 la 13 septembrie




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat