Traian: Întâlnire cu persoanele cu dizabilități
Sâmbătă, 24 august 2024, la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian, jud. Neamț, a avut loc o frumoasă și rodnică întâlnire cu persoanele cu dizabilități. Tema a fost: "Voi contați! Dumnezeu ne iubește în egală măsură!"
Din motive lesne de înțeles nu voi preciza nici numărul și nici proveniența acestor persoane.
Încă de la intrare, ne-a întâmpinat pr. Felician Tiba, directorul centrului și organizatorul întâlnirii, și, după ce ne-a oferit câte o cafea, ne-a invitat în sala mare a casei, unde ne-a prezentat un material pornind de la situația noastră.
"Ce vină au persoanele cu dizabilități?", spunea părintele. "De ce sunt astfel?" Pornind de la un text din evanghelie: "Pe când trecea, a văzut un om orb din naștere. Discipolii lui l-au întrebat, zicând: «Rabbí, cine a păcătuit că s-a născut orb, el sau părinții lui?». Isus a răspuns: «N-a păcătuit nici el, nici părinții lui, ci [este astfel] ca să se arate în el lucrările lui Dumnezeu»" (In 9,1-3), ne-a făcut să înțelegem că inclusiv prin noi Dumnezeu vrea să-și manifeste slava.
Noi, oamenii, avem tendința să vedem câte o vină peste tot, spunea părintele. Un fenomen din natură, o persoană cu dizabilități, chiar și o nenorocire, la toate noi, ca oameni, încercăm să găsim câte o vină. Ne place să arătăm cu degetul, să dăm vina, să aruncăm responsabilitatea pe alții, să găsim țapi ispășitori, dar nu avem răbdarea de a încerca să vedem în acel context care este voința lui Dumnezeu. De cele mai multe ori o persoană cu dizabilități este o adevărată lecție de viață.
După prezentarea temei: "Voi contați! Dumnezeu ne iubește în egală măsură!", a urmat Liturghia, în cadrul căreia, pornind de la sfântul apostol Bartolomeu, sărbătoritul zilei, părintele a scos din nou în evidență cum Dumnezeu este cel care triumfă mai ales prin cei slabi. Apostolii erau oameni simpli, dar Isus a făcut din ei discipolii săi, iar mai apoi trimișii săi.
Părintele ne-a încurajat, îndemnându-ne să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru darul vieții, iar slăbiciunea fizică pe care o avem să o transformăm într-o oportunitate, prin care să lăsăm harul lui să acționeze.
Mulțumim Bisericii noastre locale pentru că prin preoții săi are grijă de noi și pentru că ne-a inclus și pe noi, persoanele cu dizabilități sau, așa cum se spune astăzi, persoanele cu abilități diferite, printre inițiativele ei. Așteptăm o nouă invitație!
O persoană cu abilități diferite