|
© Vatican Media |
"Stăpâna Noastră a tuturor popoarelor" din Amsterdam, Paul al VI-lea a aprobat judecata negativă
Dicasterul pentru Doctrina Credinței a făcut publică judecata negativă și definitivă a cardinalilor membri, care în 1974 s-au exprimat în unanimitate pentru a declara non-supranaturalitatea presupuselor apariții ale "Stăpânei Noastre a tuturor popoarelor" din Amsterdam. O decizie aprobată de Paul al VI-lea.
"În anii trecuți, dicasterul, de regulă - se citește în comunicatul difuzat joi, 11 iulie - nu făcea publice deciziile cu privire la presupusele fenomene supranaturale, dar în fața îndoielilor persistente ridicate cu privire la presupusele apariții și revelații din anii 1945-1959 la Amsterdam și legate de devoțiunea «Stăpânei Noastre a tuturor popoarelor», Dicasterul pentru Doctrina Credinței face cunoscut rezultatul sesiunii ordinare a fostei Sfinte Congregații pentru Doctrina Credinței, ținută la 27 martie 1974".
Iată judecățile:
"1. Cât privește judecata doctrinală: OMNES «constat de non supernaturalitate».
2. Cât privește investigarea ulterioară asupra fenomenului: OMNES: «negative»".
Aceste decizii, se mai citește în comunicat, "au fost aprobate de Sfântul Părinte Paul al VI-lea, în timpul audienței acordate prefectului Sfintei Congregații pentru Doctrina Credinței, cardinalul F. Šeper, la 5 aprilie 1974. Atât se comunică pentru ca sfântul popor al lui Dumnezeu și păstorii săi să poată scoate din ele consecințele cuvenite".
Înainte de noile norme, intrate în vigoare în luna mai 2024, dicasterul comunica numai episcopului ceea ce era decis în mod formal, și cel mult publica o știre mai generică. Acum în schimb, pentru a clarifica orice confuzie, se face publică decizia aprobată de papa și care în acest caz este judecata cea mai negativă, care constată non-supranaturalitatea, și care este încă prevăzut în noile norme. O judecată care "trebuie să se bazeze pe fapte și evidențe concrete și probate" care atestă non-autenticitatea presupusului fenomen.
La 25 martie 1945, la a 600-a aniversare a miracolului euharistic din Amsterdam, Ida Peederman a relatat că a văzut-o pe Sfânta Fecioară Maria care i s-ar fi prezentat cu titlul de "Stăpână a tuturor popoarelor". Născută la Alkmaar în 1905, ultima din cinci copii, Ida a rămas orfană de mamă la vârsta de 8 ani și, puțin după aceea, s-a mutat cu familia la Amsterdam, unde a rămas până la moarte, petrecută în 1996. După acea presupusă apariție din 25 martie ar fi urmat alte 55, până în 1959. În răstimp de 14 ani, Sfânta Fecioară Maria, conform relatării lui Ida, i-ar fi revelat cu anticipare diferite evenimente, între acestea moartea lui Pius al XII-lea, și i-ar fi arătat o imagine proprie, pictată apoi de pictorul Heinrich Repke pe baza descrierii presupusei vizionare. Astăzi, imaginea aceea este păstrată într-o capelă construită în 1973 la numărul 3 din Diepenbrockstraat, într-un cartier rezidențial în zona de sud din Amsterdam.
În 1956, fostul episcop de Haarlem-Amsterdam, Johannes Petrus Huibers, a afirmat, cu privire la aparițiile mariane, că "non constat de supernaturalitate". O judecată făcută și mai grea în mai 1974 de fosta Congregație pentru Doctrina Credinței (CDC) care stabilește judecata definitivă "constat de non supernaturalitate" cu aprobarea personală a Papei Paul al VI-lea. În 1996, succesorul lui Huibers, Henny Bomers, consultându-se cu Sfântul Scaun, a permis cultul "Stăpânei tuturor popoarelor", dar fără a recunoaște presupusele apariții. Din contra, succesorul său, Monseniorul Jos PUnt, în 2002 recunoaște în schimb autenticitatea lor, însă fără a consulta Sfântul Scaun. Trei ani mai târziu, în 2005, CDC înlătură câteva cuvinte din rugăciunea pe care Fecioara Maria le-ar fi lăsat Idei Peerdeman, pentru că nu sunt conforme doctrinei catolice. În sfârșit, la 30 decembrie 2020, noul episcop de Haarlem, Johannes Hendriks, "după ce a consultat Congregația pentru Doctrina Credinței și în acord cu ea", afirmă că "folosirea titlului Stăpâna a tuturor popoarelor pentru Maria este în sine permisă din punct de vedere teologic"; totuși, "recunoașterea acestui titlu nu se poate înțelege ca o recunoaștere nici măcar implicită a supranaturalității unor fenomene", deoarece congregația a dat în această privință "o judecată negativă", care a fost "aprobată de Paul al VI-lea" în 1974.
Printre diferitele mesaje pe care Fecioara le-ar fi lăsat Idei ar fi și o cerere pentru ca Biserica să recunoască dogma Mariei drept "co-răscumpărătoare". Cererea ar dăinui din 8 decembrie 1952. În această privință se poate aminti ceea ce a fost afirmat de Papa Francisc în cel puțin două ocazii: la 3 aprilie 2020, în omilia de la liturghia de dimineață prezidată la Casa Sfânta Marta, pontiful a spus: "Sfânta Fecioară Maria nu a voit să-i ia lui Isus niciun titlu... Nu a cerut pentru sine să fie o cvasi-răscumpărătoare sau o co-răscumpărătoare: nu. Răscumpărătorul este unul singur și acest titlu nu se dublează". Afirmație reconfirmată la audiența generală din 24 martie 2021: "Cristos este unicul Răscumpărător: nu există co-răscumpărători cu Cristos".
(După Vatican News, 11 iulie 2024)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu