Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Pedeapsa cu moartea nu face dreptate, este o otravă pentru societate

"Un creștin aflat în culoarul morții. Angajarea mea alături de cei condamnați" este titlul cărții lui Dale Racinella, editată de Libreria Editrice Vaticana, care apare marți, 27 august 2024, cu prefața Papei Francisc. Recinella, 72 de ani, fost avocat de succes la Wall Street, din 1998 însoțește spiritual drept capelan laic pe cei condamnați la moarte în câteva penitenciare din Florida împreună cu soția Susan. În acest volum relatează experiența sa născută din întâlnirea cu Isus.

Papa Francisc

Evanghelia este întâlnirea cu o Persoană vie care schimbă viața: Isus este capabil să revoluționeze proiectele noastre, aspirațiile noastre și perspectivele noastre. A-l cunoaște pe el înseamnă a umple cu semnificație existența noastră pentru că Domnul ne oferă bucuria care nu trece. Pentru că este însăși bucuria lui Dumnezeu.

Istoria umană a lui Dale Recinella, pe care l-am întâlnit la o audiență, am cunoscut-o mai bine prin articolele scrise de el de-a lungul anilor pentru L'Osservatore Romano și acum prin această carte care atinge inima, este o confirmare a ceea ce am spus: numai așa se poate explica modul în care a fost posibil ca un om, având în cap cu totul alte ținte de obținut în propriul viitor, a devenit capelan, în calitate de creștin laic, soț și tată, al condamnaților la pedeapsa capitală.

© Vatican Media
O misiune foarte dificilă, riscantă și greu de practicat, pentru că atinge cu mâna răul în toate dimensiunile sale: răul făcut față de victime, și care nu se poate repara; răul pe care condamnatul îl trăiește, știindu-se destinat la moarte sigură; răul care, cu practica pedepsei capitale, este inoculat în societate. Da, așa cum am reafirmat de mai multe ori, pedeapsa cu moartea nu este în niciun mod soluția în fața violenței care poate lovi persoane nevinovate. Execuțiile capitale, departe de a face dreptate, alimentează un sentiment de răzbunare care se transformă într-o otravă periculoasă pentru corpul societăților noastre civile. Statele ar trebui să se preocupe mai degrabă să permită deținuților posibilitatea de a-și schimba realmente viața, decât să investească bani și resurse în suprimarea lor, ca și cum ar fi ființe umane care nu mai sunt demne să trăiască și de care trebuie să ne debarasăm. În romanul său Idiotul, Feodor Dostoievski sintetizează astfel, în manieră impecabilă, nesustenabilitatea logică și morală a pedepsei cu moartea, vorbind despre un condamnat la pedeapsa capitală: "Este o încălcare a sufletului uman, nimic altceva! Este spus: «Să nu ucizi», și în schimb, pentru că el a ucis, alții îl ucid pe el. Nu, este un lucru care nu ar trebui să existe". Tocmai Jubileul ar trebui să-i angajeze pe toți credincioșii pentru a cere cu glas univoc abolirea pedepsei cu moartea, practică ce, așa cum spune Catehismul Bisericii Catolice, "este inadmisibilă pentru că atentează la inviolabilitatea și demnitatea persoanei!" (nr. 2267).

În afară de asta, acțiunea lui Dale Recinella, fără a uita aportul important al soției sale Susan așa cum transpare din carte, este un mare dar pentru Biserica și pentru societatea din Statele Unite, unde trăiește și lucrează Dale. Angajarea sa drept capelan laic, chiar într-un loc cu adevărat inuman cum este culoarul morții, este mărturie vie și pasionată la școala milostivirii infinite a lui Dumnezeu. Așa cum ne-a învățat Jubileul extraordinar al Milostivirii, nu trebuie să credem că pot să existe un păcat al nostru, o greșeală a noastră sau o acțiune a noastră care să ne îndepărteze definitiv de Domnul. Inima sa a fost deja răstignită pentru noi. Și Dumnezeu poate numai să ne ierte.

Desigur, această infinită milostivire divină poate și scandaliza, așa cum scandaliza atâtea persoane în timpul lui Isus, când Fiul lui Dumnezeu mânca împreună cu păcătoșii și prostituatele. Însuși fratele Dale trebuie să facă față criticilor, protestelor și refuzurilor datorită angajării sale spirituale alături de condamnați. Dar oare nu este adevărat că Isus a primit în îmbrățișarea sa un tâlhar condamnat la moarte? Ei bine, Dale Recinella a înțeles cu adevărat și mărturisește cu viața sa, de fiecare dată când trece prin poarta unei închisori, îndeosebi prin cea pe care el o numește "casa morții", că iubirea lui Dumnezeu este fără margini și fără măsură. Și că și cel mai urât dintre păcatele noastre nu desfigurează în ochii lui Dumnezeu identitatea noastră: rămânem fiii săi, iubiți de el, păziți de el și considerați prețioși.

Așadar, lui Dale Recinella aș vrea să-i spun un mulțumesc sincer și emoționat: pentru că acțiunea sa de capelan în culoarul morții este o adeziune tenace și pasionată la realitatea cea mai intimă a evangheliei lui Isus, care este milostivirea lui Dumnezeu, iubirea sa gratuită și neobosit față de fiecare persoană și față de cei care au greșit. Și care tocmai de la o privire de iubire, ca aceea a lui Cristos pe cruce, pot găsi un sens nou vieții lor și, chiar, morții lor.

Cetatea Vaticanului, 18 iulie 2024

(După Vatican News, 18 august 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat