Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Călătoria apostolică a Sfântului Părinte Francisc
în Indonezia, Papua Noua Guinee, Timorul de Est și Singapore

(2-13 septembrie 2024)

Sfânta Liturghie

(Stadionul "Sir John Guise", Port Moresby, 8 septembrie 2024)

© Vatican Media
Primul cuvânt pe care Domnul ni-l adresează astăzi este: "Fiți tari și nu vă temeți!" (Is 35,4). Profetul Isaia spune asta tuturor celor care sunt rătăciți cu inima. În acest mod, el încurajează poporul său și, chiar în mijlocul dificultăților și al suferințelor, îl invită să ridice privirea în sus, spre un orizont de speranță și de viitor: Dumnezeu vine să ne mântuiască, el va veni și, în acea zi, "se vor deschide ochii orbilor și urechile surzilor se vor destupa" (Is 35,5).

Această profeție se realizează în Isus. În relatarea Sfântului Marcu sunt scoase în evidență mai ales două lucruri: depărtarea surdomutului și apropierea lui Isus. Depărtarea surdomutului. Acest om se află într-o zonă geografică pe care, cu limbajul de astăzi, am numi-o "periferie". Teritoriul Decapole se află dincolo de Iordan, departe de centrul religios care este Ierusalimul. Dar acel om surdomut trăiește și un alt tip de depărtare; el este departe de Dumnezeu, este departe de oameni, pentru că nu are posibilitatea de a comunica: este surd și, prin urmare, nu poate să-i asculte pe ceilalți, este mut și, prin urmare, nu poate vorbi cu ceilalți. Acest om este dat afară din lume, este izolat, este prizonier al surzeniei sale și al muțeniei sale și, de aceea, nu se poate deschide față de ceilalți pentru a comunica.

Așadar, putem citi această condiție de surdomut și într-un alt sens, pentru că ni se poate întâmpla să fim scoși afară din comuniunea și din prietenia cu Dumnezeu și cu frații când, mai mult decât urechile și limba, este blocată inima. Există o surzenie interioară și o muțenie a inimii care depind de tot ceea ce ne închide în noi înșine, ne închide față de Dumnezeu, ne închide față de ceilalți: egoismul, indiferența, frica de a risca și de a intra în joc, resentimentul, ura, și lista ar putea continua. Toate acestea ne îndepărtează de Dumnezeu, ne îndepărtează de frații, precum și de noi înșine; și ne îndepărtează de bucuria de a trăi.

La această îndepărtare, fraților și surorilor, Dumnezeu răspunde cu contrariul, cu apropierea lui Isus. În Fiul său, Dumnezeu vrea să arate înainte de toate asta: că el depășește toate distanțele. Și de fapt, în textul din evanghelie îl vedem pe Isus care merge în acele teritorii periferice, ieșind din Iudeea pentru a merge în întâmpinarea păgânilor (cf. Mc 7,31).

Cu apropierea sa, Isus vindecă, vindecă muțenia și surzenia omului: de fapt, atunci când ne simțim departe sau alegem să stăm la distanță - la distanță de Dumnezeu, la distanță de frați, la distanță de cel care este diferit de noi -, atunci ne închidem, ne baricadăm în noi înșine și ajungem să ne învârtim numai în jurul eu-lui nostru, surzi la cuvântul lui Dumnezeu și la strigătul aproapelui și de aceea incapabili să vorbim cu Dumnezeu și cu aproapele.

Și voi, fraților și surorilor, care locuiți în această țară așa de îndepărtată, poate că aveți imaginația că sunteți separați, separați de Domnul, separați de oameni, și asta nu merge, nu: voi sunteți uniți, uniți în Duhul Sfânt, uniți în Domnul! Și Domnul spune fiecăruia dintre voi: "Deschide-te!". Acesta este lucrul cel mai important: să ne deschidem față de Dumnezeu, să ne deschidem față de frați, să ne deschidem față de evanghelie și a o face să devină busola vieții noastre.

Și vouă Domnul vă spune astăzi: "Fii tare și nu te teme, popor papuaș! Deschide-te! Deschide-te la bucuria evangheliei, deschide-te la întâlnirea cu Dumnezeu, deschide-te la iubirea fraților". Fie ca niciunul dintre noi să nu rămână surd și mut în fața acestei invitații. Și pe acest drum să vă însoțească Fericitul Giovanni Mazzucconi: printre multele greutăți și ostilități, el l-a purtat pe Cristos în mijlocul vostru, pentru ca niciunul să nu rămână surd în fața mesajului bucuros al mântuirii, și tuturor să i se poată dezlega limba pentru a cânta iubirea lui Dumnezeu. Așa să fie, astăzi, și pentru voi!

* * *

ANGELUS

La sfârșitul Liturghiei

Iubiți frați și surori,

© Vatican Media
Înainte de a încheia această celebrare, ne adresăm Fecioarei Maria cu rugăciunea Angelus. Ei îi încredințez drumul Bisericii din Papua Noua Guinee și din Insulele Solomon. Maria, ajutorul creștinilor - Maria Helpim să vă însoțească și să vă ocrotească mereu: să întărească unirea familiilor, să facă frumoase și curajoase visele tinerilor, să-i susțină și să-i mângâie pe bătrâni, să-i întărească pe bolnavi și pe suferinzi!

Și din această țară așa de binecuvântată de Creator, aș vrea să invoc împreună cu voi, prin mijlocirea Mariei Preasfinte, darul păcii pentru toate popoarele. Îndeosebi, cer asta pentru această mare regiune a lumii între Asia, Oceania și Oceanul Pacific. Pace, pace pentru națiuni, precum și pentru creație. Nu reînarmării și exploatării casei comune! Da întâlnirii între popoare și culturi, da armoniei omului cu creaturile!

Maria Helpim, Regina păcii, ajută-ne să convertim la planurile lui Dumnezeu, care sunt planuri de pace și de dreptate pentru marea familie umană!

În această duminică, în care este sărbătoarea liturgică a Nașterii Mariei, gândul nostru îl îndreptăm spre sanctuarul de la Lourdes, care, din păcate, a fost lovit de o inundație.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat