Coman: Administrarea Mirului și sfințirea monumentului comemorativ al fostelor biserici
Sâmbătă, 22 iunie 2024, comunitatea Parohiei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Coman a trăit un eveniment spiritual de o însemnătate deosebită: celebrarea sacramentului Mirului oferit la 44 de aspiranți. După aceea, a fost binecuvântat un monument pe care este montată o placă comemorativă.
Primim pe Duhul Sfânt prin sacramente și prin iubirea trăită
Sacramentul Mirului, cunoscut și sub numele de Confirmațiune, este unul dintre cele șapte sacramente ale Bisericii Catolice, reprezentând o etapă esențială în viața spirituală a credincioșilor, ajutând procesul de maturizare creștină și personală, consolidând legătura cu Dumnezeu și cu Biserica.
În cadrul unei o pregătire temeinice de aproximativ doi ani de zile, părintele paroh Alois Hîrja a încercat să ne facă cunoscută învățătura Bisericii, modalitățile sfinte de a fi în relații reale cu persoanele divine și cum înfăptuirile dumnezeiești ne pot îmbogăți viața noastră de zi cu zi.
Înainte de Sfânta Liturghie, candidații la Sfântul Mir, împreună cu preotul paroh și credincioșii, l-au întâmpinat la poarta bisericii cu pâine și sare, cu mesaje de bun venit, pe Preasfințitul episcop Iosif Păuleț, care deja era însoțit de călăreți ce i-au ieșit în întâmpinare la marginea satului.
După festivitatea de primire și după salutul de bun găsit al Preasfințitului, ne-am îndreptat spre casa Domnului și apoi spre casa parohială. Înainte de procesiune neofiții s-au încheiat novena la Duhul Sfânt, care a pacificat emoțiile din în suflet și nerăbdarea de a primi sacramentul Confirmațiunii cu toate darurile sale. Participarea la ceremonie a fost numeroasă, biserica fiind arhiplină de credincioși veniți pentru a fi alături de cei 44 de neofiți. Atmosfera a fost una de rugăciune și solemnitate, accentuată și de cântările pregătite pentru acest eveniment special și de decorul festiv aranjat pentru această ocazie specială.
În cuvântul său de învățătură, PS Iosif Păuleț ne-a vorbit despre importanța sacramentului Mirului, despre Duhul Sfânt, a treia persoană a Sfintei Treimi, despre rolul pe care îl are Duhul Sfânt în viața fiecăruia. Pe tot parcursul omiliei, șapte adolescente cu banderole înscrise cu darurile Duhului Sfânt, au stat în stânga și în dreapta Preasfințitului.
Cu ocazia reînnoirii făgăduințelor de la Botez, având lumânările aprinse în mâini, candidații s-au lepădat de Satana și au mărturisit credința în Dumnezeu. Preasfințitul episcop, conform puterii apostolice și concelebranții au impus mâinile, el a invocat revărsarea Duhului Sfânt asupra fiecărui candidat și apoi participanții însoțiți de nași au fost unși cu Sfânta Crismă asumându-și responsabilitatea de a fi fideli lui Dumnezeu și să se sfințească.
Una din persoanele miruite a adus mulțumiri Preasfințitului pentru toate darurile oferite din partea lui Dumnezeu, părintelui paroh, care timp de doi ani a încercat să ne ajute să creștem în credință prin catehezele săptămânale, fiind totodată și un pilon de stabilitate și o sursă constantă de inspirare pentru noi toți. Un cuvânt de mulțumire a fost adresat părinților, nașilor și întregii comunități, care ne-au ajutat și îndrumat prin exemplul lor de a crește în credință și a participa la sacramente, dând mărturie de iubire și atașament față de Sfânta Biserică.
Imediat după terminarea Sfintei Liturghii, Excelența Sa Preasfințitul Iosif Păuleț și preoții Adrian Blăjuță, Alois Hîrja și Alexandru Cosmin Sascău (preot din comunitate) s-au îndreptat spre locul fostei biserici, unde a fost sfințit un monument ca aducere aminte a locului unde în decursul istoriei a fost construită prima biserică a localității (1879), după care a fost demolată pentru a fi construită o altă biserică mai mare (1923-1928), unde străbunicii, bunicii sau chiar părinții noștri au primit majoritatea sacramentelor.
Sonia Maria Elena Butacu
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
22 iunie: Coman: Administrarea Mirului