Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Discurs adresat participanților la întâlnirea promovată de "International Catholic Legislators Network" (24 august 2024)

Eminență,
Excelențe,
Iluștri doamne și domni,

Dragi prieteni,

Adresez un călduros bun-venit vouă tuturor, membri ai International Catholic Legislator Netwok, cu ocazia celei de-a cincisprezecea întâlniri anuale a voastre. Îl salut pe cardinalul Christoph Schönborn și pe dr. Cristiaan Alting von Geusau și le mulțumesc pentru cuvintele respectuoase de introducere, pe care le-am citit, pentru că acum nu se face introducere, aici, pentru a economisi timp, așa încât să pot avea mai multe audiențe.

Tema întâlnirii din anul acesta, "Lumea în război: crize permanente și conflicte - Ce înseamnă pentru noi?", este deosebit de actuală. Situația prezentă de "al treilea război mondial purtat pe bucăți" - dar există al treilea război mondial - pare permanentă și de neoprit. Criza actuală amenință serios eforturile răbdătoare făcute de comunitatea internațională, mai ales prin diplomația multilaterală, cu scopul de a încuraja cooperarea în înfruntarea nedreptăților grave și a provocărilor sociale, economice și ambientale presante, pe care familia umană trebuie să le înfrunte. Și așa este, nu exagerez.

Așadar, care este răspunsul care se așteaptă, nu numai din partea legislatorilor, ci a tuturor bărbaților și femeilor de bunăvoință, îndeosebi a celor inspirați de o viziune evanghelică despre unitatea familiei umane și despre vocația sa de a construi o lume - să cultive o grădină (cf. Gen 2,15; Is 61,11) - caracterizată de fraternitate, dreptate și pace? Aceasta este întrebarea. Permiteți-mi să propun câteva idei pentru reflecția voastră.

Prima: imperativul de a renunța la război ca mijloc pentru a rezolva conflictele și a stabili dreptatea. Să nu uităm că "fiecare război lasă lumea mai rea decât am găsit-o - acest lucru este sigur și avem această experiență. Războiul este un faliment al politicii și al umanității, o capitulare rușinoasă, o înfrângere în fața forțelor răului" (Scrisoarea enciclică Fratelli tutti, 261). Capitularea nu este a unei țări față de alta, capitularea este războiul însuși. Este cu adevărat o înfrângere. De fapt, capacitatea distructivă enormă a armamentelor contemporane a făcut demodate criteriile tradiționale de limitare a războiului. În multe cazuri, distincția între obiective militare și civile este tot mai inconsistentă. Conștiințele noastre nu pot să nu se înduioșeze, din cauza scenelor de moarte și distrugere pe care le avem zilnic în fața ochilor. Avem nevoie să ascultăm strigătul săracului, al văduvelor și al orfanilor despre care vorbește Biblia, pentru a vedea abisul de rău care se află în inima războiului și pentru a decide cu orice mijloc posibil să se aleagă pacea.

A doua: necesitatea de perseverență și răbdare, proverbiala "virtute a celor puternici", în urmarea căii a păcii, în fiecare ocazie potrivită și nepotrivită, prin negociere, mediere și arbitraj. "Dialogul [...] trebuie să fie sufletul comunității internaționale" (Discurs adresat Corpului Diplomatic, 8 ianuarie 2024), facilitate de o încredere reînnoită în structurile cooperării internaționale. În pofida eficacității lor, dovedită în decursul anilor, în promovarea eforturilor globale pentru pace și pentru respectarea dreptului internațional, aceste structuri au nevoie încontinuu de reformă și de reînnoire pentru a se adapta la circumstanțele actuale, la noile circumstanțe. În această privință, o atenție deosebită trebuie dată în susținerea dreptului umanitar internațional și în a-l înzestra cu baze juridice tot mai solide. Aceasta cere, desigur, să se lucreze pentru o distribuire tot mai egală a bunurilor pământului, asigurând dezvoltarea integrală a persoanelor și a popoarelor, și depășind astfel inegalitățile și nedreptățile scandaloase care alimentează conflicte pe termen lung și generează ulterioare greșeli și acte de violență în toată lumea.

În experiența voastră zilnică de legislatori catolici și lideri politici, voi știți ce înseamnă și a înfrunta un conflict, la scară mai mică, dar probabil nu mai puțin intensă, în cadrul comunităților pe care le reprezentați și le slujiți. Fiind creștini, recunoaștem că rădăcinile conflictului, ale fragmentării și ale dezagregării societății trebuie căutate, în ultimă analiză, așa cum a subliniat Conciliul Vatican II, într-un conflict mai profund, prezent în inima omului (cf. Constituția pastorală Gaudium et spes, 10). Uneori conflictele pot să fie inevitabile, dar va fi posibilă rezolvarea lor cu rod numai într-un spirit de dialog și de responsabilitate față de ceilalți și față de motivațiile lor, și într-o angajare comună pentru dreptate în urmărirea binelui comun. Nu uitați aceasta: din conflict nu putem ieși singuri. Ieșim cu ceilalți. Singur, nimeni nu poate ieși din conflict.

În sfârșit, dragi prieteni, în timp ce vă aduc în rugăciune cele mai bune urări ale mele pentru deliberările voastre, permiteți-mi să sugerez că, probabil mai mult decât orice alt lucru, lumea noastră, obosită de război - pare că nu poate să trăiască, fără război -, are nevoie de a reînnoi spiritul de speranță care a dus la întemeierea structurilor de cooperare în slujba păcii, după Cel de-al Doilea Război Mondial. Aș vrea să vă cer vouă, a căror slujire față de frații și surorile noastre este inspirată și susținută de acea pace pe care lumea n-o poate da (cf. In 14,27), să fiți martori de speranță, în special față de noile generații. Războiul nu este speranță, războiul nu dă speranță. Fie ca angajarea voastră pentru binele comun, susținută de credința în promisiunile lui Cristos, să folosească drept exemplu pentru tinerii noștri. Cât de important este pentru ei să vadă modele de speranță și idealuri care să contrasteze mesajele de pesimism și cinism - să nu uităm că mesajele cinice sunt teribile - la care tinerii sunt așa de des expuși. Așadar, pentru noi care trăim într-o lume de război, cu crize și conflicte permanente, este vorba de a găsi înțelepciune și forță pentru a vedea dincolo de nori, a citi semnele timpurilor și, cu speranța generată de credință, a inspira pe alții, în special pe tineri, să lucreze pentru o zi de mâine mai bună.

Și cu aceste sentimente, vă asigur rugăciunea mea pentru voi, pentru familiile voastre și pentru toți cei cărora le prestați slujirea voastră. Vă binecuvântez din inimă și vă cer, cu rugăminte, să vă rugați pentru mine. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat