Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Sfânta Liturghie și binecuvântarea pallium-ului noilor mitropoliți

Omilia Sfântului Părinte Francisc (Bazilica Vaticană, sâmbătă, 29 iunie 2024)

Să privim la cei doi apostoli Petru și Paul: pescarul din Galileea pe care Isus îl face pescar de oameni; fariseul persecutor al Bisericii transformat de har în evanghelizator al neamurilor. În lumina cuvântului lui Dumnezeu să ne lăsăm inspirați de istoria lor, de zelul apostolic care a marcat drumul vieții lor. Întâlnindu-l pe Domnul, ei au trăit o adevărată experiență pascală: au fost eliberați și, în fața lor, s-au deschis porțile unei vieți noi.

Fraților și surorilor, în ajunul anului jubiliar, să ne oprim tocmai asupra imaginii porții. De fapt, Jubileul va fi un timp de har în care vom deschide Poarta Sfântă, pentru ca toți să poată trece pragul acelui sanctuar viu care este Isus și, în el, să poată trăi experiența iubirii lui Dumnezeu care revigorează speranța și reînnoiește bucuria. Și în istoria lui Petru și a lui Paul există porți care se deschid.

Prima lectură ne-a relatat evenimentul eliberării lui Petru din închisoare; această relatare are atâtea imagini care ne amintesc experiența Paștelui: episodul are loc în timpul sărbătorii azimelor; Irod amintește de figura faraonului din Egipt; eliberarea are loc noaptea așa cum a fost pentru israeliți; îngerul îi dă lui Petru aceleași dispoziții care au fost date lui Israel: să se ridice în grabă, să se încingă, să-și ia sandalele (cf. Fap 12,8; Ex 12,11). Așadar, ceea ce ne este relatat este un nou exod. Dumnezeul eliberează Biserica sa, eliberează poporul său care este în lanțuri, și încă o dată se arată ca Dumnezeul milostivirii care susține drumul său.

Și în acea noapte de eliberare, mai întâi se deschid în mod miraculos porțile închisorii; după aceea, despre Petru și despre îngerul care-l însoțește se spune că au ajuns "la poarta de fier care ducea în cetate. Aceasta s-a deschis de la sine pentru ei" (Fap 12,10). Nu ei deschid poarta, ea se deschide de la sine. Dumnezeu este cel care deschide porțile, el este cel care eliberează și netezește drumul. Lui Petru - așa cum am ascultat din Evanghelie - Isus i-a încredințat cheile Împărăției; dar el trăiește experiența că, acela care deschide porțile, este cel dintâi Domnul, el ne precede mereu. Și este curios un fapt: porțile închisorii s-au deschis prin forța Domnului, dar după aceea Petru intră cu greutate în casa comunității creștine: cea care merge la ușa de la intrare crede că este o fantomă și nu-i deschide (cf. Fap 12,12-17). De câte ori comunitățile nu învață această înțelepciune de a deschide ușile!

Și drumul apostolului Paul este înainte de toate o experiență pascală. De fapt, el mai întâi este transformat de Cel Înviat pe calea Damascului și după aceea, în contemplarea continuă a lui Cristos Răstignit, descoperă harul slăbiciunii: când suntem slabi - afirmă el - în realitate chiar atunci suntem puternici, pentru că nu ne mai agățăm de noi înșine, ci de Cristos (cf. 2Cor 12,10). Prins de Domnul și răstignit cu el, Paul scrie: "Nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine" (Gal 2,20). Dar scopul a toate acestea nu este o religiozitate intimistă și consolatoare - așa cum ne prezintă astăzi unele mișcări în Biserică: o spiritualitate de sufragerie -; dimpotrivă, întâlnirea cu Domnul aprinde în viața lui Paul zelul pentru evanghelizare. Așa cum am ascultat în lectura a doua, la sfârșitul vieții sale el declară: "Domnul însă mi-a fost alături și m-a întărit pentru ca predicarea să se împlinească prin mine și s-o audă toate popoarele" (2Tim 4,17).

Tocmai relatând modul cum Domnul i-a dăruit atâtea posibilități pentru a vesti Evanghelia, Paul folosește imaginea porților deschise. Astfel, despre sosirea sa la Antiohia împreună cu Barnaba, se spune că "atunci când au ajuns acolo, au adunat comunitatea și au relatat tot ceea ce făcuse Dumnezeu cu ei și cum le-a deschis și păgânilor poarta credinței" (Fap 14,27). În același mod, adresându-se comunității din Corint, spune: "Mi s-a deschis o poartă largă și favorabilă" (1Cor 16,9); și scriind colosenilor îi îndeamnă astfel: "Rugați-vă și pentru noi ca Dumnezeu să ne deschidă o ușă a cuvântului, ca să vorbesc despre misterul lui Cristos" (Col 4,3).

Fraților și surorilor, cei doi apostoli Petru și Paul au trăit această experiență de har. Au atins cu mâna lucrarea lui Dumnezeu, care a deschis porțile închisorii lor interioare, precum și ale închisorilor reale unde au fost închiși din cauza evangheliei. Și, în afară de asta, a deschis în fața lor porțile evanghelizării, pentru ca să experimenteze bucuria întâlnirii cu frații și surorile din comunitățile de la început și să poată duce tuturor speranța evangheliei.

Și noi în acest an ne pregătim să deschidem Poarta Sfântă.

Fraților și surorilor, astăzi arhiepiscopii mitropoliți numiți în ultimul an primesc pallium. În comuniune cu Petru și după exemplul lui Cristos, poarta oilor (cf. In 10,7), sunt chemați să fie păstori zeloși, care deschid porțile evangheliei și care, cu slujirea lor, contribuie la construirea unei Biserici și a unei societăți cu porțile deschise.

Și vreau să dau, cu afect fratern, salutul meu delegației Patriarhiei Ecumenice: mulțumesc pentru că ați venit să manifestați dorința comună a comuniunii depline între Bisericile noastre. Trimit un salut cordial afectuos fratelui meu, fratelui meu drag Bartolomeu.

Sfinții Petru și Paul să ne ajute să deschidem poarta vieții noastre pentru Domnul Isus, să mijlocească pentru noi, pentru orașul Roma și pentru lumea întreagă. Amin.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat