|
© Vatican Media |
Rugăciunea Papei Francisc în ziua Sfintei Monica
de Tiziana Campisi
O vizită discretă în inima Romei pentru a aduce omagiu mamei unui mare sfânt al Bisericii, venerată și ea de multe secole ca sfântă și amintită astăzi de liturgie. Papa Francisc, a informat cu puțin înainte via Telegram Sala de Presă Vaticană, a "mers în Biserica «Sfântul Augustin» din Roma și s-a oprit în rugăciune în capela unde sunt păstrate rămășițele pământești ale sfintei".
Salut adresat comunității augustiniene
Un alt moment de oprire, continuă postarea, a avut loc "în fața imaginii Sfintei Fecioare Maria a Pelerinilor", apoi, când a părăsit biserica, papa "a salutat frații, surorile și pelerinii prezenți și - conclude nota - s-a întors după aceea în Vatican".
Părintele Di Lernia: Papa, un cinstitor al Sfintei Monica
O vizită surpriză, cea a Papei Francisc, în bazilica augustiniană, în Campo Marzio, dar nu o noutate. De fapt, deja în 2018 și în 2020, papa, deosebit de evlavios față de Sfânta Monica, mamă, a mers la mormântul său în ziua comemorării liturgice, 27 august, pentru a se ruga și a-i aduce omagiu. Astăzi după-amiază l-au primit pe papa călugării augustinieni care s-au întreținut cu el câteva minute și cărora le-a cerut și să poată sta în fața Sfintei Fecioare Maria a Pelerinilor de Caravaggio, după cum relatează la mass-media vaticane părintele Pasquale Di Lernia, secretar general al Ordinului Sfântului Augustin, între cei care au stat de vorbă cu Papa Francisc.
Părinte Pasquale, relatați-ne despre această vizită surpriză a Papei Francisc la mormântul Sfintei Monica.
Cunoaștem foarte bine devoțiunea Papei Francisc față de Sfânta Monica, o devoțiune pe care el, așa cum a reafirmat de mai multe ori, a moștenit-o de la mama sa, o asociată ferventă a Asociației Mamelor Creștine. Din acest motiv, anul acesta, Papa Francisc a voit să se întoarcă aici, în Bazilica "Sfântul Augustin", unde se păstrează relicvele, trupul Sfintei Monica, și unde mai ales se păstrează acest mare cult, foarte răspândit mai ales în rândul mamelor.
Ne descrieți vreun detaliu din această vizită singulară?
Papa Francisc a ajuns pe la ora 16.00. Părea în formă, părea mai ales bucuros. Probabil această vizită era una așteptată din partea sa. După ce l-a salutat pe priorul comunității, a mers în capela Sfintei Monica, unde imediat a depus un buchet de flori albe la mormântul Sfintei Monica și apoi a rămas în tăcere, în rugăciune. La sfârșitul acestei rugăciuni a cerut să poată fi însoțit în fața imaginii Sfintei Fecioare Maria a Pelerinilor, o imagine de Caravaggio deosebit de îndrăgită de atâția romani, care cu siguranță va fi și mai mult îndrăgită în timpul Jubileului, datorită semnificației pe care o asumă. Era înconjurat de mulți oameni care între timp au început să umple bazilica, deschisă pentru cultul credincioșilor, papa a rămas să contemple tabloul și apoi a salutat, cu afabilitatea sa obișnuită, mulți credincioși, consacrate, preoți veniți pentru a o venera pe Sfânta Monica. Apoi, după ce a salutat încă o dată comunitatea fraților augustinieni, a plecat.
Ați avut ocazia să schimbați câteva cuvinte?
Înainte de toate i-am asigurat rugăciunea noastră pentru slujirea sa, pentru persoana sa, mai ales pentru toată Biserica, iar el a dat din cap, a mulțumit pentru această sensibilitate și ne-a invitat să perseverăm în această rugăciune. A și glumit cu priorul care îi prezenta pe augustinieni, l-a întrebat dacă suntem augustinieni buni și asta desigur a provocat zâmbete.
Ce anume aduce această vizită a Papei Francisc festivităților augustiniene din aceste zile, Sfânta Monica și Sfântul Augustin, la 27 și 28 august?
Ne întărește în credință, el fiind păstorul întregii Biserici, ne întărește și în devoțiunea față de Sfânta Monica, față de Sfântul Augustin. Ne întărește mai ales în urmărirea unor valori. Sfânta Monica este o femeie perseverentă, o femeie foarte prezentă în viața copiilor, ca atâtea mame de astăzi. Iată, Monica ne învață că Domnul ascultă, ascultă rugăciunile celor umili, ascultă rugăciunile tuturor celor care, cu perseverență, cu fidelitate, cu fermitate îi cer Domnului roade de bine în propria viață și în viața celorlalți. Cred că este un mesaj care trece și prin această vizită a Papei Francisc, care, cu siguranță, a cerut multe roade de bine pentru Biserică, pentru întreaga omenire, mai ales pentru obținerea păcii. Monica era o femeie de pace. Monica avea această artă, această capacitate de a ști să pună pace în contextele pe care ea le frecventa.
(După Vatican News, 27 august 2024)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu