|
© Vatican Media |
S-a încheiat la Belgrad adunarea plenară a Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa
O Biserică mai aproape de cel care suferă
de Charles de Pechpeyrou
"Preocuparea noastră pentru viitorul credinței în Europa este aceea de a fi tot mai aproape de oameni, mai ales de cei care reprezintă trupul suferind al lui Cristos: săracii, înfometații, migranții, bolnavii, șomerii, cei care suferă datorită războiului". Cuvinte ale cardinalului Robert Francis Prevost, prefect al Dicasterului pentru Episcopi, care a intervenit la adunarea plenară a Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE) care s-a desfășurat între 24 și 27 iunie 2024 la Belgrad. În conferința sa - intitulată Dimensiunea evanghelizatoare și misionară a Bisericii în Europa - cardinalul nord-american a adăugat că problema viitorului credinței în Europa "se referă și la modul în care înfruntăm flagelul războiului care chinuiește popoare frați din perspectiva credinței. A evangheliza când există o lume în război înseamnă a lucra pentru pace". Este vorba în definitiv, a afirmat Prevost, "de o problemă de dedicare pentru ceilalți, întemeiată pe credința în Isus Cristos întrupat și pe modul în care Cristos însuși ne-a învățat".
Tema în jurul căreia s-au confruntat episcopii europeni în timpul adunării plenare era Pelerini de speranță. Spre o Biserică sinodală și misionară. Privirea era îndreptată spre întâlnirea celei de-a doua sesiuni a Sinodului despre sinodalitate, în octombrie, și la Jubileul speranței care se va celebra în 2025. Cel care i-a invitat pe episcopi în capitala sârbă a fost arhiepiscopul de Belgrad, Ladislav Nemet, vicepreședinte al CCEE, din moment ce în 2024 se împlinesc o sută de ani de la refondarea diecezei. "În timp ce ne pregătim pentru a doua sesiune a Sinodului - a declarat Monseniorul Gintaras Gruas, președinte al Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa - trebuie să reflectăm asupra rolului pe care organismele continentale, împreună cu episcopatele, pot să-l aibă pentru a trăi și a face să crească sinodalitatea și care este valoarea unei adunări continentale". În această optică, a continuat arhiepiscopul de Vilnius, "suntem chemați să regândim rolul CCEE și angajarea sa pentru evanghelizare în Europa, să evaluăm o eventuală subîmpărțire în zone geografice care să mărească colaborarea dintre episcopii din aceeași regiune europeană așa încât să faciliteze ascultarea comunităților noastre și să asigure o slujire mai mare adusă teritoriului".
Asupra dimensiunii sinodalității în lumina constituției apostolice Praedicate Evangelium, îndeosebi asupra "consecințelor și implicațiilor pentru Conferințele Episcopale și organismele continentale", s-a oprit Josef Sayer, teolog pastoralist. Textul pontifical, a afirmat preotul german, "atribuie o importanță îndeosebi Conferințelor Episcopale, asociațiilor lor regionale și continentale și astfel găsește liniile conducătoare pentru o nouă, schimbată cooperare între Curia Romană, episcopi și Conferințele Episcopale".
La întâlnire erau prezenți diferiți reprezentanți ai instituțiilor ecleziale, între care Monseniorul Mariano Crociata, președinte al Comisiei Episcopatelor din Uniunea Europeană (COMECE), și monseniorul Noël Treanor, nunțiu apostolic la Uniunea Europeană. În cursul lucrărilor a fost ales nou secretar general al CCEE, pentru cinci ani, părintele Antonio Ammirati, până acum vice-secretar general și purtător de cuvânt al organismului. În afară de asta, a fost semnificativă întâlnirea membrilor Consiliului cu patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe, Porfirie.
La 21 septembrie 2024, cu ocazia Zilei Internaționale a Păcii, episcopii vor reînnoi invitația de rugăciune pentru victimele războiului și pentru a invoca pacea în Ucraina, Țara Sfântă și Sudan. Următoarea adunare plenară a CCEE se va ține la Lisabona de la 8 la 10 octombrie 2025.
(După L'Osservatore Romano, 28 iunie 2024)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu