Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Celebrarea Vesperelor II cu ocazia aniversării dedicării bazilicii papale "Santa Maria Maggiore" și a solemnității Sfintei Fecioare Maria a Zăpezii (5 august 2024)

Există două semne care caracterizează această celebrare: primul este "ninsoarea" tradițională, care va avea loc peste puțin timp, în timpul lui Magnificat; al doilea este icoana Salus populi romani. Aceste două semne, interpretate bine, ne pot ajuta să percepem mesajul cuvântului lui Dumnezeu cu care ne-am rugat în psalmi și pe care l-am ascultat în lectură.

"Ninsoarea". Este numai folclor sau are o valoare simbolică? Depinde de noi, de cum o percepem și de sensul pe care i-l dăm. Toți știm că ea evocă fenomenul miraculos care i-a indicat Papei Liberiu locul unde să construiască bazilica primară. Însă faptul că acest semn este repetat în timpul solemnității de astăzi, în interiorul bazilicii și în timpul liturgiei, invită să-l citim mai degrabă în cheie simbolică.

Așadar, sugerez să ne lăsăm conduși de două versete din Carte lui Ben Sirah care, cu privire la zăpada pe care Dumnezeu o face să cadă din cer, spune așa: "Ochiul admiră frumusețea albului ei / și inima se minunează pentru fulguirea ei" (Sir 43,18). Aici înțeleptul evidențiază sentimentul dublu pe care fenomenul natural îl trezește în sufletul uman: admirație și minunare. Văzând coborând zăpada, "ochiul admiră" și "inima se minunează". Și asta ne orientează în interpretarea semnului ninsorii: ea poate să fie înțeleasă ca simbol al harului, adică al unei realități care unește frumusețea și gratuitatea. Este ceva ce nu se poate merita, cu atât mai puțin se poate cumpăra, se poate numai primi în dar, și ca atare este și complet imprevizibil, exact ca o ninsoare la Roma în plină vară. Harul trezește admirație și minunare. Să nu uităm aceste două cuvinte: capacitate de a admira și capacitate de a ne minuna. Și aceste două capacități nu trebuie să le pierdem, pentru că intră în experiența credinței noastre.

Și cu această atitudine interioară, privirea noastră poate acum să se îndrepte spre al doilea semn, mult mai important: vechea Icoană mariană care este, ca să spunem așa, nestemata din această bazilică. În ea harul dobândește pe deplin forma sa creștină în imaginea Fecioarei Maria cu Pruncul. Sfânta Născătoare de Dumnezeu. Aici harul apare în concretețea sa, despuiat de orice îmbrăcăminte mitologică, sau magică, sau spiritualistă, care este mereu la pândă în religie. În icoană este numai esențialul: Femeie și Fiu, ca în textul din Sfântul Paul pe care l-am ascultat puțin mai devreme: "Dumnezeu l-a trimis pe Fiul său, născut din femeie" (Gal 4,4). Femeia este cea plină de har, zămislită fără păcat, neprihănită ca zăpada abia căzută. Dumnezeu a privit-o cu admirație și minunare - și Dumnezeu se minunează... - și a ales-o ca Mamă, pentru că este fiică a Fiului său: născută în el înainte de timpuri, a devenit Mama sa la împlinirea timpului. Pruncul ține Cartea Sfântă cu brațul stâng și cu cel drept binecuvântează; și prima binecuvântată este ea, Mama, binecuvântată între toate femeile. Mantia sa închisă la culoare lasă să iasă în evidență haina aurită a Fiului: numai în el locuiește toată plinătatea dumnezeirii; ea, cu fața descoperită, reflectă gloria sa. Să ne luăm un pic de timp pentru a merge ca s-o privim pe Sfânta Fecioară Maria. S-o privim în tăcere, văzând toate aceste lucruri, privind această icoană care ne sfințește mult, pe noi toți. Să ne luăm un pic de timp pentru a merge, după, ca s-o privim.

Pentru aceasta poporul credincios vine să ceară binecuvântarea la Sfânta Născătoare de Dumnezeu, pentru că ea este mediatoarea harului care izvorăște mereu și numai din Isus Cristos, prin lucrarea Duhului Sfânt. În special în cursul anului următor, Anul Sfânt al Jubileului, vor fi foarte mulți pelerinii care vor veni în această bazilică pentru a cere binecuvântarea la Mama. Astăzi, noi suntem adunați aici ca un soi de avangardă și invocăm mijlocirea sa pentru orașul Roma, orașul nostru, și pentru lumea întreagă, în special pentru pace: pacea care este adevărată și durabilă numai dacă pornește din inimi căite și din inimi iertate; iertarea face pacea, pentru că este atitudinea atât de nobilă a Domnului, să ierte; pacea care vine din crucea lui Cristos, din sângele său, pe care el l-a luat de la Maria și l-a vărsat spre iertarea păcatelor.

Aș vrea să închei adresându-mă Sfintei Fecioare cu cuvintele Sfântului Ciril din Alexandria la sfârșitul Conciliului din Efes: "Te salut, o, Marie, Născătoare de Dumnezeu, tu care ai adus lumina, tu preacurată. Te salut, Fecioară Maria, pentru Cel pe care l-ai ținut în brațele tale. [...] Te salut, Marie, comoară a pământului; făclie care nu se stinge; din tine s-a născut soarele dreptății" (Omilie 11: PG 77). Sfântă Născătoare de Dumnezeu, roagă-te pentru noi.

Și acum vă invit, toți împreună - să vedem dacă sunteți capabili s-o faceți -, toți împreună, să repetăm de trei ori: "Te salut, Sfântă Născătoare de Dumnezeu". Toți împreună: [toți] "Te salut, Sfântă Născătoare de Dumnezeu". [toți] "Te salut, Sfântă Născătoare de Dumnezeu". Încă o dată, mai tare: [toți] "Te salut, Sfântă Născătoare de Dumnezeu".

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat