Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Exerciții spirituale biblice

Conventul "Sfântul Francisc de Assisi" din Roman a organizat în perioada 4-9 august 2024 exerciții spirituale biblice sub îndrumarea pr. lector dr. Mihai Afrențoae, OFMConv., cu participarea a 24 de persoane laice și consacrate, din mai multe ordine și congregații călugărești.

Au fost participanți din Ordinul Fraților Minori Conventuali, Surorile Carității ale Sfintei Ioana Antida Thouret, Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe, Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot, Fiicele Milostivirii și ale Crucii, Surorile lui Isus Răscumpărătorul, Fiicele Carității ale Sfântului Vicențiu de Paul și altele.

Invitația de la care a pornit itinerarul propus a fost aceea de a-l descoperi pe Dumnezeul Cel Viu, la capătul urcușului pe "muntele" credinței, asemenea lui Moise pe muntele Sinai, sub dublul imperativ al Psalmului 46,10: "Opriți-vă și recunoașteți că eu sunt Dumnezeu...!". Participanții au urmat un traseu jalonat de concepte și de simboluri creștine oferite de către părintele predicator spre înțelegere, aprofundare și reactualizare în trăirea credinței. Organizată pe secțiuni subiacente, fiecare meditație biblică a fost deschisă tematic printr-o aserțiune cu rol sintetizator al conținutului, iar finalul a avut în vedere atitudinea asumată de cei prezenți, conform propriei vocații. Astfel s-au evidențiat imagini-metaforă, precum: rugul aprins, stânca credinței, sigiliul lui Dumnezeu, piatra unghiulară, refugiu, fortăreață și altele. Alcătuite preponderent pe baza textelor biblice, meditațiile au fost în mod erudit completate cu operele unor autori profani, din care pot fi amintiți: Heraclit din Efes, Platon, Aristotel, René Descartes, Dante Alighieri, Goethe, precum și ale unor autori ancorați în credință: Sfântul Augustin de Hipona, Sfântul Francisc din Assisi, Sfânta Tereza de Ávila, Fra Angelico și alții.

În contextul chemării la exercitarea misiunii și al necesității de a depăși mentalitatea omului vechi, atât prin Vechiul, cât și prin Noul Testament, au fost exemplificate importanța de a fi disponibil pentru a primi harul misiunii și dificultatea inițială a gândirii umane de a integra suferința și moartea, ca evenimente fundamentale în istoria mântuirii, prin Cristos (Mc 8,31-33). Trecerea de la Elohim la Yahweh, Dumnezeul cel Viu, din Vechiul Testament, precum și Învierea lui Isus Cristos, din Noul Testament formează cadrul propice prin care Dumnezeu preia conducerea. Proximitatea divinității trezește în om sentimentul culpabilității, în acest sens fiind amintite inițial de la scoaterea încălțămintei pe pământul sfânt și ascunderea feței de către Moise (Ex 3,5-6), până la căința tâlharului răstignit împreună cu Cristos (Lc 23,41-42). Sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului a fost asociată cu subtema misterului lui Dumnezeu încifrat prin termeni aluzivi, exclamativi sau interogativi pentru a reda măreția înțelepciunii sale (Rom 11,33-36). Învățătura de bază transmisă auditoriului a subliniat că descoperirea autentică, atât cât stă în puterea limitată omului să înțeleagă, se poate face doar pe calea evangheliei, orice cale empirică bazată pe complexitatea și frumusețea universului oferind doar o idee reductivă asupra sacrului. Mai mult, părintele Mihai Afrențoae a explicat importanța trecerii de la planul gândirii colective a poporului evreu către aspectul universal al intervenției divine, o continuare a acțiunii de mântuire adresată tuturor și fiecăruia în parte.

În descifrarea textelor, părintele predicator a făcut apel la etimologia unor termeni din limbile ebraică, greacă și latină, spre o înțelegere aprofundată a sensurilor. Astfel, opoziția dintre ceea ce e trecător și stabilitatea pe care o oferă credința, sub aspectul încrederii în Dumnezeu, a fost evidențiată prin cuvântul emunah, în chemarea lui Abraham (Gen 15,6); termenul katharsis s-a definit ca purificare și s-a inserat cu semnificația curăției, o maturizare în credință descrisă de Ps 24; iar latinescul humilitas a constituit nucleul ultimelor meditații, prin asocierea umilinței cu credința și rugăciunea în lupta pentru omul nou, renăscut în Cristos (Col 3, 5-12).

Meditațiile au focalizat atenția participanților pe stratul de adâncime al lecturii prin devoalarea unor sensuri mai puțin evidente, cum ar fi gingășia sinonimă cu iubirea maternă pe care o experimentează Isus privind mulțimea flămândă (Mt 15,32-39). În parcurgerea traseului meditativ, asemănător unor importante modele biblice, participanții au fost invitați să adere la răspunsul prompt, plin de virtute: Iată-mă, trimite-mă pe mine! (Is 6,8) sau Iată, slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău! (Lc 1,38). Mesajul părintelui predicator s-a raportat la o stare autentică de viață spirituală creștină, al cărei orizont de așteptare trebuie fundamentat pe iubirea lui Cristos, slujitorul tuturor (Lc 22,27). Îndemnul la practicarea virtuților, renunțarea la posesiile ce împovărează ființa, alături de combaterea păcatelor capitale au format arcul de boltă al explicațiilor necesare în trăirea credinței, sub titlul Nu puteți sluji lui Dumnezeu și mamónei (Mt 6,24). Sfintele liturghii, recitarea Rozariului și colocviile spirituale au asigurat împreună cu meditațiile și contemplarea sfântului sacrament al Euharistiei un cadru propice pentru interiorizarea și redescoperirea chipului viu al lui Dumnezeu, fiind deopotrivă o conștientizare că trăirea credinței face ca vocația noastră să devină funcțională.

Mulțumim pr. Iosif Bisoc, OFMConv., pr. Andrei Bejan, OFMConv., și pr. Iulian Țâmpu, OFMConv., preoți franciscani integrați în grupul participanților la exercițiile spirituale biblice, care au concelebrat și au contribuit prin rugăciuni și cântece la bucuria de a petrece împreună aceste zile de har și bucurie. De asemenea, mulțumim fraților franciscani de la Institutul Teologic din Roman care ne-au primit în convent cu generozitate și în acest an pentru exercițiile spirituale! Părintelui Mihai Afrențoae, OFMConv., îi mulțumim cu deosebită recunoștință pentru îndrumarea plină de înțelepciune și har, la finalul căreia ne simțim îmbogățiți în duh.

Eugenia Tatiana Bulancea

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4-9 august: Roman: Exerciții spirituale biblice




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat