Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Călătoria apostolică a Sfântului Părinte Francisc
în Indonezia, Papua Noua Guinee, Timorul de Est și Singapore

(2-13 septembrie 2024)

Întâlnirea cu autoritățile, cu societatea civilă și corpul diplomatic

(Sala din Palatul Prezidențial, Dili, 9 septembrie 2024)

Domnule președinte,
domnule prim-ministru,
stimați membri ai guvernului și ai corpului diplomatic,
domnule cardinale, frați episcopi,
reprezentanți ai societății civile,
doamnelor și domnilor!

© Vatican Media
Vă mulțumesc pentru primirea respectuoasă și bucuroasă în această frumoasă țară Timorul de Est; și sunt recunoscător președintelui, domnul José Ramos-Horta, pentru expresiile respectuoase pe care tocmai mi le-a adresat.

Aici Asia și Oceania se desfășoară și, într-un anumit sens, întâlnesc Europa, departe geografic, și totuși aproape datorită rolului pe care ea l-a avut la aceste latitudini în ultimele cinci secole - nu mă refer la pirații olandezi! De fapt, din Portugalia, în secolul al XVI-lea au ajuns primii misionari dominicani care au adus catolicismul și limba portugheză; și aceasta din urmă împreună cu limba tetum sunt astăzi cele două limbi oficiale ale statului.

Creștinismul, născut în Asia, a ajuns în aceste margini extreme ale continentului prin misionari europeni, mărturisind propria vocație universală și capacitatea de a se armoniza cu cele mai diferite culturi, care, întâlnindu-se cu evanghelia, găsesc o nouă sinteză mai înaltă și profundă. Creștinismul se înculturează, asumă culturile și diferitele rituri orientale, ale diferitelor popoare. De fapt, una dintre dimensiunile importante ale creștinismului este înculturarea credinței. Și el, la rândul său, evanghelizează culturile. Acest binom este important pentru viața creștină: înculturarea credinței și evanghelizarea culturii. Nu este o credință ideologică, este o credință înrădăcinată în cultură.

Această țară, împodobită cu munți, păduri și câmpii, înconjurată de o mare minunată, prin ceea ce am putut vedea, bogată în atâtea lucruri, în atâtea roade și lemn... Cu toate acestea, această țară a străbătut în trecutul recent o fază dureroasă. A cunoscut convulsiile și violențele, care adesea se înregistrează atunci când un popor se arată spre independența deplină și căutarea sa de autonomie este negată sau contrastată.

De la 28 noiembrie 1975 la 20 mai 2002, adică de la independența declarată la cea restaurată definitiv, Timorul de Est a trăit anii pătimirii sale și ai celei mai mari încercări ale sale. A suferit. Țara a știut însă să învie, regăsind un drum de pace și de deschidere spre o nouă fază, care vrea să fie de dezvoltare, de îmbunătățire a condițiilor de viață, de valorizare la toate nivelurile strălucirii necontaminate din acest teritoriu și ale resurselor sale naturale și umane.

Să-i aducem mulțumire lui Dumnezeu, pentru că, în traversarea unei perioade atât de dramatice din istoria voastră, voi nu ați pierdut speranța, și pentru faptul că, după zile întunecate și dificile, au apărut în sfârșit zori de pace și de libertate.

În obținerea acestor importante rezultate a fost de mare ajutor înrădăcinarea voastră în credință, așa cum a evidențiat Sfântul Ioan Paul al II-lea în vizita sa în țara voastră. El, în omilia de la Tasi-Tolu, a amintit că credincioșii catolici din Timorul de Est au "o tradiție în care viața familială, cultura și obiceiurile sociale sunt profund înrădăcinate în evanghelie"; o tradiție "bogată în învățături și în spiritul fericirilor", în "umilă încredere în Dumnezeu, în iertare și milostivire și, atunci când este necesar, în suferință răbdătoare în încercare" (12 octombrie 1989). Și traducând asta în ziua de azi, eu aș spune că voi sunteți un popor care a suferit, dar înțelept în suferință.

În această privință, doresc îndeosebi să amintesc și să laud angajarea voastră asiduă pentru a ajunge la o reconciliere deplină cu frații din Indonezia, atitudine care a avut primul și cel mai curat izvor al său în învățăturile evangheliei. Ați menținut trainică speranța voastră și în suferință și, grație naturii poporului vostru și grație credinței voastre, ați transformat durerea în bucurie. Să dea Dumnezeu ca și în alte conflicte în diferite părți ale lumii să prevaleze dorința păcii. De fapt, unitatea este superioară conflictului, mereu; pacea unității este superioară conflictului. Și pentru aceasta se cere și o anumită purificare a memoriei, pentru a vindeca rănile, a combate ura cu reconcilierea, ciocnirea cu colaborarea. Este frumos de a vorbi despre "politica mâinii întinse", este foarte înțeleaptă, nu este nesăbuită, nu, pentru că atunci când mâna întinsă se simte trădată, știe să lupte, știe să ducă înainte lucrurile.

Este motiv de elogiu și faptul că, în a douăzecea aniversare a independenței țării, ați receptat ca document național Declarația despre Fraternitatea umană - sunt recunoscător pentru asta, domnule președinte - semnată de mine împreună cu marele imam de Al-Azhar la 4 februarie 2019 la Abu Dhabi. Și ați făcut asta pentru ca - așa cum dorește însăși Declarația - ea să poată fi adoptată și inclusă în programele școlare, și acest lucru este fundamental.

În același timp, vă îndemn să continuați cu încredere reînnoită în construirea înțeleaptă și în consolidarea instituțiilor din republica voastră, în așa fel încât cetățenii să se simtă efectiv reprezentați și ele să fie pe deplin capabile să slujească poporul din Timorul de Est.

Acum în fața voastră s-a deschis un nou orizont, eliberat de nori negri, dar cu noi provocări de înfruntat și noi probleme de rezolvat. Pentru aceasta vreau să vă spun: credința, care v-a luminat și susținut în trecut, să continue să inspire prezentul vostru și viitorul vostru. "Que a vossa fé seja a vossa cultura!"; adică, să inspire criteriile, proiectele, alegerile conform evangheliei.

Printre multele probleme actuale, mă gândesc la fenomenul emigrației, care este mereu indice al unei valorizări insuficiente sau inadecvate a resurselor; precum și al dificultății de a oferi tuturor un loc de muncă apt să producă un profit egal și să garanteze familiilor un profit corespunzător exigențelor lor de bază. Și nu este întotdeauna un fenomen extern. De exemplu, în Italia există emigrația din sud spre nord și toți avem o regiune din sud care se depopulează.

Mă gândesc la sărăcia prezentă în atâtea zone rurale și la respectiva necesitate a unei acțiuni corale de largă respirație care să implice forțe multiple și responsabilități distincte, civile, religioase și sociale, pentru a aduce remediu și pentru a oferi alternative valabile la emigrație.

Și, în sfârșit, mă gândesc la acelea care pot fi considerate plăgi sociale, cum sunt excesivul uz de alcoolice în rândul tinerilor. Vă rog, aveți grijă de asta! Dați idealuri tinerilor, ca să iasă din aceste capcane! Precum și fenomenul constituirii de bande, care, întărite de cunoașterea artelor marțiale, în loc să o folosească în slujba celor lipsiți de apărare, o folosesc ca ocazie pentru a scoate în evidență puterea efemeră și dăunătoare a violenței. Și să nu-i uităm pe atâția copii și adolescenți ofensați în demnitatea lor - acest fenomen apare în toată lumea -: toți suntem chemați să acționăm cu responsabilitate pentru a preveni orice tip de abuz și a garanta o creștere senină copiilor noștri.

Pentru soluționarea acestor probleme, precum și pentru o gestionare optimă a resurselor naturale ale țării - în primul rând a rezervelor petrolifere și a gazelor, care ar putea oferi posibilități inedite de dezvoltare - este indispensabil să se pregătească în mod adecvat, cu o formare corespunzătoare, cei care vor fi chemați să fie clasa conducătoare a țării într-un viitor care nu este îndepărtat. Mi-a plăcut ceea ce mi-a spus domnul președinte cu privire la educație aici. Astfel, ei vor putea avea la dispoziție toate instrumentele indispensabile pentru a schița un proiect de largă respirație, în interesul exclusiv al binelui comun.

Biserica oferă ca bază a acestui proces formativ doctrina sa socială. Ea constituie un pilastru indispensabil, pe care să se construiască specifice cunoștințe și de care trebuie să ne sprijinim mereu, pentru a verifica dacă ulterioare rezultate au fost cu adevărat în favoarea dezvoltării integrale sau nu sunt, în schimb, piedică, producând dezechilibre inacceptabile și un nivel ridicat de rebutați, lăsați la margini. Doctrina socială a Bisericii nu este o ideologie, este bazată pe fraternitate. Este o doctrină care trebuie să favorizeze, care favorizează dezvoltarea popoarelor, în special a celor mai sărace.

Totuși, dacă problemele nu lipsesc - cum este pentru fiecare popor și pentru fiecare epocă -, vă invit să fiți încrezători și să mențineți o privire plină de speranță spre viitor. Și există un lucru pe care aș vrea să vi-l spun, care nu este în discurs, pentru că îl port înăuntru. Aceasta este o țară frumoasă, dar care este cel mai frumos lucru pe care-l are această țară? Poporul. Aveți grijă de popor, iubiți poporul vostru, faceți să crească poporul! Acest popor este minunat, este minunat. În aceste puține ore de la venirea mea se vede cum se exprimă un popor, iar poporul vostru se exprimă cu demnitate și cu bucurie. Este un popor bucuros.

Sunteți un popor tânăr, nu prin cultura voastră și prin intrarea în acest ținut, care sunt, în schimb, foarte vechi, ci prin faptul că aproape 65% din populația Timorului de Est este sub 30 de ani. Mă gândesc la două țări europene, unde vârsta medie este de 46 și 48 de ani. Și la voi, 65% au mai puțin de 30 de ani; putem să ne gândim că vârsta medie va fi în jur de 30 de ani, un pic mai puțin. Aceasta este o bogăție. Această informație ne spune că primul domeniu în care trebuie investit este pentru voi educația. Sunt bucuros de ceea ce am aflat de la președinte și ceea ce faceți. Mergeți înainte. Cred că există deja diferite universități, eventual și prea multe, și în plus diferite școli secundare, lucru care probabil că nu era în urmă cu douăzeci de ani. Acesta este un ritm de creștere foarte mare. Investiți în educație, în educația în familie și în școală. O educație care să pună în centru copiii și tinerii și să promoveze demnitatea lor. Am fost bucuros să văd copiii zâmbind, cu acei dinți albi! Era plin de tineri în toate părțile. Entuziasmul, prospețimea, proiecția spre viitor, curajul, întreprinderea, tipice ale tinerilor, uniți cu experiența și cu înțelepciunea bătrânilor, formează un amestec providențial de cunoștințe și de elanuri generoase spre ziua de mâine. Și aici îmi permit să dau un sfat: puneți împreună copiii cu bunicii! Întâlnirea copiilor și a bunicilor provoacă înțelepciune. Gândiți-vă la asta. Împreună, acest entuziasm tineresc și această înțelepciune sunt o mare resursă și nu permit pasivitatea nici, cu atât mai puțin, pesimismul.

Biserica Catolică, doctrina sa socială, instituțiile sale pentru asistență și caritate față de cei nevoiași, cele educative și cele sanitare sunt în slujba tuturor și sunt și ele o resursă prețioasă, care permite să se privească spre viitor cu ochi plini de speranță. Merită apreciere, în această privință, faptul că angajarea Bisericii în favoarea binelui comun se poate folosi de colaborarea și de sprijinul statului, în cadrul relațiilor cordiale dezvoltate între Biserică și Republica Democrată Timorul de Est, receptate de Acordul între părți intrat în vigoare la 3 martie 2016. Relații excelente.

Timorul de Est, care a știut să facă față momentelor de mare suferință cu determinare răbdătoare și eroism, astăzi trăiește ca țară pașnică și democrată, care se angajează în construirea unei societăți care este fraternă, dezvoltând relații pașnice cu vecinii în cadrul comunității internaționale. Privind la trecutul vostru recent și la ceea ce a fost făcut până acum, există motive de a fi încrezători că națiunea voastră va ști la fel să înfrunte cu inteligență și claritate și creativitate dificultățile și problemele de astăzi. Aveți încredere în înțelepciunea poporului. Poporul are înțelepciunea sa, aveți încredere în această înțelepciune.

Încredințez Timorul de Est și tot poporul său ocrotirii Neprihănitei Zămislite, patroană cerească invocată cu titlul de Virgem de Aitara. Ea să vă însoțească și să vă ajute mereu în misiunea de a construi o țară liberă, democrată, solidară și bucuroasă, unde nimeni să nu se simtă exclus și fiecare să poată trăi în pace și demnitate. Deus abençoe Timor-Leste! Maromak haraik bênção ba Timor-Lorosa’e!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat