|
© Vatican Media |
Cu reprezentanții religioși din țară
Credință și speranță pentru o pace justă
de Isabella Piro
Durerea și suferința unei țări martirizate de doi ani și jumătate de război, dar și credința și speranța că în curând se poate ajunge la o pace justă. Pe acest registru dublu s-a desfășurat luni seara, 22 iulie 2024, la nunțiatura apostolică din Kiev, întâlnirea dintre cardinalul Pietro Parolin și reprezentanții Consiliului Bisericilor și Organizațiilor Religioase din toată Ucraina. Colocviul, marcat de multe mărturii, a încheiat a patra zi de vizită a secretarului de stat în țara din Europa de Est, unde a ajuns la 19 iulie în calitate de trimis special al papei.
"Războiul este o temă foarte complexă - a spus cardinalul Parolin celor prezenți -, dar ca denumire comună are durerea și suferința". De aici, sublinierea puternică pentru "respingerea războiului" care "este unul din principiile fundamentale și ale dreptului internațional". Urmând ceea ce a reafirmat de atâtea ori Papa Francisc, secretarul de stat a amintit că "războiul nu poate fi folosit niciodată ca soluție a problemelor prezente în comunitatea internațională. Războiul este întotdeauna o înfrângere". Dar cu toate acestea, a continuat el, nu se stinge "speranța că această situație de conflict se poate încheia cât mai curând și se poate întoarce în Ucraina pacea, o pace justă". Această speranță, a subliniat Parolin, este întărită de "marea bucurie de a colabora împreună, în pofida diferențelor" care subzistă între organizațiile religioase, dar mai ales trebuie înrădăcinată în credință. "În calitate de conducători religioși, eu aș vrea ca în această seară să facem împreună un act de credință - a spus secretarul de stat -. Nimic nu este imposibil pentru Dumnezeu și credința noastră poate transforma realitatea".
După aceea, oprindu-se asupra activității Sfântului Scaun, cardinalul a scos în evidență trei niveluri operative: primul este acela de "a ține vie conștiința războiului din Ucraina", pentru că "astăzi există tendința de a uita conflictele. Câți sunt ignorați? Există foarte mulți și chiar și acest război cu timpul riscă să devină routine, un fapt ca toate celelalte, care nu mai are nici măcar onoarea reportajelor".
Al doilea nivel este ajutorul umanitar. "Din partea Sfântului Scaun - a spus el - există angajarea de a ajuta dintr-un punct de vedere umanitar populația ucraineană suferindă". O contribuție concretă, a adăugat el, vine de la cardinalul elemoziner Konrad Krajewski, care în numele papei "aduce ajutoare de diferite genuri populației locale". În afară de asta, secretarul de stat a reafirmat angajarea Sfântului Scaun pentru întoarcerea acasă a copiilor ucraineni transferați forțat în Rusia, precum și pentru ajutoare, fie materiale fie spirituale, prizonierilor de război, cerând eliberarea lor.
Al treilea nivel, a mai explicat secretarul de stat, este cel diplomatic adevărat. "Existența diplomației vaticane nu are alte motivații decât aceea de a ajuta la construirea păcii, la recuperarea păcii acolo unde ea s-a pierdut și la prevenirea conflictelor care pot s-o pună în joc", a afirmat el, amintind misiunile pe care cardinalul Matteo Maria Zuppi le-a condus la Kiev, Moscova, Washington și Pechin în calitate de trimis special al papei pentru Ucraina, precum și participarea Sfântului Scaun, în relație cu aspectul umanitar și în calitate de observator, la Platforma de Pace propusă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski și la Conferința despre Ucraina desfășurată în iunie în Elveția. Fără a uita apelurile repetate ale Papei Francisc pentru țara martirizată.
"Desigur, noi nu vrem să înlocuim inițiativa de pace a președintelui Zelenski, o sprijinim - a specificat Parolin. Însă ne gândim și dacă pot să existe alte forme care, dacă sunt acceptate de ambele părți, pot demara cărări de pace, drumuri de pace".
În cele din urmă, secretarul de stat s-a oprit asupra temei mobilizării generale, introdusă în Ucraina cu o lege pentru recrutarea soldaților intrată în vigoare în luna mai. "După părerea Sfântului Scaun, slujitorii de cult nu trebuie să fie implicați în această mobilizare - a evidențiat el. Trebuie găsită o formă de a-i scuti, nu din motive de privilegiu, pentru că toți trebuie să contribuim, ci pentru că, înainte de toate, păstorii în sine nu pot lua armele în mâini. Și apoi datorită faptului că, dacă ar fi private comunitățile de păstorii lor, s-ar produce într-adevăr o daună foarte mare în cadrul societății însăși", despuiată de ajutorul spiritual, de întărirea și de sprijinul oferit de episcopi și preoți. "Așadar este necesar ca păstorii și preoții să rămână în comunitățile lor și să le susțină", a reafirmat el.
În sfârșit, cardinalul a îndemnat reprezentanții Consiliului Bisericilor și Organizațiilor Religioase din toată Ucraina să "meargă înainte cu curaj în lucrarea voastră, împreună. Domnul să-i binecuvânteze pe toți și să grăbească ziua păcii juste în Ucraina, pentru care, cu ajutorul lui Dumnezeu, lucrăm cu toții", a concluzionat el.
Înainte de întâlnirea din nunțiatură, cardinalul Parolin a mers în vizită la biserica catolică "Sfântul Nicolae", tot în capitală. În parohie, gestionată de Misionarii Oblați ai Neprihănitei, a dus salutul Papei Francisc. "Voi știți cum Papa Francisc vă urmărește cu atâta afect și cu atâta iubire și are mereu o atenție deosebită față de țara voastră și față de situația de război în care se află. Se roagă pentru voi și nu încetează să dea și semne concrete", a afirmat el. "Și prezența mea aici vrea să fie un semn al iubirii și al afectului pe care papa le nutrește față de voi și față de toată Ucraina", a adăugat cardinalul, încheind întâlnirea cu o rugăciune pentru pace.
Tot luni, la Kiev secretarul de stat a avut colocvii cu primul ministru Denis Șmîhal și cu președintele parlamentului național, Ruslan Stefanciuc, mergând în vizită și la "Verkhova Rada". Ambii, afirmă respectivele account instituționale, au exprimat apreciere cardinalului pentru prezența sa în Ucraina, semn al atenției rezervate situației din țară, și au manifestat recunoștință pentru sprijinul și solidaritatea oferite de Sfântul Scaun poporului ucrainean prin ajutorul umanitar.
(După L'Osservatore Romano, 23 iulie 2024)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu