Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Călătoria apostolică a Sfântului Părinte Francisc
în Indonezia, Papua Noua Guinee, Timorul de Est și Singapore

(2-13 septembrie 2024)

Întâlnire cu episcopii, preoții, diaconii, consacrații, consacratele, seminariștii și cateheții

(Catedrala "Neprihănita Zămislire", Dili, 10 septembrie 2024)

Iubiți frați episcopi,
iubiți preoți și diaconi, călugărițe, călugări și seminariști,
iubiți cateheți, fraților și surorilor, bună ziua!

© Vatican Media
Mulți dintre cei mai tineri - seminariști, călugărițe, tineri - au rămas afară. Și acum, când l-am văzut pe episcop, i-am spus că trebuie să mărească această catedrală, pentru că este un har a avea atâtea vocații! Îi mulțumim Domnului și le mulțumim și misionarilor care au venit înainte de noi. Când îl vedem pe acest om [Florentino de Jesús Martins, de 89 de ani, căruia papa i-a spus că "se întrecea cu Apostolul Paul"], care a fost catehet toată viața, putem înțelege harul misiunii încredințate. Îi mulțumim Domnului pentru această binecuvântare, pentru această Biserică.

Sunt fericit să mă aflu în mijlocul vostru, în contextul unei călătorii care mă vede pelerin în ținuturile din Orient. Îi mulțumesc Monseniorului Norberto de Amaral pentru cuvintele pe care mi le-a adresat, amintind că Timorul de Est este o țară "la marginile lumii". Și eu vin de la marginile lumii, dar voi mai mult decât mine! Și îmi place să spun: tocmai pentru că este la marginile lumii se află în centrul evangheliei! Acesta este un paradox pe care trebuie să-l învățăm: în evanghelie, marginile sunt centrul și o Biserică incapabilă să meargă la margini și care se ascunde în centru este o Biserică foarte bolnavă. În schimb, atunci când o Biserică privește în afară, trimite misionari, se pune pe acele margini care sunt centrul, centrul Bisericii. Mulțumesc pentru că stați la margini. Pentru că știm bine că în inima lui Cristos periferiile existenței sunt centrul: Evanghelia este populată de persoane, figuri și istorii care sunt la margini, la granițe, dar sunt convocate de Isus și devin protagoniste ale speranței pe care El a venit să ne-o aducă.

Mă bucur cu voi și pentru voi, pentru că sunteți discipolii Domnului în această țară. Gândindu-mă la trudele voastre și la provocările pe care sunteți chemați să le înfruntați, mi-a revenit în minte un text din Evanghelia lui Ioan, foarte sugestiv, care ne relatează o scenă de duioșie și de intimitate petrecută în casa prietenilor lui Isus, Lazăr, Marta și Maria (cf. In 12,1-11). La un moment dat, în timpul cinei, Maria "luând un vas cu mireasmă de nard curat, de mare preț, a uns picioarele lui Isus și i le-a șters cu părul ei. Și casa s-a umplut cu parfumul miresmei" (v. 3).

Maria unge picioarele lui Isus și acel parfum se răspândește în casă. Aș vrea să mă opresc cu voi asupra acestui lucru: parfumul, parfumul lui Cristos, parfumul evangheliei sale, este un dar pe care voi îl aveți, un dar care v-a fost dat gratuit, dar pe care trebuie să-l păziți și pe care toți împreună suntem chemați să-l răspândim. A păzi parfumul, acest dar al evangheliei pe care Domnul l-a dat acestei țări, Timorul de Est, și a răspândi parfumul.

Primul lucru: a păzi parfumul. Avem nevoie mereu să ne întoarcem la origine, la originea darului primit, al faptului de a fi creștini, preoți, călugări sau cateheți. Noi am primit însăși viața lui Dumnezeu prin intermediul lui Isus, Fiul său, care a murit pentru noi și ni l-a dăruit pe Duhul Sfânt. Am fost unși, suntem unși cu untdelemnul bucuriei și Apostolul Paul scrie: "Noi suntem înaintea lui Dumnezeu mireasma plăcută a lui Cristos" (2Cor 2,15).

Dragi surori, dragi frați, voi sunteți parfumul lui Cristos! Și acest simbol nu este străin pentru voi: de fapt, aici în Timor crește din belșug lemnul de santal, cu mireasma sa foarte apreciată și căutată și la alte popoare și națiuni. Biblia însăși îi laudă valoarea, atunci când relatează că regina din Saba l-a vizitat pe regele Solomon oferindu-i lemn de santal (cf. 1Rg 10,12). Nu știu dacă regina din Saba, înainte de a merge la Solomon, a făcut escală în Timorul de Est, probabil, și a luat santalul de aici!

Surorilor, fraților, voi sunteți parfumul lui Cristos, un parfum mult mai prețios decât parfumurile franceze! Voi sunteți parfumul lui Cristos, voi sunteți parfumul evangheliei în această țară. Asemenea unui copac de santal, mereu verde, mereu puternic, care crește și produce roade, și voi sunteți discipoli misionari parfumați de Duh Sfânt pentru a îmbăta viața sfântului popor credincios al lui Dumnezeu.

Totuși, să nu uităm un lucru: parfumul primit de Domnul trebuie păzit, trebuie îngrijit cu multă atenție, ca Maria din Betania îl pusese deoparte, îl păstrase, tocmai pentru Isus. În același mod noi trebuie să păzim iubirea, să păzim iubirea. Nu uitați această frază: trebuie să păzim iubirea, cu care Domnul a parfumat viața noastră, ca să nu se dizolve și să nu piardă mireasma sa. Și asta ce înseamnă? Înseamnă a fi conștienți de darul primit - tot ceea ce avem este un dar, a fi conștienți de acest lucru -, amintindu-ne că parfumul nu folosește pentru noi pentru a unge picioarele lui Cristos, vestind evanghelia, slujindu-i pe săraci, înseamnă a veghea asupra noastră înșine, pentru că mediocritatea și lâncezeala spirituală sunt mereu la pândă. Și îmi vine în minte un lucru pe care-l spunea cardinalul De Lubac despre mediocritate și despre mondenitate: "Cel mai rău lucru care se poate întâmpla femeilor și bărbaților din Biserică este să cadă în mondenitate, în mondenitatea spirituală". Fiți atenți, păstrați acest parfum care ne dă atâta viață.

Și adaug un alt lucru: noi privim cu recunoștință la istoria care ne-a precedat, la sămânța credinței aruncată aici de misionari. Acești trei care ne-au vorbit: călugărița care a trăit toată viața sa consacrată aici; acest preot care a știut să însoțească poporul său în momentele dificile ale dominației străine; și acest diacon căruia nu i s-a blocat limba pentru a vesti evanghelia și pentru a boteza. Să ne gândim la aceste trei exemple care sunt reprezentative ale istoriei Bisericii noastre, și să iubim istoria noastră. Este sămânța aruncată aici. [Sunt și] școlile pentru formarea lucrătorilor pastorali și multe altele. Dar acest lucru poate să fie îndeajuns? În realitate, trebuie să alimentăm mereu flacăra credinței. Pentru aceasta aș vrea să vă spun: nu neglijați să aprofundați doctrina evangheliei, nu neglijați să vă maturizați în formarea spirituală, catehetică și teologică; pentru că toate acestea folosesc pentru a vesti evanghelia în această cultură a voastră și, în același timp, pentru a o purifica de forme arhaice și uneori superstiție. Predicarea credinței trebuie să se încultureze în cultura voastră și cultura voastră trebuie să fie evanghelizată. Și acest lucru este valabil pentru toate popoarele, nu numai pentru voi. Dacă o Biserică nu este capabilă să încultureze credința, nu este capabilă să exprime credința în valorile proprii ale acelei țări, va fi o Biserică eticistă și fără rodnicie. Există atâtea lucruri frumoase în cultura voastră, mă gândesc în special la credința în înviere și în prezența sufletelor răposaților; însă toate acestea trebuie mereu purificate în lumina evangheliei, în lumina doctrinei Bisericii. Angajați-vă, vă rog, în asta, pentru că "fiecare cultură și fiecare grup au nevoie să fie purificați și să se matureze".

Și ajungem la al doilea punct: a răspândi parfumul. Biserica există pentru a evangheliza, și noi suntem chemați să ducem celorlalți parfumul dulce al vieții, viața nouă a evangheliei. Maria din Betania nu folosește nardul prețios pentru a se înfrumuseța pe ea însăși, ci pentru a unge picioarele lui Isus și astfel răspândește mireasma în toată casa. Mai mult, Evanghelia lui Marcu precizează că Maria, pentru a-l unge pe Isus, sparge vasul de alabastru care conține unguentul parfumat (cf. 14,3). Evanghelizarea are loc atunci când avem curajul de "a sparge" vasul care conține parfumul, a sparge "găoacea" care adesea ne închide în noi înșine și a ieși dintr-o religiozitate leneșă, comodă, trăită numai pentru o nevoie personală. Și mi-a plăcut mult expresia pe care a folosit-o Rosa, când a spus: "o Biserică în mișcare, o Biserică ce nu stă pe loc, care nu se învârte în jurul ei, ci este arsă de pasiunea de a duce tuturor bucuria evangheliei".

Și țara voastră, înrădăcinată într-o lungă istorie creștină, are nevoie astăzi de un reînnoit elan în evanghelizare, ca să ajungă la toți parfumul evangheliei: un parfum de evanghelizare și de pace după anii grei ai războiului; un parfum de compasiune, care să ajute săracii să se ridice și să trezească angajarea pentru a ridica destinele economice și sociale ale țării; un parfum de dreptate împotriva corupției. Fiți atenți! De atâtea ori corupția poate să intre în comunitățile noastre, în parohiile noastre. Și, îndeosebi, parfumul evangheliei trebuie răspândit împotriva a tot ceea ce umilește, ceea ce desfigurează și chiar distruge viața umană, împotriva acelor plăgi care generează gol interior și suferință precum alcoolismul, violența, lipsa de respect față de femeie. Evanghelia lui Isus are forța de a transforma aceste realități întunecate și de a genera o societate nouă. Mesajul pe care voi călugărițele îl oferiți în fața fenomenului lipsei de respect față de femei este că femeile sunt partea cea mai importantă a Bisericii, pentru că se ocupă de cei mai nevoiași: îi îngrijesc, îi însoțesc. Tocmai am vizitat acea frumoasă casă de primire pentru cei mai săraci și cei mai nevoiași [Școala "Irmãs Alma" pentru copii cu dizabilități]. Surorilor, fiți mame ale poporului lui Dumnezeu; să știți "să nașteți" comunități, fiți mame. Asta este ceea ce vreau de la voi.

Dragi surori, dragi frați, este nevoie de această tresăltare de evanghelie; și de aceea astăzi este nevoie de călugărițe, călugări, preoți, de cateheți pasionați, cateheți pregătiți și creativi. Este nevoie de creativitate în misiune. Și mulțumesc pentru mărturia sa de catehet domnului Florentino, edificator, a dedicat mare parte din viața acestei slujiri foarte frumoase. Și preoților, îndeosebi, aș vrea să le spun: am aflat că poporul vi se adresează vouă cu atâta afect numindu-vă "Amu", care este titlul cel mai important, înseamnă "domn". Însă asta nu trebuie să vă facă să vă simțiți superiori poporului: voi veniți din popor, sunteți născuți de mame din popor, ați crescut cu poporul. Nu uitați cultura poporului pe care ați primit-o. Nu sunteți superiori. Nici nu trebuie să vă inducă în ispita mândriei și a puterii. Și știți cum începe ispita puterii? Ați înțeles, e adevărat? Bunica mea îmi spunea: "Diavolul intră mereu prin buzunare" ["Il diavolo entra sempre dalle tasche"]; pe aici intră diavolul, intră mereu prin buzunare. Vă rog, nu vă gândiți la slujirea voastră ca la un prestigiu social. Nu, ministeriul este o slujire. Și dacă vreunul dintre voi nu se simte slujitor al poporului, să meargă să ceară sfat de la un preot înțelept ca să-l ajute să aibă această dimensiune atât de importantă. Să ne amintim de asta: cu parfumul se ung picioarele lui Cristos, care sunt picioarele fraților noștri în credință, începând de la cei mai săraci. Cei mai privilegiați sunt cei mai săraci, și cu acest parfum trebuie să ne îngrijim de ei. Este elocvent gestul pe care aici credincioșii îl fac atunci când vă întâlnesc pe voi preoții: iau mâna voastră consacrată și o apropie de frunte ca semn de binecuvântare. Este frumos să se perceapă în acest semn afectul poporului sfânt al lui Dumnezeu, pentru că preotul este instrument de binecuvântare: niciodată, niciodată preotul nu trebuie să profite de rol, mereu trebuie să binecuvânteze, să mângâie, să fie slujitor de compasiune și semn al milostivirii lui Dumnezeu. Și probabil că semnul a toate acestea este preotul sărac. Iubiți sărăcia ca soție a voastră.

Iubiți frați, un diplomat portughez din 1500, Tomé Pires, a scris așa: "Negustorii malaiezi spun că Dumnezeu a creat Timorul pentru lemnul de santal" (The Summa Oriental, Londra, 1944, 204). Însă noi știm că există și un alt parfum: în afară de santal există un altul, care este parfumul lui Cristos, parfumul evangheliei, care îmbogățește viața și o umple de bucurie.

Voi, preoți, diaconi, călugărițe: nu vă descurajați! Așa cum ne-a amintit părintele Sancho în mărturia sa emoționantă: "Dumnezeu știe cum să se îngrijească de cei pe care i-a chemat și i-a trimis în misiune". În momentele de mare dificultate, gândiți-vă la asta: el ne însoțește. Să ne lăsăm însoțiți de Domnul cu spirit de sărăcie și cu spirit de slujire. Vă binecuvântez din inimă. Și vă cer cu rugăminte să nu uitați să vă rugați pentru mine. Dar rugați-vă în favoarea mea, nu împotriva mea. Mulțumesc.

Și aș vrea să termin cu un mulțumesc, o mare mulțumire pentru bătrânii voștri, preoți bătrâni care și-au dedicat viața aici; călugărițe bătrâne care sunt aici, care sunt extraordinare, care și-au dedicat viața. Ei sunt modelul nostru. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat