Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© ACI Stampa
Patru lucruri importante despre îngenuncherea în fața lui Cristos din Euharistie

Patru lucruri despre importanța acestui act de onoare, loialitate și iubire față de Cristos din Euharistie

Îngenuncherea este o practică adânc înrădăcinată în Biserica Catolică, dar ar putea să-și piardă semnificația și modul corect de a fi făcută dacă nu se înțelege motivul pentru care a fost instituită. De aceea, vă prezentăm patru lucruri despre importanța acestui act de onoare, loialitate și iubire pentru Cristos din Euharistie. Articolul a fost realizat de agenția spaniolă ACI Prensa.

Secțiunea pastorală a Arhidiecezei de Sevilla (Spania) indică faptul că cuvântul "îngenunchere" provine din latină medievală "genuflexĭo": "gĕnu" (genunchi) și "flexĭo" (flexiune). Pe de altă parte, "Instrucțiunea generală a Misalului Roman" descrie îngenuncherea drept "îndoirea genunchiului drept până la pământ" și "semnifică adorarea".

Arhidieceza spaniolă precizează că acest gest era un semn de respect oferit regilor și nobililor în Evul Mediu și a fost inclus în liturgie încă din secolul al XVI-lea. Cu toate acestea, se specifică faptul că nobilimea era venerată prin îndoirea genunchiului stâng. De aceea, creștinii au ales să îndoaie genunchiul drept, ca un semn de devoțiune care se adresează doar lui Dumnezeu.

În trecut, catolicii se prosternau de două ori în fața Preasfântului Sacrament expus. Aceasta consta în îndoirea genunchiului drept până la atingerea pământului și apoi a genunchiului stâng, astfel încât persoana rămânea în genunchi pentru o perioadă scurtă de timp cu capul plecat. Apoi se ridica, ridicând mai întâi genunchiul stâng.

Documentul "Sfânta Împărtășanie și cultul misterului euharistic în afara Sfintei Liturghii" indică faptul că "În fața preasfântului sacrament, fie păstrat în tabernacol, fie expus adorației publice, se îngenunchează cu un singur genunchi".

În acest sens, îngenuncherea dublă nu este obligatorie în timpul expunerii Preasfântului Sacrament, dar există credincioși care continuă să o practice din devoțiune personală.

Îngenuncherea se face la intrarea și ieșirea din biserică, întotdeauna cu privirea îndreptată spre tabernacol, pentru a saluta și a se închina lui Cristos din Euharistie.

Conform Codului de Drept Canonic, modul de a ști că în tabernacol este "prezența lui Cristos" este atunci când lângă acesta este aprinsă o lampă specială, de obicei roșie.

În timpul desfășurării Liturghiei, "Instrucțiunea generală a Misalului Roman" explică faptul că "toți cei care trec prin fața Preasfântului Sacrament îngenunchează, cu excepția cazului în care avansează în procesiune".

Documentul subliniază, de asemenea, că îngenuncherea se face în fața Crucii doar într-un anumit moment al anului liturgic. Acest moment este "de la venerarea solemnă în acțiunea liturgică a Vinerii Mari în Pătimirea Domnului până la începutul Vigiliei Pascale".

"Enciclopedia Catolică" menționează că Sfântul Ambroziu, episcop de Milano și unul dintre cei mai mari Părinți și Învățători ai Bisericii, a spus: "Genunchiul devine flexibil, prin urmare ofensa adusă Domnului este atenuată, mânia este potolită, iar harul este făcut să răsară".

La rândul său, Sfântul Ioan Paul al II-lea, într-o omilie rostită în anul 1979, a subliniat că "fiecare act de reverență, fiecare îngenunchere făcută în fața Preasfântului Sacrament este importantă, deoarece este un act de credință în Cristos, un act de iubire față de Cristos".

(După ACI Stampa, 6 august 2024)

Traducere de Ovidiu Bișog

* * *

Documentul Sfânta Împărtășanie și cultul misterului euharistic în afara Sfintei Liturghii este disponibil integral pe www.ercis.ro din meniul Liturgie > Ritualuri.




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat