Onești: Exerciții spirituale pentru Frații Minori Capucini
În perioada 25-31 august 2024, 17 frați capucini au participat la exercițiile spirituale care au avut loc în ambientul liniștit și frumos al Casei Ecumenice "Domus Mariae" din Onești. Exercițiile au fost ținute de fratele Adrian Benchea-Joca, OFMCap., și au avut titlul: "Întâlnirea cu Isus Cristos în cuvânt, în penitență și în Euharistie".
Fratele Adrian le-a reamintit participanților că exercițiile spirituale obligă la păstrarea tăcerii și a solitudinii (inclusiv prin evitarea folosirii mijloacelor de comunicare), pentru ca astfel să se creeze ambientul de liniște și reculegere care permite, stimulează și inspiră rugăciunea interioară și meditația profundă!
Unul dintre îndemnurile pe care fratele predicator le-a transmis participanților, atât prin ceea ce a spus, cât și prin convingerea cu care a spus, este faptul că trebuie să pătrundem în profunzimea a ceea ce celebrăm în cuvântul Scripturii, în penitență și în Euharistie și să trăim în mod autentic și cu ardoare aceste aspecte ale vieții noastre de consacrați.
De asemenea, fratele predicator a evidențiat faptul că, deși în secolul trecut s-a scos la suprafață toată bogăția sacramentală existentă în Biserică, omenirea trece astăzi printr-o criză sacramentală nemaiîntâlnită, din cauza unei viziuni desacralizate a lumii. Este necesar să trecem de la o viziune funcțională și utilitară a lumii la o viziune sacramentală, de la a trăi sacramentele ca funcționari sau simpli beneficiari la a le trăi ca adevărați preoți și fii.
De aceea, frații au fost ajutați să identifice diferitele "pete", adică moduri greșite și mediocre de a înțelege sacramentele și liturgia în general, pentru a trece la un mod nou, purificat și pasional de a le trăi, un mod în care să percepem prezența lui Cristos. Cuvântul Scripturii, penitența și Euharistia sunt cu adevărat momente în care îl întâlnim pe Isus, însă sunt necesare o pregătire serioasă, tăcerea și reculegerea pentru a percepe prezența sa.
Dumnezeu acționează în mod real prin sacramente, revarsă haruri prin participarea la jertfa Sfintei Liturghii, dar contează și modul în care noi celebrăm aceste taine sfinte. Să nu celebrăm în grabă și cu răceală Sfânta Liturghie - cei care o celebrau în acest mod erau numiți "măcelari" de către Sfântul Padre Pio - ci cu respect, demnitate și iubire.
Un semn concret al unei celebrări demne îl constituie respectarea momentelor de tăcere, momente care nu au doar un caracter intimist și personal, ci mai ales sunt simbol și "loc" al acțiunii Duhului Sfânt, culme a acțiunii liturgice. Prin tăcerea cerută, Biserica ne indică prezența și acțiunea lui Dumnezeu și ne oferă posibilitatea de a percepe prezența și acțiunea sa.
Recunoscători bunului Dumnezeu și fratelui predicator pentru aceste zile de har, în care am fost luminați, stimulați și întăriți spiritual, îi cerem Fericitului Ieremia, patronul Custodiei Fraților Capucini din România, să mijlocească pentru noi harul ca aceste zile de exerciții spirituale să aducă roade în sufletul fiecărui frate și în fraternitățile noastre!
Pace și bine!
Fr. Lucian Dămoc, OFMCap.
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
25-31 august: Onești: Exerciții spirituale pentru Frații Minori Capucini